Алайнери – какво е важно да знам и правя по време на ортодонтско лечение с тях

Алайнери – Какво е важно да знам и правя по време на ортодонтско лечение с тях | ортодонт Сливен
Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email

Все повече пациенти се възползват от предимствата и комфорта на ортодонтско лечение с прозрачни алайнери.

В зависимост от корекцията на захапката, към която се стремим, броят алайнери е различен, но грижата и контролните прегледи не се различават. В тази статия даваме отговори на най-честите питания по време на ортодонтско лечение с алайнери.

Как да разбера кога ДА сменя алайнерите със следващия комплект?

Обикновено алайнерите се сменят на 5, 7, 10 дни със следващ комплект. Следвайте указанията на ортодонта, той е съобразил продължителността на носене според конкретната нужда и възраст. Обикновено този период съвпада с това, че започвате да усещате алайнерите си много удобни и добре прилегнали към зъбите. От тук идва ред и за следващия логичен въпрос.

Нормално ли е да усещам алайнерите стягащи и не добре пасващи при смяна със следващия комплект?

Можем да сравним всеки нов комплект алайнери с нов чифт удобни и плътни прилепнали ръкавици.

Ако алайнерите не влизат плътно обикновено има причина, която може да бъде в това, че сте стояли по-дълго от препоръчаното време без тях. Важно е да отбележим, че ако има отстояние и усещане за стягане през първите 2-3 дни няма повод за паника. Ако усещате по-необичайно стягане или виждате „прозорчета“ въздух между ръба на зъба и алайнера, не бързайте със смяната на алайнерите и се свържете с нас.

През какъв интервал от време са контролните прегледи по време на ортодонтско лечение с алайнери?

Обикновено имаме повече “въздух“ между вижданията/посещенията ви в кабинета спрямо леченията с брекети например. Според това колко комплекта алайнери ще ви предоставим, ще ви предложим срок, съобразен и с вашето ежедневие и ангажименти – можем да бъдем гъвкави. Вие имате нужния брой алайнери и се лекувате активно докато дойде време за следваща среща в кабинета.

Ако сте възпрепятствани и не можете да спазите записания час за преглед, се свържете с нас, за да можем заедно да препланираме нов ден и час, в които да се видим, така, че да не „изпуснем“ постигнатия резултат и лечението да се забави. Важно е да отбележим, че при наближаване на крайния брой алайнери от лечението прегледът е много ключов и не бива да се пропуска. Може да се отложи малко във времето, но не с няколко седмици. Защо? Защото последните няколко комплекта алайнери имат за цел да поддържат резултата и нямат активна роля в местенето на зъбните редици. По време на този ключов преглед ортодонтът преценява дали е необходимо да се добавят още няколко комплекта алайнери до постигането на перфектната усмивка – с други думи този е преглед е “final smile tunning”. След като отново ортодонтът ви сканира зъбите, изчисли и даде указания на лабораторията какви движения на зъбите са необходими, лабораторията се нуждае от няколко седмици за изработването и доставката им. Именно, за да не се получи луфт, в който да чакате допълнителните комплекти, а наличните да са вече носени, е важно да спазите срещата с ортодонта.

Как да почиствам алайнерите си?

Препоръчваме използването на кристали за алайнери или разтворими таблетки, които допълнително почистват в дълбочина. Съветваме да използвате и отделна четка за зъби, на която да поставяте малко количество паста. Почистване със сода бикарбонат и вода също е добър вариант (особено при твърда, варовита вода).

Алайнери – Какво е важно да знам и правя по време на ортодонтско лечение с тях | ортодонт Сливен
Почиствайте алайнерите си преди да ги приберете в контейнера.

Малка хитрост е да не прибирате алайнерите със слюнка по тях, изплакнете ги преди да ги приберете в контейнера!

Как да се грижа за хигиената на зъбите си по време на ортодонтско лечение с алайнери?

Съветваме да следвате обичайната хигиена на зъбите – имате достъп до междузъбните пространства и можете спокойно да продължите да използвате конци и междузъбни четки, вода за уста, зъбни душове, редовно и професионално почистване на зъбен камък и последващо полиране.

Не бързайте да избелвате зъбите си докато сте в активната фаза на лечение с алайнери! Повърхността под атачмънтите ще остане в стария нюанс! Рискувате да имате петна по зъбите след свалянето на атачмънтите!

Нещо специално трябва ли да правя с грижата за атачмънтите?

Моля проверявайте атачмънтите да останат върху зъбите ви по време на цялото ви лечение с алайнери! Ако имате съмнения дали на този зъб е имало „нещо“, то просто погледнете алайнера  – ако на него има празнина, контейнерче/изпъкналост, то бъдете сигурни, че трябва да имате съответна „изпъкналост“ – атачмънт на зъба. Споделете с вашия ортодонт!

Алайнери – Какво е важно да знам и правя по време на ортодонтско лечение с тях | ортодонт Сливен
Атачмънти по време на ортодонтско лечение с алайнери

Мога ли спокойно да хрупам докато се храня?

Бъдете внимателни с особено твърдите храни като ядки например. Избягвайте всичко, което би могло да отлепи атачмънт от зъбната повърхност!

При отлепяне, моля уведомете своя ортодонт!

Редовното отлепяне на атачмънти може да доведе до по-чести посещения, да удължи времето на лечение и да го оскъпи.

Мога ли да пия кафе и червено вино с алайнерите?

Забързаното ни ежедневие и хранителни навици, могат да спомогнат за поява на петна от кафе, вино и други храни. Използвайте сламка, изплаквайте по-често с вода след употреба на оцветяващи храни и напитки. И все пак – препоръчваме да консумирате любимите си напитки без алайнери в устата. Ако все пак се случи, то изплакнете алайнерите с вода след консумация.

Алайнери – Какво е важно да знам и правя по време на ортодонтско лечение с тях | ортодонт Сливен
Топлата чаша кафе, червените плодове и други вкусотии препоръчваме да консумирате със свалени алайнери.

Мога ли да пуша докато нося алайнери?

Освен, че никотиновите отлагания оцветяват неприятно особено около атачмънтите, те оставят и неприятен привкус за нас и любимите ни хора. Но по-важното погледнато от ортодонтска гледна точка е ефективността на ортодонсткото лечение. Топлият въздух, който издишвате докато пушите с алайнери в устата, размеква пластмасата и прави алайнерите неефеткивни.

Имате въпроси или желаете да запишете час за консултация…