„Те казаха, че…“ – митове и ортодонтия

митове и ортодонтия | зъболекар ортодонт сливен
Време за четене: 3 минути
Print Friendly, PDF & Email

В тази статия бихме искали да развенчаем част от митовете (често срещаните думи, които чуваме от вас, нашите пациенти), които водят до късна диагноза и късно начало на ортодонтско лечение.

За наше съжаление често пъти чуваме „те казаха, да чакаме  смяната на всички зъбки“. Обикновено така започнало изречение води до нашата намеса на по-късен етап, вследствие, на коЕто лечението ще е по-времеемко и по-финансово неизгодно.

Митовете, които нарушават функцията и естетиката на усмивката обикновено започват с изречението: „…казаха ни; Мислехме че …, че трябва да чакаме да се сменят всички зъби преди да посетим ортодонт…“

Все още доста разпространено твърдение, което чуваме в Ортос Дент….родители и деца, наши пациенти споделят „вярването“, че няма смисъл да се консултират с ортодонт преди пълната смяна на млечните с постоянни зъби…

За съжаление в 8 от 10 случая се налага да го опровергаваме…

Защо ли? ще се опитаме да ви обясним защо:

Когато сте ни посетили след 10-12 годишна възраст, вероятно сте пропуснали ранно ключово изследване

Панорамна рентгенова снимка… тя е богат източник на информация, която служи на опитния ортодонт като пътна карта за откриване на правилния път до функционалната и красива усмивка.

митове и ортодонтия | зъболекар ортодонт сливен

Какво ни казва и показва панорамната рентгенография?  

 • Имате ли всички зародиши на постоянни зъби (липса на постоянен зъб/и)?
 • Ако има липсващ зъб (зародиш), как са разположени  съседните му зъби и как да се пази или затвори мястото?
 • Имате ли свръхброен/и зъб/и (повече зародиши на постоянни зъби от обичайното)? т.е. има ли пречка за пробив на някое дългоочаквано зъбче например
 • Правилно ли се развиват зародишите като форма, размер и посока на растеж?
 • Добре ли са излекувани зъбите в „дълбочина“ или се налага прелекуването на каналите за да се избегнат бъдещи по-сериозни усложнения (в случай на преведено ендодонтско лечение/ каналолечение)?
 • Налага ли се да се извади млечен зъб, за да се облекчи пробивът на постоянен зъб?
 • Има ли евентуално друга патология – „ спящи“ кариозни дефекти, кисти и др., както проблеми в синусите, носа, ставите и др.

Ранният ортодонтски преглед позволява да разберем налични ли са проблеми с говора или с увеличена трета сливица, както и наличие на сънна апнея? Все важни теми, които засягат пряко правилното развитие на челюстите, подреждане на зъбките и захапката и нейната функционалност и естетика.

До 12 години приблизително (днес сме свидетели на бурен и ранен пубертет) растежът на костите, вкл. и челюстите е бурен,

т.е. възможно е да го повлияем в правилната посока ако сте ни посетили навреме. Мускулите в лицевата област са много – устни, бузи, език и прилежащите към челюстите мускули определят захапката. Колкото по-рано открием проблеми свързани с тях, толкова по-стабилен ще е резултатът от лечението! Захапката е много сложен комплекс и е много повече от сбора на „добре подредени зъби“!

митове и ортодонтия | зъболекар ортодонт сливен

Ранната среща с детето го предразполага да свикне с ортодонта и атмосферата в денталния кабинет, много преди „трудната“ възраст на пубертета….

Навременната среща с ортодонта и екипа спомага за ранното откриване на проблема със затруднената зъбна хигиена например – рано ще покажем да малкия пациент как да почиства и сам да се грижи за четкането на зъбките. Така създаваме траен навик за добра орална хигиена – за цял живот.

митове и ортодонтия | зъболекар ортодонт сливен

Не може да не подчертаем, че добрата устна хигиена е необходимо условие за провеждането на ортодонтско лечение!

При рутинен ортодонтски преглед в ранна детска възраст може да се открият и отстранят редица други проблеми:

 • затруднено дишане с устата, което води до стеснение на челюстите и струпване на зъбите;
 • вредни навици като смукане на палец, устни, бузи, предмети и др., които травмират челюстите и зъбите;
 • проблеми с къс френулум на езика или устните, които теглят и водят до оголване на венците и костта;
митове и ортодонтия | зъболекар ортодонт сливен
Нормален френулум и къс френулум.

      

 • проблеми с произношението във връзка с вреден натиск на езика, който размества зъбите;
 • генетична предразположеност към челюстни деформации.

И не на последно място –  „окото“ на специалиста ортодонт

може рано да ви насочи чрез ранно ортодонтско лечение към профилактика, а профилактиката е най-добрият начин за превенция на бъдещи усложнения и челюстни деформации, и най-късият път към уверена широка и спокойна усмивка на младия човек!

Имате въпроси или желаете да запишете час за консултация…