Орално здраве – твоята уста е невероятна

зъболекар ортодонт Сливен орално здраве
Време за четене: 8 минути
Print Friendly, PDF & Email

Тя ти помага да се храниш, да говориш и да се усмихваш уверено – да се наслаждаваш на живота.

Оралното здраве е многостранна тема, която включва здравето на зъбите, венците и лигавицата, както и способностите да говорим, да се усмихваме, да усещаме аромата и вкуса на храната, да дъвчем, да преглъщаме и да предаваме редица емоции чрез изражението на лицето с увереност, без болка или дискомфорт.

В месеца на световния ден за орално здраве, 20 март, питаме Д-р Мария Ненчева – специалист ортодонт и д-р Стоян Бочков – дентален лекар в дентален център Orthos-Dent Care, град Сливен, какво е важно да знаем за оралното здраве.

Без значение от възрастта, да се грижим за оралното си здраве е от ключово значение за общото ни такова, защото устата все пак е част от цялото тяло.

На кои въпроси за оралното здраве ще намерите отговори в интервюто:

 • Какво означава орално здраве?
 • По кои критерии да разберем дали имаме добро орално здраве?
 • Как да поддържаме добро орално здраве?
 • Как влияе тютюнопушенето върху оралното здраве?
 • Детско орално здраве – колко често и от каква възраст децата трябва да посещават зъболекар?
 • Детско орално здраве – профилактика: какво трябва да знаят родителите?
 • Детско орално здраве – изграждане на навици, действия и цялостна философия, поведение за подобряването му
 • Орално здраве по време на ортодонстко лечение
 • Орално здраве след приключване на ортодонтско лечение
 • Какви четки за зъби, конец, вода за уста и други хигиенни пособия е препоръчатилено да ползвате за поддържане на дорбо орално здраве при възрастни, деца и ортодонтско лечение

Какво означава орално здраве?

Според Световната дентална федерация в добро орално здраве се считат:

 • Възрастни, които имат 32 зъба и липса на кариеси;
 • Деца с 20 здрави млечни зъбчета;
 • Хората в пенсионна възраст, които в края на живота си имат 20 естествени здрави зъба в устата си.

Д-р Ненчева: Оралното здраве обхваща здравето на зъбите, венците (пародонт), костите, функциите – дъвкане, преглъщане, включително психичната страна – говор, усещания, емоции, т.е. оралното здраве има многопрофилно и мултидисциплинарно значение!

Д-р Бочков: В национален мащаб, критериите за детско орално здраве са: липса на кариеси при децата от 5-6 годишна възраст, както и при децата между 12-18 годишна възраст.

За съжаление реалността днес е разочароваща – едва  29% от децата до 5-6 годишна възраст нямат кариеси.  При подрастващите деца до 18 години, този процент не само, че не намалява, а се и увеличава драстично! Именно поради тази причина в последните години Министерството на здравеопазването заедно с Българския зъболекарски съюз, стартираха редица кампании с целеви групи именно децата, подрастващите и техните родители. За съжаление все още сме далеч от подобрение, поради факта че едва 30% от българите си мият зъбите и поддържат орална хигиена.

Какви са критериите, по които да разберем дали сме в добро орално здраве?

Д-р Бочков: Според моят професионален опит, едни от основните критерии за добро орално здраве са липсата на изваден постоянен зъб и минимален брой обтурации (пломби) и нелекувани кариеси. Да не забравяме и здрави и некървящи венци.

Как да поддържаме добро орално здраве?

Д-р Бочков: То започва с редовни (2 пъти годишно) посещения при лекуващия зъболекар, по време на които се извършва обстоен преглед и се дават насоки за поддържане на орално здраве.

В домашни условия най-доброто, което всеки човек може да направи е да мие и почиства редовно зъбите си (поне 2 пъти дневно), да използва конец за зъби и вода за изплакване на устата. По този начин се подобрява значително здравето на зъбите и венците.

Зъболекар ортодонт Сливен
Редовно миене и почистване на зъбите – минимумът за добро орално здраве.

Как влияят цигарите върху оралното здраве?

Д-р Бочков: Логично и както сами може да се досетите, в никакъв случай в положителна насока на оралното здраве. Чрез никотина, който съдържат, цигарите създават една илюзия за здрави венци, понеже той води до свиване на капилярите и от там до малко или липса на кървене. Пушенето спомага за образуването на налепи и оцветяване по зъбите и езика, а оттам се стига и до появата на лош дъх. Затова моята препоръка е намаляване и дори спиране на тютюнопушенето.

Д-р Ненчева:  Зависимостта от никотина е „видима” и при възрастни пациенти – при ортодонтските консултации установяваме оголени и подвижни зъби, натрупване на налепи или зъбен камък, загуба на кост и търсим съдействието на специалист пародонтолог.

Детско орално здраве – колко често и от каква възраст децата  да посещават зъболекар?

зъболекар ортодонт сливен
Първи млечен зъб – първо посещение при зъболекар.

Д-р Бочков: Оралното здраве при децата трябва да е приоритет на родителите. То започва още от утробата на майката. Затова е важно бременните жени да обръщат особено внимание на храната и водата, която консумират в този период от развитието на детето. По време на своята бременност дамите имат възможност да се възползват от допълнителни прегледи на зъбите по здравна каса.

Първото посещение при денталния лекар трябва да бъде заедно с появата на първия млечен зъб в устата на детето. В това посещение се дават насоки на родителите как да се грижат за хигиената на устната кухина на детето. Първото посещение при зъболекаря е важно от психологическа гледна точка. То може да се осъществи без да са пробили всички млечни зъбки, защото целта му е не толкова сваляне на зъбен статус, колкото да се направи контакт с детето, то да се запознае с клиничната обстановка, зъболекарят да спечели неговия интерес и доверие.

След това при децата и подрастващите, посещенията трябва да са минимум 2 до 3 пъти годишно – профилактично и при всеки случай на притеснение у родителя.

Д-р Ненчева: Понякога децата идват притеснени – за целия ни екип е важно да успокоим напрежението, като намерим подход към малкия човек.

С родителите коментираме и хранителните навици на детето и даваме препоръки.

Профилактика: какво трябва да знаят родителите за оралното здраве на децата?

Д-р Бочков: Превенцията при детското орално здраве е свързана с редовни посещения при денталния лекар. По време на тях се дават насоки за поддържането на добра устна хигиена у детето и изграждането на хранителни навици, свързани с предпазването от развитие на кариеси. В тези посещения освен насоки към детето се дават такива и на самите родители, от които зависи в най-голяма степен как ще се изградят и развият навиците за поддържане на добро орално здраве у детето.

А най-добрият начин да се създадат трайни правилни навици за орална хигиена при децата е като се представят под формата на игра!

Също така от огромно значение е хранителният режим. Особено при децата трябва да има ограничаване в приема на храни, съдържащи преработени захари (снаксове, чипсове, вафли, шоколадови десерти, подсладени млека и други лепкави храни) и изключване приемането на така наречените натурални сокове и газирани напитки.

Измивайте зъбките след приемане на такива храни!

зъболекар ортодонт Сливен
За добро орално здраве – без снаксове, чипсове, вафли, шоколадови десерти, газирано и др.

Има и редица програми на Българския зъболекарски съюз, които целят повишаване на оралното здраве при децата  – попитайте Вашия дентален лекар!

Д-р Ненчева: За съжаление всеки ден се убеждаваме, че родителите не се възползват навреме от възможностите, които НЗОК предоставя за техните деца. Както Д-р Бочков подчерта, необходимо е да правите редовни прегледи, а моят апел е: не чакайте детето Ви да има оплакване или да видите дефект по зъба! Добрият дентален лекар ще открие кариеса в ранен стадий и ще предотврати неговите усложнения – пулпит, гангрена и др.

Често,  докато са угрижени за липсата на място за първите пробиващи зъбки отпред, родителите не забелязват пробива на първите постоянни кътници – зад последните млечни зъби. Мястото е трудно достъпно за четкане и за жалост сме свидетели на кариеси и усложнения, та дори и загуба на този постоянен зъб, който е от изключителна важност за захапката.

В Orthos-Dent Care, по време на първата ортодонтска консултация ако детето има нелекувани кариеси, обръщаме специално внимание на родителите как да се възползват от възможностите за лечение (чрез пакета услуги, предоставен по здравна каса и други варианти ако вече е използван той). От ортодонтска гледна точка следим още повече хигиената и при бременните дами. В случаи на оплакване от подути и кървящи венци им даваме насоки. В този ред на мисли, много бебета са ни посетили вътреутробно, когато мама се лекува или води по-голямо дете от семейството при нас :).

Изграждане на навици, действия и цялостна философия, поведение за подобряване на детското орално здраве

Д-р Бочков: Процесът по изграждането на навици за орално здраве на детето започва в ранна детска възраст и включва родителите и денталния лекар. По време на преглед аз давам насоки за миене и поддържане на устната кухина и насоки, свързани с хранителния режим на децата. В този процес ролята на родителите е от съществено значение за здравето на децата им. Профилактиката също е много важна. Посещенията при денталния лекар не трябва да са в момента, когато вече има установена болка или видимо разрушен зъб. В повечето случаи може да има проблем, дори при липса на симптоми у детето (свързани с чувствителност или оплакване от определен зъб). Затова винаги съветвам родителите да посещават денталния кабинет регулярно – 2 до 3 пъти в годината.

Д-р Ненчева: Най-важното за добро орално здраве е изграждането на правилни ежедневни навици. Както учим децата да мият ръцете си след всяка разходка, преди хранене или преди и след тоалетна, така и миенето на зъбките, редовното посещаване на зъболекар са навици, които се изграждат. А както знаем, децата копират нас, възрастните. Можем да им дадем добър пример като ни придружат по време на нашите консултации и поиграят в детския кът.

зъболекар ортодонт Сливен
Правилни ежедневни навици – ключ към добрата хигиена, включително и орална.

Затова вярвам, че нашата роля в създаването на правилните навици е наша мисия като специалисти, родители, баби, и дядовци!

В Orthos-Dent Care:

 • търпеливо обясняваме, показваме, обучаваме всички наши пациенти на основните стъпки за добро орално здраве;
 • обсъждаме индивидуалните профилактични стъпки – начин на четкане, според това дали сте десничар или левичар или имате  двигателни затруднения от каквото и да било естество;
 • работим в колаборация с психолози, кинезитерапевти, логопеди, УНГ, педиатри, психиатри, детски дентални лекари и др.;
 • вярваме, че с внимание, търпение и настоятелност, постигаме нови, трайни и полезни навици;
 • поощряваме и награждаваме постигнатото от малките и големите ни пациенти.

Орално здраве по време на ортодонстко лечение?

Д-р Ненчева: В дентален център Orthos-Dent Care започваме ортодонтско лечение ако сме сигурни, че пациентът е изградил правилни хигиенни навици, излекувани са всички кариеси и/или усложненията им.

Друго важно условие за успеха на ортодонтското лечение е взаимното доверие и спокойствие между пациента и семейството и целия екип на Orthos-Dent Care – включително рецепционист и дентални асистенти. Задължителна част по време на ортодонтско лечение е още при първите ни срещи, да показваме нагледно как да се поддържа добро орално здраве след поставяне на брекети. Подаряваме личен хигиенен сет с необходимите ортодонтски четки и проследяваме личната орална хигиена на пациента при всяко следващо посещение.

зъболекар ортодонт Сливен
Брекети и добра орална хигиена – мисията възможна!

В Orthos-Dent Care предлагаме на своите пациенти еднократни четки при необходимост от почистване на зъбите и устата преди преглед, както и вода за уста след всяка манипулация.

Всичко най-важно по отношение на оралната хигиена и здраве по време на ортодонтско лечение сме обобщили и в кратко видео. То е разбираемо, както за най-малките, така и за възрастните ни пациенти. Съветите предоставяме и в писмен вид.

Препоръчваме на пациентите четки, пасти и вода за уста. Вече се предлага паста за зъби, оцветяваща и визуализираща неизмитата плака.

Ако при промяната на положението на зъбите по време на регулярните ни прегледи, установим „скрит“ кариес, веднага насочваме вниманието на пациента/родителя към неговото лечение.

За мен, като специалист ортодонт, от ключово значение за успеха на лечението е всеки пациент да спазва своя ангажимент отговорно. Затова ако наблюдаваме системно неспазване на добра орална хигиена и повишен риск от кариеси, можем да предложим прекратяване на ортодонтското лечение.

Орално здраве след приключване на ортодонтско лечение?

Д-р Ненчева: След приключване на ортодонтско лечение, предлагаме и съветваме пациентите да проведат терапевтичен преглед при дентален лекар.

В Orthos-Dent Care е практика да полираме и почистваме зъбите преди поставяне на ретайнерите. Това гарантира тяхната здравина и трайност.

зъболекар ортодонт Сливен
Орална хигиена, след приключване на ортодонтско лечение.

В ретенционна фаза (етапът  след активно ортодонтско лечение), проследяваме пациентите си на първия, третия и шестия месец. По този начин предотвратяваме евентуалното разлепяне на ретайнера или нежелано разместване на зъбите, натрупване на зъбен камък. Тази грижа по време на етапа „ретенция” е включена в цената на ортодонтското лечение. За да поддържате отпимална орална хигиена и здраве, Ви обучаваме и подаряваме водачи за конци, за да улесним  почистването под фиксираната ретенция.

Ще Ви посъветваме кога след сваляне на брекети е удачно евентуално избелване на зъбите.

Какви четки за зъби, конец, вода за уста и други хигиенни пособия препоръчвате при възрастни, деца и при ортодонтско лечение?

Д-р Ненчева:

Препоръчваме

 • специални четки с улей за брекетите (включени в сета)
 • четки  за междузъбно пространство, включително и силиконови
 • водачи за конци по време и след ортодонтско лечение
 • води за уста
 • други продукти за реминерализация на емайла според индивидуалната нужда

Какво е мнението Ви за душовете за уста?

Д-р Бочков: Те са чудесен  начин за поддържане на добро орално здраве в домашни условия. Важно е да се уточни, че е препоръчително първо да се направи професионално почистване на зъбен камък и плака и след това да се продължи в домашни условия поддържането с орален душ.

Д-р Ненчева: Оралните душове са много ценни по време на ортодонтско лечение. Особено при възрастни пациенти с пародонтални проблеми и/или активни пушачи.

зъболекар ортодонт Сливен
Орален душ?! Добро решение за изрядна орална хигиена.

С радост ще отговорим на всички Ваши въпроси относно оралното здраве и хигиена. Може да се свържете с нас като ни се обадите на телефон +359 878 688 309 или ни пишете на odcsliven@gmail.com

Екипът на Orthos-DentCare обича да Ви усмихва!