Ортодонтско лечение със силиконовa шинa на деца – 3 в 1 – неочаквано добра комбинация

Ортодонтско лечение със силиконовa шинa на деца с млечни зъби – 3 в 1 - неочаквано добра комбинация
Време за четене: 7 минути
Print Friendly, PDF & Email

„Родител съм на 11 годишно момче, което имаше комплекси и съответно подигравки от други деца за своята усмивка. […] Д-р Ненчева ни предложи като вариант за изправяне на зъбките, силиконова шина […] Първоначално предложението не ми хареса, защото си мислех, че това ще е много трудно и неприятно за детето ми. Бях сигурна, че той няма да иска да я носи и няма да има резултат. […] Не сме имали проблеми с носенето на шината, тя е мека и удобна – детето ми я носи с голямо желание. […] Комплексите му изчезнаха и с новата си усмивка придоби повече самочувствие!“
Ваня Маркова, майка на Радослав

Често пъти в живота си се сблъскваме с толкова прости на пръв поглед неща, че не ни се вярва, че биха довели до решение и резултат. В днешния свят, изпълнен с какви ли не разнообразни и комплексни решения, понякога забравяме, че са ефективни и простите (често не толкова прости) на пръв поглед неща.

Ортодонтското лечение със силиконови шини е точно такова!

Най-важното, което ще прочетете в статията за силиконова шина е:

 • Що е то силиконова шина и кога ортодонтът назначава лечение с нея
 • Как действа силиконовата шина и как се носи
 • Орална хигиена по време на лечение със силиконова шина
 • Родителски притеснения и детски оплаквания

Що е то силиконова шина и кога ортодонтът назначава лечение с нея

Силиконова шина е ортодонтски апарат 3 в 1. Тя съчетава елементи от много класически и уникални апарати от миналото – „бариери“ за бузите, езика и устните. Целта на силиконовата шина е да коригира функцията на езика, така, че да не бута зъбите, бузите, устните и да подрежда зъбите в ранен етап чрез „качване„ на езика на небцето. Навременното лечение със силиконова шина минимизира вероятността от нужда от  брекети като подрежда зъбите в двете челюсти и коригира захапката. В зависимост от възрастта на пациента е възможно и комбинирано лечение с брекети по преценка на лекуващия ортодонт.

Силиконовата шина спомага за корекция на неправилното положение на долната челюст – тя често е назад или напред спрямо горнатата. Помага и при отворена захапка, когато зъбите нямат контакт.

Силиконовата шина коригира захапката в ранен етап от развитието на деформацията. Ако детето стои с „грешна“ захапка дълго време, то и мускулите биха работили в грешна посока дълго време, което би довело до лечение, което ще бъде по-времеемко, по- скъпо и ще са необходими повече усилия от страна на пациента и родителя.

Силиконова шина на пациент с отворена захапка
Силиконова шина на пациент с отворена захапка

В практиката на Orthos-Dent Care харесваме силиконовата шина за ранно лечение и профилактика преди да се случи пълната смяна на зъбките. Д-р Мария Ненчева препоръчва първи ортодонтски преглед между 5 и 7 годишна възраст дори и без да има видими проблеми в захапката на детето. Децата унаследяват чертите ни, включително и захапката, формата и големината на зъбите, техния брой. Поради тази причина често родителите могат да не забележат нещо „неправилно“, което всъщност да има нужда от корекция. Въпреки това визуалните изменения остават най-добрият „сигнал“ за родителите, че детето има нужда от ортодонтско лечение. Лечението със силиконова шина е подходящо за деца с млечно или смесено съзъбие, когато постоянните резци са пробили –  около 1-ви клас, когато детето е на 6-7 годишна възраст. Нашият съвет е да не чакате пълна смяна на зъбите! Днешните деца много по-рано и бързо сменят млечните си зъбки с постоянни, което е предпоставка и за по-ранна диагностика и лечение.

Не чакайте пробива на всички постоянни зъби за първа ортдонтска консултация
Не чакайте пробива на всички постоянни зъби за първа ортдонтска консултация

Как действа силиконовата шина и как се носи

Нека обобщим.

Силиконовата шина действа чрез премахване на нежелан натиск на езика, бузите и устните, който те оказват върху зъбите, челюстите и мускулите. Корекцията се случва чрез корекция на неправилни или вредни функции (при покой, гълтане, дъвкане или говорене).

Силиконовата шина „води“ езика на правилното му място на небцето ( а не ниско долу зад долните резци или между зъбите) и подрежда зъбите и захапката, когато тя е:

 • Отворена: зъбите нямат контакт
Дете с отворена захапка в процес на ортодонтско лечение със силиконова шина
Дете с отворена захапка в процес на ортодонтско лечение със силиконова шина
 • Задна (дистална): долната челюст е в задно положение
 • Обратна: долната челюст е пред горната
 • Дълбока: горната челюст покрива /скрива долните зъби
Дете с дълбока захапка преди лечение със силиконова шина
Дете с дълбока захапка преди лечение със силиконова шина

Или както д-р Ненчева обича да казва: „Правя 3 в 1 – подреждам зъбките на 2-те челюсти и захапката“.

Стигнахме и до най-хубавата част! Лечението със силиконовата шина се случва само вкъщи и то за само 30 минути  денем + по време на нощен сън! Може да не Ви се вярва, но, да, когато проблемите в захапката се диагностицират навреме, лечението може да бъде в пъти по-кратко и атравматично в емоционален и физически аспект за детето!

Без нужда от силиконов апарт ИЗВЪН дома! Детето Ви ще се усмихва спокойно и широко на живота!
Без нужда от силиконов апарт ИЗВЪН дома! Детето Ви ще се усмихва спокойно и широко на живота!

Тук е моментът да обърнем внимание на качеството на носене на силиконовия апарат!

 • 30 минути детето да е с изправен гръб, т.е. не легнало, а седнало за по-голяма активност на мускулите.
 • 30 минути да не говори с цел да може да преглътне стискайки зъби в силикона като в дъвка. Силиконът връща налягане върху зъбите и мускулите. Не се говори с цел да не се движи долната челюст и да не трие зъби, понеже резците режат и късат силикона. При по-дълго носене от указаното мускулите се преуморяват и работят вяло, а и рискуваме да отегчим и демотивираме детето.
 • Носене на силиконовата шина по време на нощния сън. Драги родители, и нощем стискаме за малко зъби, дори и да спим с отворена уста.

Ето и инструкциите, които даваме на всеки пациент, който преминава през ортодонтско лечение със силиконова шина:

Как да поставям силиконовата шина?

Свивам шината и я поставям върху горните зъби като:

а/ Малкото „езиче“ е зад горните предни зъби (резци).

б/ Средата на шината да бъде под върха на носа и по средата на резците.

в/ Долните зъби влизат в улея на шината (детето мести долната си челюст леко напред).

г/ Леко стискам зъби и допирам устни.

Как да нося силиконовата шина?

 • Дишам през носа.
 • Всеки ден слагам шината за 30 минути докато: гледам телевизия, играя пред компютър, чета на ум, пиша домашна, оцветявам, изрязвам и други спокойни и приятни занимания.
 • Не говоря 30 мин (така не трия зъби в силикона и преглъщам слюнката като за момент силиконът натиска върху зъбите и мускулите ми).
 • Не търкам зъби в шината – има опасност да се скъса!
 • Спя с шината търпеливо всяка вечер.
 • Преглъщам си слюнката, допирайки зъби в шината (като в дъвка).

ДА НЕ ЗАБРАВЯ !!!

 • Нося шината всеки ден и всяка нощ.
 • Не говоря, докато я нося.
 • Преглъщам допирайки зъби.
 • Пазя шината от домашни любимци.
 • Нося шината на редовните прегледи при своя ортодонт.
 • Почиствам с четка и вода преди да прибера в специалната кутийка.

Дори при простуда или грип настояваме силиконовата шина да се носи по същия стриктен начин след почистване на носа и проветряване на стаята. Прекъсването на лечението със силиконова шина докато трае лечението на запушения нос, ще върне детето на изходна позиция и ще трябва да изгражда отново правилни навици… губи мотивация и търси поводи да не продължи с усилията!

Сигурно след всичко прочетено до тук се питате колко време ще продължи лечението със силиконова шина. Всяко ортодонтско лечение трае приблизително 1 година. Тъканите имат нужда от време за плавна и трайна адаптация към новите навици и функции. Лечението със силиконова шина е само етап от цялостно лечение! Детето в процес на растеж и активна смяна на зъбки има нужда от проследяване във времето, а ние сме убедени, че функционалното лечение е безценно здраве за Вашите деца!

Орална хигиена по време на лечение със силиконова шина

Скъпи, родители, молим за Вашето съдействие и контрол на миенето на зъбките на детето. Ако детето си позволи недобро миене и остави плака, т.е. микроби по зъбите на границата с венците, то ще превърне силиконовата шина в „контейнер” (развъдник) на вредни микроорганизми. Повишената киселинност води до кариеси и подути, възпалени и кървящи венци.

Самата силиконова шина следва също да бъде редовно и грижовно почиствана с друга четка за зъби.

Уверете се, че силиконовата шина е почистена добре след носене, защото, ако се прибере със слюнка, се образува засъхнал филм с полепнали микроорганизми, който при следващо поставяне в устата се полепне и по зъбите.  

Контейнерчето (кутийката) на силиконовата шина почиствайте и дезинфекцирайте, така, че да няма наличие на влага и следи от слюнка.

Както и при спорта с търпение и постоянство печеля красива усмивка със здрави и подредени зъби!
Както и при спорта с търпение и постоянство печеля красива усмивка със здрави и подредени зъби! 

Родителски притеснения и детски оплаквания

Много от родителите не вярват, че една „проста гумена шина“ ще помогне на детето.

Доверете ни се!

Силиконовата шина може на пръв поглед да Ви се струва нищо и никаква“ гумичка“, но зад нейната ефикасност стои съвременна ”компилация” от класически ортодонтски апарати от пластмаса на немеца д-р Френкел и други автори, високо ценени и в Щатите. Всъщност това високо технологично помощно и лечебно средство действа върху отделните зъби, зъбни дъги, челюстите и мускулите по изцяло физиологичен начин, тъй като използва собствената сила на захапка при гълтане, отстранява вредните навици и натиск на език, устни и бузи, и възстановява правилния им функционален баланс!

„Причината, поради която се наложи да потърсим Д-р Ненчева беше естетика. Родител съм на 11 годишно момче, което имаше комплекси и съответно подигравки от други деца за своята усмивка.
Когато за първи път я посетихме, тя ни предложи като вариант за изправяне на зъбките, силиконова шина, с която детето трябва да спи всяка вечер и при необходимост да я носи и през деня за няколко часа. Първоначално предложението не ми хареса, защото си мислех, че това ще е много трудно и неприятно за детето ми. Бях сигурна, че той няма да иска да я носи и няма да има резултат. Имах време за размисъл няколко дни, на следващия час при докторката в приемната срещнах моя позната, която водеше своя син на преглед, той беше със същата шина и имаше много добри резултати. Реших да пробвам!
Не сме имали проблеми с носенето на шината, тя е мека и удобна – детето ми я носи си с голямо желание. За да му стане още по- интересно му купих една касичка, в която всяка сутрин, след като си свали шината пускаме монетки.
Комплексите му изчезнаха и с новата си усмивка придоби повече самочувствие!“
Ваня Маркова, майка на Радослав

Без комплекси и подтиснато самочувствие благодарение на силиконова шина
Без комплекси и подтиснато самочувствие благодарение на силиконова шина

Не се притеснявайте, ако детето спи нощем с отворена уста, силиконовата шина работи дори и тогава. Дори и да спи с отворена уста, детето ще я затвори при преглъщане! Нощем преглъщаме по-малко пъти и по-вяло, но децата спят по-дълго! 🙂

Ако детето усети някакъв дискомфорт по време на сън, езикът му ще избута (изплюе) силиконовата шина и ще я намерите в леглото му.

През деня наблюдавайте детето докато е със силиконовата шина в уста. Следете да не говори, да не преглъща шумно с нея и да спазва времетраенето (навийте „будилник”/ телефон/ кухненски таймер или друг индикиращ времетраенето уред).

Ако детето маха силиконовата шина, за да каже нещо, то няма да преглътне стискайки и губим налягането върху зъбите и мускулите!

Ако чувате шумно „сърбане” на слюнката, отново има „хитрост” и детето би преглътнало без да докосне със зъби силиконовата шина!

Ако детето Ви сподели, че има чувствителност на зъбите веднага се свържете с нас! Нека заедно преценим причината за дискомфорта. Молим, не спирайте носенето на силиконовата шина, тъй като зъбите ще се „разтоварят” и после пак ще трябва да „влизат в режим“… Докато се видим и обсъдим, приемете и обяснете на детето, че усещането му е нормално, че е временно, и че е като „мускулна треска“. По време на преглед ще можем да „изчистим“ причината за чувствителността и да направим корекция при необходимост.

Бъдете търпеливи, не се отказвайте
Бъдете търпеливи, не се отказвайте

За да запазите час за ортодонтска консултация с д-р Мария Ненчева се свържете с нас.

Нашата мисия е да усмихваме!

2 thoughts on “Ортодонтско лечение със силиконовa шинa на деца – 3 в 1 – неочаквано добра комбинация

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *