3D сканиране на зъбите с интраорален скенер iTero

3D сканиране на зъбите с интраорален скенер iTero от Invisalign |зъболекар ортодонт Сливен
Време за четене: 2 минути
Print Friendly, PDF & Email

Живеем във време, в което новите технологии се развиват по-бързо откогато и да е. Думата скенер отдавана не е нито непозната, нито чужда – скенери има навсякъде и за всичко. Както се казва, те вече са част от ежедневието. Но чували ли сте за интраорален скенер. От началото на новата година в дентални кабинети Orthos-Dent Care в Сливен вече разполагаме с истинско технологично бижу на име iTero, за чиито ползи при ортодонтските лечения и изработката на мостове, корони и други конструкции ще Ви разкажем в следващите редове.

Какво представлява скенерът iTero?

iTero e високотехнологичен интраорален скенер от семейството на Invisalign. Както може да предположите от името, неговата задача е да сканира вътрешността на устата, като безопасно и съвършено точно генерира детайлни 3D изображения на зъбите и захапката в реално време.

3D сканиране на зъбите с интраорален скенер iTero от Invisalign |зъболекар ортодонт Сливен
Интраорален скенер iTero – от семейството на Invisalign в семейството на Orthos-Dent Care.

Какви са предимствата от дигиталното интраорално сканиране за мен като пациент?

iTero слага край на странните лъжици, пълни с още по-странна на вид и лепкава паста, с която обикновено се взимат отпечатъци от зъбите. Това е първото голямо предимство за пациентите, тъй като нерядко тази за съжаление неизбежна в много случаи манипулация води до гадене и дори позиви за повръщане, особено при децата.

3D сканиране на зъбите с интраорален скенер iTero от Invisalign |зъболекар ортодонт Сливен
Въпреки веселите цветове, преживяването продължава да е неприятно за много пациенти.

Второто голямо предимство на сканирането с iTero, разбира се е бързината. Тук имаме предвид както бързината, с която се случва самото сканиране, така и бързината, с която се изработват необходимите конструкции.

Понякога се случва така, че е необходимо отделно посещение при зъболекаря, специално за вземане на отпечатък, по време на което пък е необходимо време за подготовка на всички материали, приготвяне на пастата и некомфортно прекараното време с нея в устата.

3D сканиране на зъбите с интраорален скенер iTero от Invisalign |зъболекар ортодонт Сливен
Взимане на зъбен отпечатък по “класически” начин.

Това пък, че вече говорим за дигитално изображение, генерирано от скенера iTero означава, че то мигновено се изпраща към зъботехническата лаборатория за анализ и изработка, което в определени ситуации може да спести до дни чакане, в което пациентът може да изпитва дискомфорт. В този ред на мисли, същото важи и, ако се налага допълнителна консултация друг специалист.

Третото предимство на iTero е безспорната разлика в качеството на полученото „копие“ на зъбите и захапката. Струва ни се излишно да обясняваме надълго и нашироко разликата в детайлите и прецизността между 3D дигитално изображение и отпечатък, взет с паста, залепена за зъбите.

Друго безценно предимство за пациента е възможността да се изготви дигитален модел как би изглеждала усмивката в края на лечението. А какво по-хубаво от това да знаем предварително как ще изглеждаме накрая!    

Видео, което предварително показва как ще се преподредят зъбите в края на ортодонтското лечение.

Освен при ортодонтско лечение, в какви други случаи може да се използва интраоралният скенер iTero?

Това, че произлиза от семейството на ортодонтската система за снемаеми алайнери Invisalign, не означава, че интраоралният скенер iTero е само за нея. Неговите възможности и предимства естествено блестят най-много при ортодонтските лечения, независимо дали са с някакъв вид снемаеми алайнери или брекети, но и при изработката на много по прецизни конструкции за протезиране – корони, мостове, зъбни протези, обтурации и др.

3D сканиране на зъбите с интраорален скенер iTero от Invisalign |зъболекар ортодонт Сливен
iTero помага и при прецизната изработка на корони, мостове, зъбни протези, обтурации и др.