Моята роля на родител, съпровождащ ортодонтското лечение на детето ми

ролята-на-родителите-по-време-на-ортодонтско-лечение-на-детето | ортодонт Сливен
Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email

Ако си задавате въпроси дали детето ви е готово да премине през ортодонтско лечение, дали вие като родител ще съумеете да го мотивирате да не се отказва, дали сега е правилният момент, за да започнете лечението – следващите редове ще са ви от полза.

Важно е да запомните, че малките стъпки и постоянството водят до желания резултат!

Кога да заведа детето си на първа среща с ортодонт?

Преди да е приключила смяната на млечните зъби с постоянни. Запишете час за ортодонтска консултация, най-късно при започване на пробив на постоянните резци (начало на смяна зъбките) или ако забележите нещо „странно“.

ролята-на-родителите-по-време-на-ортодонтско-лечение-на-детето | ортодонт Сливен
Първа среща с ортодонт е добре да се проведе по време на смяната на зъбките.

Как да подготвя детето за срещата с ортодонт?

Добре би било да сте посещавали дентален лекар или детето да ви е придружавало по време на ваша консултация от ранна детска възраст. Ако срещата с екипа ни е първа среща за детето с ортодонт, моля споделете с нас и носете четката и пастата за зъби, които ползва детето по време на първата консултация. Обещаваме да посрещнем спокойно детето ви и да го предразположим с разговор и игра на „зъболекар“.

Ще присъствам ли на първия ортодонтски преглед? А на следващите при започнало лечение?

Първият преглед на вашето дете е задължително в присъствие на родител/и или близки. Ще обясним следващите стъпки и кога ще е нужно да сте в кабинета с него. Важно е детето да е спокойно и да придобие увереност, че се справя самостоятелно и е смел човек!

Как да съдействам на детето си по време на ортодонтското лечение?

Скъпи родители, започвайки ортодонтско лечение, започваме заедно един общ път за 1-2 години и ние „големите“ ще се обединим да подкрепим детето да спазва нашите съвети за носене и поддържане на „апратчето“ – подвижно или фиксирано.

Няколко важни стъпки и помощ от ваша страна са:

  • Грижа детето да поддържа задоволителна устна хигиена, да ляга с чисти зъби!
  • Да спазва режима на хранене като избягва много твърди храни за да не разлепи или счупи елементи от „апаратчето“
  • Подкрепете го да спазва времето за носене на някои снемаеми апарати, според инструкциите ни.
  • Нека заедно подкрепим с похвала и награда постигнатия резултат от детето!
  • Да дадем заедно с вас пример за спазване на редовните ни срещи и при нужда от промяна на уговорката да предоговорим часа.
  • Да стимулираме децата към самостоятелна грижа за почистване на „апаратчетата“ и контейнерите/кутийките за тях, нека това да бъде тяхна отговорност!
  • Не спирайте да полагате усилия и обяснявайте на детето защо се налага да носи „апаратче“, какъв ще бъде резултатът и как полагайки общи усилия (ортодонт-дете-родител) ще постигнем както красива усмивка, така и здраве за цял живот!
  • Ортодонтското лечение изисква финансови усилия от семейството и това е чудесна възможност да дадем първи урок по финансова грамотност на детето. Нека то бъде съпричастно към планирането на семейните разходи и да постъпва отговорно към своето здраве.

Ако детето изпитва дискомфорт по време на ортодонтското лечение и се оплаква какво да правя?

Не се стряскайте и се свържете с нас на мейла ни odcsliven@gmail.comили в месинджър чрез снимка и няколко реда с името на детето и от кога е оплакването. Разговор с нашите асистенти на рецепция ще помогне и ще ви даде нужните съвети.

Ако тези опции не са ви възможни, можете да се информирате и на нашия сайт. Оставаме на ваше разположение при всяко неудобство и нужна корекция или информация без това да оскъпява лечението. 

Ако детето не иска да премине през ортодонтско лечение, но аз като родител знам, че е важно, как да мотивирам детето?

Зависи от възрастта на детето. Без неговото активно участие не бихме се справили, но и не бива да насилваме. Може би има нужда от още зрялост? Може би има страхове? Ние уважаваме волята на детето, като полагаме усилия и енергия, за да обясняваме защо е нужно и какви са ползите от добър резултат на ортодонтското лечение. Разясняваме и какво се случва без това лечение и докога можем да отлагаме.

ролята-на-родителите-по-време-на-ортодонтско-лечение-на-детето | ортодонт Сливен
Разковничето е търпение и търпение към детските разбирания!

Каква е моята роля по време на ортодонтското лечение на детето ми?

Вие като родител сте важна част от триъгълника на екипа ни – вие, пациентът = вашето дете и ние като ортодонтски екип в кабинета!

Вие сте неотменно с детето и до него през целия процес на ортодонтско лечение.

Моля ви бъдете търпеливи, потърсете ни ако детето сподели неудобство по време на лечението! Не се отказвайте и не прекъсвайте процеса! Окуражете го – има решение и заедно ще постигнем крайната цел!

По-големите деца, могат да запишат нашия телефон в своя и да си кореспондираме директно, ако например докато са на училище усетят дискомфорт.

Вашата най-важна роля е да се обединим заедно в това да научим детето да поддържа отлична устна хигиена! Този важен навик е за цял живот и гарантира задържането на желания  резултат – красива усмивка, здрави зъби и захапка за качествено хранене и радост от вкусовете на живота, разговори и усмивки!

Важно за мен като родител е…

В традицията на йога е да се потупаме по рамената след края на положените грижи за тялото и духа ни. Усилията, които полагате като родител да се погрижите за здравето и усмивката на детето си са безценни! Финансовите средства също не са за омаловажаване и възпитават в уважение и финансова дисциплина всички в семейството! Благодарете си и бъдете горди от себе си! А  ние ви благодарим ви за доверието в нашата компетентност и в грижата на екипа ни за здравето на вашето дете! Усмихвайте се!

Имате въпроси или желаете да запишете час за консултация…