Хамлет и ортодонтия = да се извади ли този зъб, или да не се извади? А да се изпили ли зъб или да не се изпили?

вадене-пилене-на-зъби-ортодонтско-лечение | ортодонт Сливен
Време за четене: 3 минути
Print Friendly, PDF & Email

Да, заглавието ни стана малко дълго, но пък в стил Шекспир.

До тук със закачките.

Въпросът, който често забавя началото на ортодонтското лечение и плаши пациентите без да са се консултирали с ортодонт, а просто, защото са чули e, че… трябва да се изпиляват или извадят зъби, за да се започне ортодонтско лечение.

Отлагането на ортодонтско лечение от страх и апокалипсис да се извадят здрави зъб или зъби, или да бъдат коригирани зъбите на ширина е вселенски въпрос и освен да води до загуба на ценно време преди да се даде зелена светлина на същински важното лечение, друг особен смисъл няма.

Ще обясним.

Кога е възможно да се наложи изпиляване на зъбите?

вадене-пилене-на-зъби-ортодонтско-лечение | ортодонт Сливен

В Ортос Дент не харесваме много думата „изпиляване“ – идеята е да намалим размера на зъб/ и на ширина, и на височина (поради несъответствие в големината на зъбите и наличната кост, понякога да оформим по-красива и естетична визия на зъб с триъгълна форма например).

Тази корекция винаги е водена от две цели – здрав пародонт, държащ зъбите и естетична визия с по-голяма цел – стабилност на постигнатия резултат.

Често д-р Мария Ненчева обича да дава пример с наследени едри зъби от един родител, а дребни кости и челюсти от другия. Всъщност посредством ортодонтията се опитваме да напаснем „грешката“ на природата J.

Винаги количеството отнет емайл е съобразен спрямо анатомията на зъба, защото емайлът е различно плътен в различните точки на зъба!

Отнемането на емайл в концепцията на лечение с алайнери е сведено до висока прецизност, до микрони, и ние получаваме точни инструкции колко точно и на коя повърхност да извършим емайловата редукция, за да стигнем до крайния желан резултат на красива усмивка и отлична захапка.

Самата емайлова редукция се извършва със специални и фини абразивни лентички или пилители, разполагаме и с инструменти и начини, по които да измерим отнетото количество емайл.

Спокойно! Гарантирано остава здрав емайл!

Кога ваденето на зъб е наложително?

вадене-пилене-на-зъби-ортодонтско-лечение | ортодонт Сливен
Да вадим или да не вадим зъб, е хамлетовския въпрос на ортодонтите….

Цялата отговорност – от избор на зъб/и за вадене, до стабилност на резултата във времето, тежи на плещите на ортодонта.

Ваденето на зъби е било широко разпространена и рутинна практика преди десетилетия.

Тенденциите за избор на зъб/и, вече не е „традиционно“ към предкътниците , които си приличат почти като близнаци, а с помощта на мини имплантите, към друг/и зъб/и.

 Днес пристъпваме към план на лечение с вадене на зъби главно поради съобразяване на съотношението обем и качество здрава кост спрямо размера и формата на зъбите.

Стремим се към такъв брой зъби, който наличната кост да може да „носи“! Само по този начин гарантираме траен и стабилен резултат = красива усмивка и пародонтално и костно здрави тъкани.

Изборът кой зъб да бъде изваден е плод на много размисъл и анализ, подкрепени от задълбочени познания на ортодонта.

Челюстите са с определени размери – т.е. имат „рамка“ – площ и нерядко броят на наличните  по форма и големина зъби надвишава мястото, с което разполагаме, за да подредим зъбните редици.

Благодарение на непрестанното усъвършенстване на технологиите днес разполагаме с 3D скенер и с неговото любезно съдействие виждаме ясно дали има достатъчно кост около корените на зъбите, преценяваме дали трябва да се извади зъб или не. С други думи с доста голяма точност и прецизност взимаме решение за екстракция.

От изключителна важност при взимане на решението дали да вадим или не даден зъб, е и ефектът върху меките тъкани и профила – ефект за цял живот! Именно зъбите и костите „подплатяват“ и „носят“ устните и меките тъкани – бузи, нос и други.

Така, в процеса на ортодонтското лечение заедно „рисуваме“ бъдещата усмивка и профил. Неслучайно пациентите, преминали през ортодотонтско лечение намират лицата си и общата си визия променени към по-пропорционално и добре изглеждащ лицев контур.

Та хамлетовските въпроси намират своите отговори благодарение на опитността на ортодотна, технологиите и доверието на нашите пациенти към нас техните ортодонти!

Целта е една и е ясна – заедно да сътворим вашата красива и функционална усмивка!

вадене-пилене-на-зъби-ортодонтско-лечение | ортодонт Сливен
С доверие и труд заедно постигаме съвършенство в резултатите!

Остава да продължим да си сътрудничим и в следващата фаза на задържане на резултата и поддържане на блестяща хигиена!

Имате въпроси или желаете да запишете час за консултация…