Невидимите алайнери Invisalign: Уверена усмивка от началото до края на ортодонтското лечение

Време за четене: 7 минути
Print Friendly, PDF & Email

С вълнение и радост споделяме с Вас, че Orthos-Dent Care вече предлага и най-съвременното ортодонтско лечение с алайнери Invisalign®.

На кои въпроси ще получите отговор:

 • Какво представлява системата алайнери Invisalign и какви са ползите и предимствата им спрямо лечението с брекети или други подвижни ортодонтски шини
 • Кога е подходящо да се започне лечение с алайнери Invisalign и кои ортодонтски случаи подлежат на такова
 • Какво трябва да знаем при избора на дентален лекар за лечение с алайнери Invisalign
 • Колко струва лечението с алайнери Invisalign

Д-р Мария Ненчева и д-р Стефан Бояджиев са единственият екип специалисти ортодонти в областите Сливен и Ямбол, които към днешна дата предлагат ортодонтско лечение с алайнери Invisalign.

Накратко за новите термини в публикацията:

 • Наричаме алайнер прозрачна шина, която има за цел да подреди зъбите.
 • А Invisalign е запазената марка на фирмата „майка“ – създател и производител на първите в света  прозрачни алайнери.
Invisalign алайнер - Orthos-Dent Care Сливен
Invisalign алайнер

Системата Invisalign става популярна в Европа и България като „невидим“ и естетичен  метод за ортодонтско лечение, с който пациентите не се притесняват да се усмихват дори и по време на своето лечение!

Алайн системата Invisalign е най-съвременната система за ортодонтско лечение в света чрез прозрачни алайнери. Лечението с Invisalign представлява „невидим“ начин за изправяне на зъбите. Чрез 3D компютърно-образна технология, Invisalign Ви показва целия план на лечение, въз основа на предписанията на Вашия Invisalign лекар: от първоначалното положение на зъбите до окончателното желано подреждане.

След това по индивидуална мярка (отпечатък – със силиконов материал или чрез сканиране) се изработват комплекти прозрачни алайнери за Вашите зъби, които ги преместват постепенно.

Невидимите алайнери Invisalign - вече в Orthos-Dent Care Сливен
Комплект алайнери Invisalign

В тази статия Ви срещаме с д-р Стефан Бояджиев – специалист ортодонт, Invisalign колега и консултант в Orthos-Dent Care, който работи успешно и активно със системата във Франция и Швейцария от 2015 година.

д-р Стефан Бояджиев

Професионалният път на д-р Стефан Бояджиев

Потомък на голямо семейство от 8 дентални лекари, където е най-младият и последен ( за момента 😊 ). Д-р Стефан Бояджиев завършва висшето си образование в медицински университет София, катедра по Дентална Медицина през 2013. Още същата година се подготвя и кандидатства за 3- годишно обучение по специалност ортодонтия в град Тулуза, Франция. Успешно преминава през 3-те входящи изпита и от общо 10 кандидати е един от едва 3-мата приети чужденци. От самото начало на специализацията си, иска да практикува допълнително в частен кабинет и това не закъснява. В средата на първата година една от асистентите в университета му гласува доверие и 2 пъти седмично той работи в кабинета й. Придобитият опит там му позволява да бъде забелязан от ръководителя на катедрата по ортодонтия, който на финалния изпит му предлага да започне работа в неговия кабинет и да стане асистент в катедра ортодонтия в университета в град Тулуза. През 2018 защитава специалност и в България в катедрата по oртодонтия към факултета по дентална Медицина при МУ София. Същата година започва и работа като ортодонт и в град Лозана, Швейцария.

С какво алайнерите Invisalign се отличават от останалите утвърдени методи на ортодонтско лечение?

Благодарение на 10 пъти по-малко упражняваната сила, преместването на зъбите с алайнерите Invisalign е значително по-плавно.

Алайнерите Invisalign предлагат по-голям комфорт по време на лечение – липсата на твърди елементи по зъбите създава несравнимо удобство.

При алайнерите Invisalign спешните ситуации, като например отлепени брекети и други, които да налагат извънредна среща с ортодонта са сведени до минимум.

Алайнерите Invisalign са създадени за лечение на широка гама проблеми при подреждане на зъбите и захапката при деца и възрастни.

Алайнерите Invisalign представляват:

 • прозрачни приспособления (шини), чиято роля е на допълнително средство за лечение на зъбните и челюстни аномалии;
 • прилягат плътно по зъбните редици;
 • подвижни са, т.е. свалят се при хранене и хигиена.

Какви са предимствата за пациентите на лечението с алайнери Invisalign спрямо лечението със снемаеми апаратчета или брекети?

 • Комфорт при хранене – алайнерите Invisalign са снемаеми.
Комфорт по време на хранене с невидимите алайнери Invisalign - Orthos-Dent Care Сливен
Комфорт по време на хранене
 • Улеснена устна хигиена – нормално измиване на зъбите и ползване на конци;
 • Увереност – усмихвате се спокойно по време на лечението без видими елементи по зъбите Ви. Нормалният ритъм на живота Ви и активното лечение следват своя ход едновременно  – макар и напълно прозрачни и незабележими, алайнерите „работят“ върху желаното преместване на зъбите;
 • Възможност за дистанционно лечение дори и на пациенти, които не са в страната, пътуват много или им липсва време за чести посещения при ортодонта.
 • Ще Ви покажем мечтаната красива усмивка в кабинета ни и то още преди започване на лечението! С технологията ClinCheck и с помощта на отпечатъците от Вашите зъбни дъги (чрез силиконови отпечатъци или 3D скенер iTero), планираме и визуализираме цифрово Вашaта промяна с Invisalign.
 • Много подходящи за работещи хора и тийнейджъри, които се притесняват да носят традиционните метални или керамични брекети;
 • Скъсява се времето на консултациите Ви при ортодонта;
 • Invisalign предлага специална серия за деца – Invisalign First, която замества успешно класическите „апаратчета“ и е подходяща за деца от 𝟲 – 𝟭𝟬 години, дори при наличие на млечни зъби;
 • Получавате елегантна кутийка за хигиенично съхраняване на Вашите Invisalign алайнери; брошури с инструкции, както и нашето пълно съдействие при нужда, независимо в коя точка на света се намирате;
 • За разлика от ортодонтското лечение с брекети лечението с алайнери Invisalign не само контролира обхвата на движението, извършвано от всеки алайнер, но и времето на това движение. И така, на всеки конкретен етап по преценка на специалиста могат да се преместват само определени зъби съгласно плана за лечение с Invisalign. В резултат на това се формира ефикасна система за упражняване на сила;
 • С алайнерите Invisalign могат да се коригират едновременно няколко проблема, тъй като работят в няколко посоки и дават видим резултат както за пациента така и за лекуващия лекар.

Лечението с алайнери Invisalign ли е най-съвременният метод за ортодонтско лечение?

За момента спокойно можем да кажем, че е точно така. Зад огромната компания Align Technology се крие и огромен арсенал от специалисти, които ежедневно доразвиват и усъвършенстват технологията им. В наши дни и близко бъдеще прогнозираме, че леченията с Invisalign само ще се увеличават и все повече пациенти ще искат да бъдат лекувани именно с тези шини. Единственото, което ни очаква след шините е да успеем чрез модифициране на гените да придвижваме зъбите. Но това към днешна дата е по-скоро, като сценарий за научно-фантастичен филм. Разбира се няма да крием, че като ортодонти мечтаем да доживеем професионално и до тази ера.

Кои ортодонтски случаи са подходящи за лечение с алайнери Invisalign?

Можем спокойно да кажем, че от към анатомични и физиологични особености почти нямаме ограничение с много малки изключения. В този ред на мисли леченията с прозрачните шини на 𝗜𝗻𝘃𝗶𝘀𝗮𝗹𝗶𝗴𝗻 са много адекватен заместител на конвенционалните лечения с брекети.

Оставаме много впечатлени от системата за лечение в ранна детска възраст, тийнейджърска възраст както и при възрастни. С Invisalign започваме ранно лечение, включително и профилактика. И всичко това с една концепция с различни приложения! Invisalign се приема еднакво добре от най-малките пациенти, през тийнейджърите до възрастните!

Трябва обаче да подчертаем, че тук стигаме до единственото значимо ограничение за използването на Invisalign, а именно нуждата от 100% ангажираност и сътрудничество на страната на пациентите или иначе казано, за да работят шините трябва да бъдат носени! Align Technology препоръчва носене на алайнерите 22 часа в денонощието или това означава да бъдат сваляни единствено по време на хранене.

Ако трябва да обобщим – всяко средство за лечение включително и системата Invisalign, изисква определени качества от пациента – грижа, дисциплина, точност на спазване на инструкциите и часовете за консултации (онлайн или на живо в кабинета).

    

Каква е разликата между Invisalign алайнери и алтернативните фирми, които ги предлагат?

В съвременния свят е много трудно да бъдеш първи, още по-трудно е да останеш първи.

Именно тук Invisalign се отличава от „конкурентите“ още на старта. Концепцията за Invisalign се заражда в САЩ в началото на 90-те, а през 1997 година в Калифорния е учредена и компанията Invisalign. Концепцията им остава ненадмината в качеството на материала, от който се изработват, а оттам и качеството на резултатите и удобството за пациента. Основната разлика между алайнерите Invisalign и останалите конкуренти, е че на първо място конкурентите се опитват да ги копират. Чисто и просто оригиналната идея,  опитът, екипът от специалисти и машините, с които разполага Align Technology са недостижими. В наши дни има близо 8 милиона излекувани случая с прозрачните шини на Invisalign. Това прави една много сериозна база данни, която инженерите превръщат в алгоритми и тук вече говорим за изкуствен интелект, който много добре предвижда с какви зъбни движения и премествания трябва да се случи даденото лечение. Сами разбирате, че е невъзможно да говорим за конкуренция, когато имаме насреща компания с мащабите и опита на Invisalign.

Всички тези технологични иновации правят леченията с Invisalign много точни и ефективни.

Алайнерите на Invisalign остават ненадминати и заради постоянното усъвършенстване на системата от цяла армия лекари и техници както и заради неспиращото обучение, включително и чрез виртуални видео презентации в днешната „Ковид ситуация” в света, и безпрецедентен обмен на информация за постигнатите резултати между колеги и пациенти в цял свят.

Кога е подходящо да се започне лечение с алайнери Invisalign?

Наистина по всяко време. Естествено най-новата разработка и допълнение към палитрата на лечения с Invisalign е насочена към най-малките – Invisalign First. Това са пациентите във възраст между 6 и 10 години. При тях огромното предимство, е че костната структура е много пластична и това позволява много ефективно и по-бързо преместване на зъбите спрямо останалите възрастови групи. При тях смяната на шините (алайнерите) става на всеки 4-5 дни, докато при тийнейджърите смяната е на 7-9 дни, а при възрастните пациенти на 10-15 дни.

Трябва да подчертаем, че всяко притеснение или проблем следва да бъде консултирано с ортодонт и по негова преценка и след анализ на конкретния случай, ще бъде препоръчано и най-доброто лечение.

Какво трябва да знаем, когато избираме своя  дентален лекар преди да започнем лечение с прозрачните алайнери Invisalign?

Съществуват клинични случаи, които би могъл да реши всеки дентален лекар, но за по-прецизна диагностика и комплексно решение, препоръчваме да се обърнете към специалист ортодонт.

Винаги е добре да се уверим, че лекуващият ни лекар е тесен специалист и има съответната специалност по ортодонтия. Тя му дава пълна свобода в леченията чрез Invisalign шини на абсолютно всички малформации. Отделно ако Вашият специалист ортодонт работи и е сертифициран от Invisalign бъдете сигурни, че е преминал през много допълнителни курсове и обучения, до които имат достъп само зъболекари със специалност.

Категорични сме, че има значение дали лекуващият дентален лекар е специалист ортодонт или не. Това, че след вземането на отпечатъците от пациента всичко преминава в цифров и дигитален свят, по никакъв начин не означава, че е магия или че програмата прави лечението! Според професор д-р Паскал Барон, завеждащ катедрата по ортодонтия  в университета в Тулуза, Франция – леченията с алайнери са още по-трудни от тези с брекети. Тук е моментът да споделим, че д-р Барон е и един от умовете, които работят в екип с Align Technology, за да усъвършенстват системата от прозрачни шини Invisalign. Това е така, защото и ние като специалисти трябва да свикнем да работим в един друг виртуален свят, където на компютър чрез един много специален 3D софтуер на Invisalign, ние преместваме зъбите на първичните модели и задаваме крайното им положение. Или максимата, че трябва да започваме ортодонтските си леченията с визията за крайния резултат тук е безкомпромисно вярна.

Трудността за съчетаване и подбор на няколко апарата или техники за постигане на оптимален резултат и то в малък времеви прозорец (къс и бурен пубертет; ранен пробив на постоянни зъби; бърза загуба на кооперативността на детето, преминало в тийнейджър), са само част от причините, поради които специалист ортодонтът има по-добър поглед над най-подходящото лечение спрямо конкретния случай. Системата Invisalign дава възможност лечението да премине плавно през всички възрасти и да се съчетае по преценка на лекуващия лекар с много малко допълнителни средства за лечение (ластици, бутони и др.).

Колко струва лечението с алайнери Invisalign?

Като при повечето методи на ортодонтско лечение, цената на лечението с Invisalign зависи от трудността на всеки конкретен случай, както и от продължителността на лечение (нужен брой алайнери). Често цената за възрастни е близка до цената на традиционните брекети. Най-добрият начин да разберете точната сума е да си запазите час за консултация. След анализ и симулация специалистите преценяват плана на лечение и необходимия брой алайнери за всеки конкретен пациент.

Онова, което със сигурност спестявате е време прекарано в кабинета  при своя ортодонт, несравним комфорт по време на лечението и качествена медицинска услуга на световно ниво!

За повече информация и записване на час за първа Invisalign консултация с д-р Мария Ненчева може да се свържете с нас на телефон +359 878 688 309, мейл odcsliven@gmail.com или в социалните мрежи на денталния център – @orthosdentcare.

5 thoughts on “Невидимите алайнери Invisalign: Уверена усмивка от началото до края на ортодонтското лечение

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *