Сезонни храни, напитки и витамини през лятото с положително влияние върху зъбите и венците

Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email

В месеца на дългите летни дни, изпълнени със солени морски и прохладни планински забавления, и почивка, Orthos-Dent Care ще Ви обърне внимание на полезните сезонни храни, напитки и витамини, които имат благоприятно въздействие върху състоянието на зъбите и венците. Благодарение на богатия избор от пресни храни, смело можем да кажем, че лятото е страхотен период от годината, в който да поддържаме здравето си в оптимална форма.

Храни и витамини, подходящи за хора с влошено пародонтално здраве и склонност към образуване на кариеси

Витамин D

Слънчевият витамин (витамин D) е мастноразтворимо съединение, съставено от витамин Д1, Д2 и Д3. Въпреки името си витамин D е всъщност хормон, който има множество важни роли в поддържането на здравето в човешкия организъм. Една от функциите на витамин D е да поддържа костите и зъбите здрави като намалява възможността от развитие на пародонтално заболяване. Без този витамин тялото ще загуби способността си да абсорбира необходимия калций за поддържане на костите и зъбите здрави. Той се синтезира и усвоява директно през кожата през светлата част на деня и за наше щастие през лятото имаме възможност абсолютно безплатно да си го набавим, прекарвайки време навън. Трябва да отбележим обаче, че излагането на слънце между 14 часа и 16 часа не е здравословно, особено, ако не сме защитили кожата си със слънцезащитен продукт с висок фактор. За да се абсорбира нужното количество витамин D, кожата не трябва да е третирана със слънцезащитни продукти. Затова нашият съвет е да прекарвате 20 минути на ден на слънце преди обед или в късен следобед, така, че да набавите своя слънчев витамин.

Сезонни храни, напитки и витамини през лятото с положително влияние върху зъбите и венците
Слънчевият витамин D

Говорейки за слънцето – не забравяйте, че устните са чувствителни към слънчевите лъчи. Кожата им е много тънка и слънчевите лъчи лесно проникват в дълбоките слоеве, което е предпоставка за развитие на рак на кожата. Нашият съвет е да носите с Вас слънцезащитен протектор, предназначен за защита на устните като е препоръчително продуктът да съдържа поне 30-ти SPF фактор.

Витамин С

Количеството витамин С в организма има ключово значение за парадонталното здраве. Витамин С предотвратява възпаления, тъй като има важна роля при изграждането на съединителната тъкан. Витамин С има антиоксиданти свойства. Добрата новина е, че през лятото можете да си го набавите от горски плодове, броколи, касис, папая, чушки (най-вече жълти и червени), кейл, брюкселско зеле, домати, магданоз.

Сезонни храни, напитки и витамини през лятото с положително влияние върху зъбите и венците
Витамин С предотвратява възпаления, тъй като има важна роля при изграждането на съединителната тъкан.

Храни и витамини, подходящи за укрепване на лигавицата в устната кухина

Витамин А

Витамин А има отношение към доброто състояние на лигавицата в устната кухина, както и нормалното слюноотделяне. Можете да си го набавите с консумацията на моркови, марули, спанак, кейл, червени чушки, пъпеш, праскови, череши, риба.

Храни и витамини, подходящи за здрави зъби и намаляване на вероятността от кариеси

Калций и фосфор

Калцият и фосфорът са много важни за здравината на костите и зъбите ни. Освен от млечните продукти, калций можем да си набавим и чрез сардини, сьомга, зеленолистни зеленчуци, бадеми. Богати на фосфор са морските храни и рибата, например зарган. Възползвайте се от възможността да консумирате прясна риба поне веднъж седмично през летния сезон.

Сезонни храни, напитки и витамини през лятото с положително влияние върху зъбите и венците
Калцият и фосфорът са много важни за здравината на костите и зъбите ни

За да подпомогнете организма да възстанови баланса калций – фосфор в кръвта и за да могат минералите да се натрупват трайно в зъбите, екипът на Orthos-Dent Care Ви съветва да избягвате консумацията на фабрично приготвени и сладки храни. Заложете на здравословната храна, която е богата на минерали и витамини, които изграждат структурата на зъбите. Авокадото, маслините, варените на пара зеленчуци, пресните сирене и яйца от хранени на паша животни, са прекрасни продукти за Вашето орално здраве!

Храни, подходящи за хора със зъби склонни да образуват зъбен камък

В сезонът на дините и пъпешите горещо препоръчваме да консумирате тези сезонни плодове освен за разхлаждане и заради оралното Ви здраве, тъй като те имат способността да отстраняват натрупвания по зъбите (зъбна плака). Освен това те ще подобрят и дъха Ви 😉. А целогодишно може да заложите и на друг прекрасен плод – ябълките.

Сезонни храни, напитки и витамини през лятото с положително влияние върху зъбите и венците
Дините и пъпешите отстраняват зъбна плака.

Избягвайте храни и напитки, които спомагат образуването на зъбен камък

В летните горещини често добавяме лед, за да разхладим напитките си. Ледът уврежда по много начини зъбите. Ако обичате да го дъвчете рискувате да счупите или загубите зъб. Ледът може да допринесе и до напукването на емайла и попадането на бактерии в междузъбното пространство и цепнатините. Ледът благоприятства и полепването на плака и образуването на зъбен камък.

Най-често консумираме лед в комбинация от газирани напитки или алкохол, които са не по-малко вредни напитки за здравето на Вашите венци и зъби.

В газираните напитки има високо съдържание на изкуствени и рафинирани захари, които при контакт с ензимите от устната кухина променят средата в нея в киселинна. Киселината атакува пряко зъбния емайл и благоприятства развитието на инфекции, натрупването на зъбна плака и зъбен камък.

Напитката, с която Orthos-Dent Care Ви съветва да замените газираното е водата. Важно е да сменяте водата, която консумирате, за да си осигурявате разнообразен минерален състав. Особено в летните месеци е силно препоръчително да доставите на тялото необходимото количество вода, а и може да сте сигурни, че тя няма да навреди на зъбите Ви.

Консумацията на алкохол пък води до дехидратация на целия организъм, включително на устната кухина. Когато усещате устата пресъхнала и Ви липсва слюнка, се увеличава вероятността от развитие на зъбен камък, инфекция или натрупване на плака.

Сезонни храни, напитки и витамини през лятото с положително влияние върху зъбите и венците
Когато усещате устата пресъхнала и Ви липсва слюнка, се увеличава вероятността от развитие на зъбен камък, инфекция или натрупване на плака

Например бялото вино, което е предпочитана лятна слабо алкохолна напитка, съдържа киселина, която уврежда зъбния емайл и го прави податлив на кариеси. Съветваме Ви да консумирате бяло вино със сирена, тъй като те съдържат калций, фосфор и протеини, които спомагат за неутрализирането на киселинността.

Хлябът, който присъства на трапезата ни почти постоянно, също допринася за образуването на зъбна плака и зъбен камък. Ако не можете да се лишите от хляб, нашият съвет е да си набавяте хляб с квас. А най-добре е да се опитате да изключите зърнените храни от менюто си.

И накрая обръщаме внимание, че здравето на Вашите зъби и венци е пряко обвързано и с навика да миете зъбите си поне 2 пъти дневно за не по-малко от 3 минути четкане. Така може да сте спокойни, че зъбната плаката, която се образува след хранене, няма да увреди зъбния емайл, а от там и да се образува и натрупа зъбен камък.  

Д-р Бочков съветва да си изградим навик за профилактични посещения при своя зъболекар на всеки 6 месеца, за да се проследи зъбният статус и при необходимост да се почисти зъбният камък. Зъбният камък по същество представлява добре втвърден налеп от калциеви соли, който се образува от някои видове храни и киселини. Той може да бъде почистен само от специалист в стоматологичен кабинет. Само така може да сте спокойни, че няма да се влоши оралното Ви здраве и да се стигне до евентуална загуба на зъб. 

Сезонни храни, напитки и витамини през лятото с положително влияние върху зъбите и венците

Екипът на Orthos-Dent Care Ви пожелава да се насладите на едно усмихнато и щастливо лято!

One thought on “Сезонни храни, напитки и витамини през лятото с положително влияние върху зъбите и венците

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *