Лакомство или пакост?

Време за четене: 3 минути
Print Friendly, PDF & Email

Мили, родители и скъпи деца,

Решихме да отделим време и внимание на Хелоуин и многото бонбони, които предстои да бъдат изядени от „страшилищата“, дошли да ни избавят от злите духове на 31.10.2019.

Началото си Хелоуин води от келтския езически ритуал Сауин (Samhain) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще последва пакост. Хелоуин е с езически произход на символите, украсите и обичаите му, повечето от които са свързани със свръхестествени същества и сили. В последните години набира популярност и в България.

До тук всичко изглежда чудесно! Децата се забавляват и спокойно се разхождат по улиците, облечени като на маскен бал с нарисувани лица ?. НО, има едно голямо НО по отношение на множеството сладкиши и бонбони, които ще бъдат хапнати от всяко дете на този празник, а вярваме, че и в последващите 31 октомври дни.

Така е сътворен светът, че това което носи удоволствие – е забранено.

Екипът на Orthos-Dent, а вярваме и всички наши колеги зъболекари, Ви обръща внимание да се опитвате да избягвате прекомерната консумация на сладко и захар.

Защо? Защото захарта е приятелка на Чук и Пук и единствената й мисия е да прави пакости по зъбите, а и не само.

Едва когато лакомството бъде изядено разбираме, че това сладко удоволствие, не си струва допълнителните сантиметри в талията и допълнителните пломби на зъбите. В България все повече деца страдат от затлъстяване и лекуват кариеси в ранна детска възраст, което е плашеща статистика. Но дори и статистиката да не ни вълнува, децата ни са по-болни и по-затлъстели от всякога досега ☹.

Захарта е вредна за зъбите, защото бактериите които се намират в устната кухина я превръщат в киселина. Тя разрушава зъбния емайл и предизвиква кариес.

Захарта (в големи количества) е вредна за тялото и здравето. Прекомерното приемане на захар води до отлагането на мазнини и може да влоши здравето ни генерално.

Не можем разбира се да скрием от Вас и безспорните ползи на сладките изкушения, а именно, че захарта ни прави щастливи. По време на силен стрес хапваме по нещо сладичко, след което нашата задстомашна жлеза изработва инсулин, който от своя страна спомага за образуването на серотонинхормона на щастието. При приемането на захар в тялото тя се преобразува в глюкоза, която ни снабдява с енергия.

Принципът за “златната среда“, действащ при приемането на много продукти, действа и при приемането на захар. Твърде голям прием, води до лоши последици за организма, липсата също е лошо.

Съветите на Ортос-Дент са:

  • Приемайте повече плодове, отколкото сладко.
  • Пийте вода, вместо кока-кола или други газирани или подсладени напитки.
  • Намалете приема на шоколад. Особено по празници, намирайте алтернативни сладки радости за малките, а и за порасналите.
  • Приемайте повече свежи продукти, които съдържат по-малко захар, от колкото полуфабрикати и консервирани продукти. Например в този сезон тиквата с мед и орехи звучи доста вкусно и примамливо!
  • Мийте зъбите си поне 2 пъти на ден в продължителност на 3 минути с внимание и търпение до отстраняване на плаката, полепнала по тях и около тях.
  • Използвайте конец за зъби вместо клечки за зъби.
  • Ако  сте похапнали сладко изкушение, д-р Ненчева и д-р Бочков Ви напомнят – не заспивайте ако не сте измили зъбките.
  • … и не на последно място – пазете своите брекети, други апаратчета и пломбички от лепкави сладкиши!

Въпреки че живеем в 21 век, все още не е намерен пълноценен изкуствен заместител на захарта. Затова най-добре е да използвате като заместител на захарта продукти дадени ни от природата – плодове, мед и др.

Нека бъдем открити като си признаем, че търговията, свързана с Хелоуин, се превръща в индустрия, носеща милиарди. Бонбони, сладки изкушения с духове и баби Яги дебнат от всякъде по рафтовете – дано устоите и ги замените с плод, био продукт със сладък вкус или поне шоколад без 1000 Е-та, стабилизатори, ароматизанти и овкусители!

Всички ние като родители сме отговорни за здравето и развитието на нашите деца. Правим всевъзможни ритуали срещу зли духове – връзваме червен конец против уруки, кадим с тамян и ръсим светена вода като се надяваме те да растат щастливи и с усмивка на лице.  Но често не се замисляме какви биха били последиците като им позволяваме поредната шепичка бонбони.

И да не ви мине черна котка път…с бонбоните! ?

Хубав празник,

Екипът на Orthos-Dent обича да Ви усмихва!