Ортодонтско лечение с мини импланти

Ортодонтско лечение с мини импланти
Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email

Днес ще разкажем повече за протичането на съвременно ортодонтско лечение с помощта на мини импланти, известно сред специалистите и като използване на допълнителна опора. За него ще научите от  Д-р Мария Ненчеваспециалист ортодонт и управител на дентална клиника Orthos-Dent Care в град Сливен. Тя е един от малкото ортодонти в града и региона, който предлага подобен тип лечение поради спецификата му. Д-р Ненечева сподели, че има още накъде да се развива по отношение на различните приложения на мини имплантите в ортодонтията, които са успешни в световен план.   

Започваме с основен въпрос – що е то ортодонтско лечение?   

Ортодонтията е дял от стоматологията, в който се изучават отклоненията от правилното развитие на зъбите, челюстите и лицето както и начините за премахване на деформациите. Orthos = прав; dent = зъб. Ортодонтското лечение има за цел да балансира и координира зъбите, зъбните редици на двете челюсти. То подобрява дъвкателната функция и същевременно естетиката. Също така предлага профилактика на тези отколнения, както и регулира вредни навици (неправилно преглъщане, смукане на пръст, уста, буза и др.). Акцентира на последствията от затруднено носово дишане и сънна апнея (апнея; a- отсъствие, лишаване, pnoe- дишане).

Какви са основните видове ортодонтско лечение накратко? 

Съществуват няколко вида ортодонтско лечение – с подвижни (снемаеми) апарати; с фиксирани (неснемаеми апрати); с функционални апарати.

За да разберете част от използваните зъболекарски термини, вижте статията ни по въпроса.

В този смисъл мини имплантите са временна опора, помощни средства по време на лечение с фиксирани апарати, каквито са например брекетите.

От кога се използват мини импланти при ортодонтски лечения?

Използването на временната опора навлезе по-масово през 2004-2005 година. Но можем да кажем, че дори и днес сравнително малко ортодонти ги прилагат.

Какви са плюсовете за пациента при провеждане на подобен вид ортодонтско лечение?

  • Кооперативността на пациента е важна при всяко ортодонстско лечение. При лечението с мини импланти обаче, тя е нужна в по-малка степен, защото отпада необходимостта да се носят 10-12 месеца междучелюстни ластици за корекция на захапката, както и екстраорални апарати (това са апарати, които се поставят извън устната кухина). Със системата мини импланти това става много по-лесно и е по-практично за пациента.
  • Броят на посещенията по време на лечението намалява спрямо стандартното такова, тъй като системата работи активно. Така не е необходимо пациентът да бъде проследяван на чести интервали от време както при класическото ортодонтско лечение.
  • Бидейки абсолютна опора, мини имплантите позволяват зъбно преместване без нежелано местене на други зъби. Без използването на мини импланти като опора по време на ортодонстското лечение е възможно да се разместят зъбите, които служат за опора.
  • Ортодонтското лечение протича без екстракции (вадене) на зъби или с по-малко такива. С мини имплантите, които ще наричаме занапред и временна опора, се позволява подреждане във фронта на горната зъбна редица (предните горни зъби), най-често на кучешките зъби. Преди въвеждането на временната опора в ортодонтията, на нас ортодонтите ни се налагаше да прибягваме до вадене на предкътници. Днес с наличието на мини имплантите, сме обучени да търсим решения чрез евентуално премахване на или по-често зъби вместо зъби, разположени по-напред в зъбната редица. Разбира се, необходим е индивидуален анализ и обсъждане с пациента преди да се избере най-доброто лечение спрямо конкретната нужда. Понякога провеждаме и консултация с колега дентален хирург.
  • Важно е да се подчертае, че този подход подобрява профила на пациента, дъвкателната му функция, както и облекчава ставни оплаквания.
  • Определено мога да кажа, че и срокът на цялостното лечение се съкращава, защото се използват постоянни сили на преместване, които работят независимо от кооперативността на пациента. 

За кои пациенти е подходящо подобно лечение?

Ортодонтското лечение с мини импланти е подходящо както за пациенти в подрастваща възраст (тинейджъри), така и за възрастни пациенти. В Orthos-Dent Care прилагаме подобен вид лечение главно при пациенти, при които има нужда от място в горен фронт на зъбната редица.

Колко време отнема поставянето на мини импланти?

Самото поставяне е кратко. Отнема между 30 секунди до 1 минута на мини имплант. Преди лекуващият лекар да постави временната опора се поставят няколко капки бързо действаща упойка.

Какво е усещането?

Усеща се временен дискомфорт. Но поставянето им е лесно, осъществява се в едно посещение при ортодонт или в партньорство с дентален хирург. Според плътността на коста, междузъбното разстояние както и индивидуалната чувствителност на всеки човек, е възможно да се усети напрежение или дискомфорт непосредствено след като приключи манипулацията по поставяне. В Orthos-Dent Care отделяме специално внимание и разговаряме с пациента и/или родителя придружител, за да обясним подробно и да го подготвим преди поставянето на мини имплантите.

Какво следва след като се поставят мини импланти?

След поставянето им се пристъпва към активирането (залепянето) на системата от брекети, дъги и другите необходими елементи с цел желано и необходимо преместване на зъб или зъби. Можете спокойно да се храните и поддържате орална хигиена както допреди поставянето им.

Мин имплант
Мини имплант

Каква система мини импланти използвате в Orthos-Dent Care? 

На денталния пазар има богата гама от качествени мини импланти. В Orthos-Dent Care използваме успешно френска система, за която сме обучени – Global D. Те са един от лидерите на пазара в Европа.

Как преценявате кога е необходимо да се проведе лечение с допълнителна опора?

Използвам мини импланти при ортодонтските лечения всеки път, когато се изисква преместване с допълнителна опора. До преди появата им като техника, това се извършваше с помощта на други зъби в зъбната редица. По този начин избягваме нежелано преместване на друг зъб, който би бил в ролята на опора, както и необходимостта от стабилизиране на зъба-опора с допълнителни средства.