Кариес, как да се предпазим и лекуваме – всичко най-важно за малки и големи

Кариес, как да се предпазим и лекуваме – всичко най-важно за малки и големи
Време за четене: 7 минути
Print Friendly, PDF & Email

Едва ли темата за кариес е съвсем нова за Вас. Като най-разпространеното заболяване на зъбите, кариесът е за съжаление добър „познайник“ на всеки от нас.

В тази статия бихме искали да Ви разкажем малко повече относно причините за образуване на кариес, както и за необходимостта от навременното му лечение, без значение дали е в ранна детска или в зряла възраст. Ще повдигнем завесата и за някои митове относно кариеса и ортодонтското лечение.  

И така… започваме с…

Кога се образува кариес?

За жалост кариес може да се образува веднага след появата на първото зъбче в детската уста. Затова е много важно да се направи възможно най-рано консултация с дентален лекар. Идеята на подобна среща е насочване вниманието към създаване на правилни навици за орална хигиена и хранене още в най-ранна възраст – първите месеци на първата година живот!

Посетете зъболекар възможно най-скоро след пробива на първото зъбче.
Посетете зъболекар възможно най-скоро след пробива на първото зъбче.

Скъпи родители, не се притеснявайте ако Вашето дете „няма зъбче без пломбичка“ – това не означава също толкова кариеси ще има на постоянните му зъбки!

Бихме искали да поясним, че като сте излекували кариеса на млечните зъбки, е добре да не спирате с редовните посещения при стоматолога. Добре е да имате едно наум и за така наречения вторичен кариес, който се появява около пломби, ако те са се отчупили и пак се е създала малка цепнатина или кухина, която задържа хранителни остатъци, образува се кисела среда и следователно отново кариес…. Затова, моля продължете да водите детето си на прегледи! – с опитно око, огледало и светлина, стоматологът ще забележи рано и следователно ще отстрани по-лесно и безболезнено новопоявилия се кариес.

Кариес се образува през целия ни живот – някои от нас образуват повече и по-често от други хора – генетичната предразположеност е факт и за това заболяване!

И така нека Ви запознаем с причините, за да можем с общи усилия да ги сведем до минимум!

Какви са причините за появата на кариес?

Захарта е сред основните причинители на зъбния кариес, особено при децата, тъй като техният емайл е по-крехък и непълноценен. В ежедневието си приемаме твърде много обработени и рафинирани захари под различни форми на храни и напитки, особено газирани. Родителите трябва да обръщат особено внимание на етикета на продуктите, които купуват за своите деца. И най-вече да следят съдържанието на въглехидрати (захари), както и вида и грамажа им. Захарите повишават киселинността на слюнката още в първите 20 минути след консумацията им. Емайлът бавно и прогресивно се уврежда и резултатът най-често е кариес.

Бихме добавили и хранителните навици на модерното ни общество да избира меки, кашави храни. Намалената консумация на сурови плодове и зеленчуци от ранна възраст е друга причина. Когато се изграждат вкусовите и хранителни навици на децата е изключително важно да приучим децата да използват зъбите за разкъсване, хрупане и дъвкане – това е и начин зъбите да се самопочистват от фибрите и соковете.

Добрата ежедневна устна хигиена е изключително важна и е в основата на профилактиката срещу кариес. За едно дете е много трудно да осъществи правилно почистване на зъбите, тук е ключова и ролята на родителя – да насочва, да съдейства, да следи дали детето мие правилно и редовно. Личният пример, играта, съвместният избор на продукти за хигиена – четка, паста, вода и конец, книжки. Всичко помага, за да създадем приятна емоция на детето и да изградим здравословен навик за цял живот.

Почистването на зъбите започва от появата на първото зъбче в устата. Вече има голям избор от чесалки и бебешки четки за зъби на пазара. С напредване на възрастта се увеличава и броят на зъбите, като до 2.5 годишна възраст би трябвало всички млечни зъбки да са пробили. Включването на паста за зъби е силно препоръчително, като на пазара има голям избор от пасти за зъби за деца, съобразени с възрастта им. Съветваме в този момент да започне и редовно посещение при стоматолог. В този етап от детското развитие препоръчваме прегледите да бъдат поне на 4-5 месеца интервал, за да се следи дали зъбките са здрави, как се развиват двете челюсти. Ако има кариес, той да се установи възможно в най-ранен стадий и да се лекува съответно с възможно по-малко неприятни усещания за малкия пациент.

Родители, нелекуваният кариес винаги води до усложнения – от неприятен дъх до внезапна болка, подуване и неизменно поява на гангрена, периодонтит и следователно се стига до продължително и скъпо лечение, свързано с неприятни спомени за детето.

Не забравяйте – лечението на усложнения кариес е свързано с девитализиране (умъртвяване) на зъбчето! Това лечение на корените, т.е. на нервите в тях, води до друго последствие…Такива зъбки често са оцветени от лекарствата – моля консултирайте се с Вашия лекуващ лекар и ортодонт относно смяната на тези зъбки с нови, постоянни. Много често наблюдаваме затруднен пробив на постоянните зъби и се налага да насочим за своевременно вадене на „оцветения зъб“. В противен случай се наблюдава изкривен ход на постоянния зъб и липса на разклащане на лекувания млечен…

Как може да избегнем кариеса?

Едно от най-важните неща е спазването на хигиенни навици – редовно миене на зъбите сутрин и вечер. Помощта при децата в ранна възраст с миенето на зъбките изгражда у тях навик,  свързан с важността на зъбите и тяхното здраве.

За да няма кариеси изградете правилни хигиенни навици от най-ранна детска възраст
За да няма кариеси изградете правилни хигиенни навици от най-ранна детска възраст.

Често срещан мит: няма смисъл да се лекува кариес на млечен зъб, защото той така или иначе е временен.

За съжаление все още чуваме подобни мнения и избори на родители. Уж, за да не причиним на детето и нас самите неудобства и негативни емоции от посещението при денталния лекар, всъщност си правим „мечешка“ услуга.

Мили родители, вместо да се притеснявате как детето ще приеме срещата със зъболекаря, работете върху това тази среща да е очаквана с любопитство. Привикнете детето да се среща с екипа на денталните кабинети, които Вие редовно посещавате. Така докато то се забавлява в детския кът на приемната, свиква с нас, с нашия външен вид, с разговорите, които водим спокойно с родителите, а това е много важна първа крачка към превенцията от кариес.

Ние в дентална практика Ортос Дент обясняваме на родителите, че млечните зъби са толкова важни, колкото и постоянните и това, че ще бъдат сменени не означава, че може да се оставят с кариеси.

Сега към същността на въпроса. На първо място, има ли видима кухина в млечния зъб, то почти задължително ще се стигне до девитализиране („умъртвяване” или „вадене на нерви”) – манипулация, която е скъпа и нелека за постоянно подвижното малко дете. Често такива лечения завършват с големи обтурации (пломби), които се чупят или отлепят при навик да се хрупат твърди и лепкави лакомства.

Не чакайте да Ви заболи, за да седнете на зъболекарския стол.
Не чакайте да Ви заболи, за да седнете на зъболекарския стол.

Едно от усложненията на нелекуван кариес е ранна загуба на силно разрушени или неподлежащи на лечение зъби. При такава ситуация, ако не се постави местопазител, съседните зъби се преместват до пълно затваряне на мястото на подлежащия постоянен зъб, а това от своя страна е „изненада”, за чиято корекция с ортодонтски средства ще вложите време, усилия и пари.

Освен това с лекуването на кариеса привикваме детето към чистота и уважение към собственото тяло – подобно на редовния личен тоалет. Не е добре детето да смята, че да имаш съвкупност от кухини, пълни с храна, които възпаляват венците, болят и имат неприятен дъх, е нещо нормално.

В заключение, моля посещавайте редовно кабинета на денталния лекар, след като навреме сте прекратили нощното хранене с мляко и сте приучили към редовна хигиена малчугана.

„Притеснявам се да заведа детето на зъболекар, защото ще е необходима пълна упойка“

Упойката не е страшна. Тя подпомага лечението да премине безболезнено за детето и позволява на лекуващия го стоматолог да работи спокойно и прецизно. Не е задължително да се поставя винаги – преценката е индивидуална. Пълната упойка е вариант, използван в краен случай при много неспокойни деца и такива с допълнителни заболявания, в подготвени затова клиники. Когато се прилага местна упойка, винаги се снема анамнеза от родителя, уточняват се алергии по принцип и специално към медикаменти. Така се постигат и всички плюсове на санираното съзъбие – чистота, липса на болка, добро хранене, усмивка, липса на неприятни спомени. Странични ефекти и потенциални рискове трябва да се обсъждат за всяко конкретно дете със специализираните екипи и анестезиолозите в тях.

Има ли храни и напитки, които ускоряват появата на кариес?

В днешно време голяма част от храните съдържат глюкозо-фруктозен сироп или негови производни. Всички вафли, бонбони и натурални, и газирани напитки съдържат огромни количества захар. Ако например дете или възрастен изпие 500 мл. газирана напитка, това се равнява на да изяде директно 2-3 лъжици захар. Получава се шок за организма. Всички тези захари са бързо разградими и усвоими от организма и бактериалната флора в устната кухина, което е предпоставка освен за поява на кисела среда и кариес и за наднормено тегло.

Има ли храни и напитки, които противодействат на появата на кариес ?

Залагайте на пресни плодове и зеленчуци с натурално съдържание на захари.
Залагайте на пресни плодове и зеленчуци с натурално съдържание на захари.

С голяма важност в ранна детска възраст е приемът на храни, богати на минерали и флуор. Подобни храни спомагат образуването на здрава зъбна тъкан. Препоръчваме млечните продукти. Също и приемът на плодове и зеленчуци, особено по-твърдите (например ябълки) от тях, с които хрупайки и дъвчейки, можем да отстраняваме образувалата се плака по зъбните повърхности. Както се пее „Който зеленчуци не яде, той голям не ще да порасте„. Консумирайте Вие и децата Ви пресни плодове и вода вместо вафли, сокове и др. меки, кашести храни.

Кариес и ортодонтско лечение, ортодонтско лечение и кариес – митовете

Благодарение на дългогодишния си опит и преки наблюдения, ортодонт д-р Мария Ненчева, слага ясни граници и мечтае тези 2 въпроса да спрат да тревожат родители, деца, пациенти и техните лекуващи дентални лекари.

Митът, че ортодонтското лечение води до кариеси битува още и още, и се поддържа за съжаление както от колеги така и от засегнати пациенти след дългогодишно лечение без контрол на хигиената.

В Ортос-Дент опровергаваме твърдението – брекети = кариеси!

В която и точка на света да се лекувате, който и специалист ортодонт да работи, науката не е намерила друг начин да мести зъбите заедно с техните корени, освен системата брекети и дъги (фиксирана техника, тъй като са залепени на зъбната повърхност), както и алайнерите (подвижен апарат) като съвременно естетично и ефикасно средство.

В Ортос-Дент сме сигурни, че пациент с добра хигиена и редовни във времето прегледи, не би развил кариес независимо дали е с или без брекети, или друг ортодонтски апарат!

Обработването т.е. подготовката на емайла да задържи брекета към зъба е стандартната за всеки дентален кабинет – по аналогичен начин с подобна обработка всеки стоматолог задържа пломбите (обтурациите) към зъба.

Пациент с незадоволителна хигиена, без редовни консултации при стоматолог, има огромен риск да развие кариес, особено ако е наследил и генетично непълноценен емайл.

Така се срещат наследственост, обективни (хигиена и грижа на пациент) и субективни (дентални специалисти) фактори.

Да не забравяме – има ли повишено натрупване на микробна плака, ще има инфекция – подути и кървящи венци, джобове, които пропускат инфекцията навътре, отслабен емайл в създадената кисела среда, податлив на кариес!

Каквито и въпроси да имате относно поддържането на добра орална хигиена, храненето и превенцията от кариес, не се колебайте да се обърнете към нашите специалисти и асистенти.

Брекетите, алайнерите (невидимите шини на Invisalign), или другите ортодонтски апарати са само средство за решаване на нашите цели, в името на щастливата усмивка!

Мит номер 2: Само естетичен ли е въпросът с кривите зъбки или с тях идват и други проблеми?

Кривите зъби крият множество „подводни камъни“.
Кривите зъби крият множество „подводни камъни“.

Категорично не е само естетичен. Струпаните зъби са трудни за добро почистване, особено в детска и юношеска възраст, когато сръчността не е на ниво да открие труднодостъпните места. Там ще се трупа най-много размекната храна и микроорганизми и ето предпоставка за възпаление, чувствителност и кървене при докосване. Това бива последвано от още по-нежелано миене на зъбите и процесът завършва с кариес и неговите усложнения – особено фаталната ранна загуба на млечни зъбки.

2 thoughts on “Кариес, как да се предпазим и лекуваме – всичко най-важно за малки и големи

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *