Covid-19 – как да опазим психичното и физическото си здраве – част II

Време за четене: 6 минути
Print Friendly, PDF & Email

В продължение на поредицата от срещи с жени лекари как да опазим психичното и физическото си здраве по време на COVID-19, екипът на Orthos-Dent Care има удоволствието да Ви запознае с педиатър д-р Диана Ненчева-Миличевич. Приятно четене!

Д-р Диана Ненчева-Миличевич

Потомствен лекар – трета генерация от едната страна и четвърта от другата. Завършва Първа английска езикова гимназия в София през 2005 г., а след  това следва в Медицински университет, София и завършва медицина през 2011 г. с отличие. От тогава работи и специализира Детски болести в Университетска болница „Лозенец”, София, както и в семейния Медицински център “Ненчев”. Преминава обучение по детска пулмология в Австрия, участник в множество научни форуми. Щастливо омъжена с две деца – София и Сава, и две кучета – Нана и Добра. Обожава да пътува, да помага и спасява животни, но нейната най-голяма страст е грижата за детското здраве.

А в случай, че сте пропуснали предната среща – може да я откриете тук.

Преди все сме се чувствали виновни, че не отделяме достатъчно време за децата си, а сега не знаем какво да правим с толкова много време.

Пандемията COVID-19 – с какво е по-различен коронавирусът COVID-19 и кои са изводите, които всеки от нас трябва да си направи

Защо и с какво коронавирус е по-различен вирус от досега познатите на съвременното човечество?

Коронавирусът предизвика голяма суматоха по целия свят, защото се разпространява изключително лесно и бързо – пандемичен щам; смъртоносен е за най-уязвимите, а от друга страна ние сме неподготвени – нямаме ваксина или ефективно лечение.

Как от медицинска гледна точка се очаква човечеството да се справи с пандемията?

Съществува огромна опасност коронавирусът да се държи като грипния вирус – да се завръща всеки есенно-зимен период. Според мен трябва да използваме основния му недостатък, че не се изменя бързо и да създадем ефективна ваксина и лекарство срещу него възможно най-скоро. Това са единствените средства, които могат да ни помогнат в бъдеще време.

Пандемията – изпитание и/или възможност?

Голямо изпитание за болните и опечалените, но от друга страна страхотна възможност за прераждане и преоткриване.

covid-19 психичното физическото здраве
Д-р Ненчева-Миличевич и нейният анти-стрес отбор!

Какво ни припомни коронавирусът?

Пандемията за пореден път ни доказа, че здравето не се купува с пари, но пък заедно можем да се предпазим – социалното дистанциране, личните предпазни средства и карантината са грижа на всеки от нас.

COVID-19 и децата по време на извънредното положение.

За децата е много по-лесно да си представят образно проблемите, а ние като възрастни трябва да съумяваме да им ги представим по достъпен начин за тяхното приказно мислене

Вярно ли е, че децата и по-младите хора са извън опасност?

Вярно е за здравите деца над 1 година и младите без съпътстващи заболявания, но не е вярно за бебета в кърмаческа възраст и хронично болните. Епидемиолозите след години ще ни кажат кое е най-вярно.

Има ли ползи от карантината за детското здраве и как да обясним на децата какво се случва и защо не могат да имат свободата да са навън?

Всички знаем, че децата в ранна детска възраст боледуват често от респираторни инфекции. Този есенно-зимен сезон беше изключително тежък за тях с два пика на грипната епидемия. Родителите често ме питат какъв имуностимулант да дават на децата си, за да боледуват по-рядко, но всъщност една продължителна почивка от яслата или детската градина са най-важните за техния имунитет. През това време детският организъм успява да се презапаси отново с клетките борци на имунната си система. По този начин социалното дистанциране и престоят вкъщи се оказват много полезни за децата и то в края на сезона на инфекциите, когато защитата вече е отслабена.

covid-19 психичното физическото здраве
Децата и свободата, за която днес мечтаем.

Моите деца от малки знаят, че има едни лоши същества, които ни разболяват. Чук и пук ги отмиваме с четката за зъби, а лошите в гърлото, гърдите и коремчето, ги лекуваме със специални лекарства. Сега са наясно с новите лоши „кронавируси” (както казва синът ми),  и че трябва да стоим далеч от тях, докато се махнат. За децата е много по-лесно да си представят образно проблемите, а ние като възрастни трябва да съумяваме да им ги представим по достъпен начин за тяхното приказно мислене.

Как да прекарваме пълноценно време с децата и семейството си в период на социална изолация?

Преди все сме се чувствали виновни, че не отделяме достатъчно време за децата си, а сега не знаем какво да правим с толкова много време. За мен разковничето е ежедневно да намираме нови занимания, интересни за всички и да включваме децата във всички семейни задължения. Родителите също лесно губим концентрация към игри, които не ни допадат, но пък можем да проявим фантазия и да измисляме неочаквано интересни занимания.

COVID-19 – хигиена

Поддържането на добра хигиена – обща и орална. Кои са най-важните неща, които всеки човек трябва да знае и спазва без значение от извънредната ситуация?

По време на пандемия от нас се очаква да спазваме хирургична стерилност – миене на ръце и дезинфекция след всеки контакт или докосване на заразена повърхност. Тези мерки в дългосрочен план не са необходими, а даже са и вреднинарушаване на кожната бариера от агресивните измиващи препарати, проява на алергии и раздразнения. Златната среда би била най-добра – след преминаване на извънредната ситуация – ежедневна хигиена, а не ежеминутна или ежечасова. Спазването на перфектна устна хигиена и избягването на лакомствата са абсолютно необходими по време и след пандемия.

Защо денталните лекари са на първа линия с борбата с коронавирус заедно с колегите си лекари?

Вирусът се предава по въздушно-капков път, затова лекарите и зъболекарите са първите, които се сблъскват с него. Нужна е хирургическа прецизност в работата, за да останем здрави, а това често е невъзможно.

Денталните лекари също са на първа линия пред коронавируса.
Денталните лекари също са на първа линия пред коронавируса.

COVID-19 – изпитание за здравето и психиката

Моята препоръка е да се яде разнообразна храна, сезонни плодове и зеленчуци, да се играе ежедневно на слънце и при всяка възможност да се ходи на планина или море.“

Kак да се грижим за телата и душевността си целогодишно

Всяка инфекция поваля бързо и лесно рисковите групи със съпътстващи заболявания, но оказва минимално влияние върху напълно здравите. Изключително важно е да промотираме здравословното хранене и начин на живот, да намалим или забраним рекламите на тримата убиеца – бялото брашно, бялата захар и солта.

Спортът да стане ежедневие за всяко дете и възрастен. Милионите трябва да се влагат не в лечение, а в профилактика и превенция на здравето.

Какво трябва да знаем за прекомерния прием на витамини?

Непрекъснато ни залива информация кой витамин, микроелемент или хранителна добавка какви чудеса прави. Аз вярвам на медицина базирана на доказателствата и мога да кажа, че няма доказателства, че хранителните добавки намаляват периода на боледуване или тежестта на симптомите на острите респираторни заболявания. Моята препоръка е да се яде разнообразна храна, сезонни плодове и зеленчуци, да се играе ежедневно на слънце и при всяка възможност да се ходи на планина или море. Оптимално можем да приемаме по една опаковка мултивитамини на пролет и на есен. В единия случай да помогнем на организма да се възстанови след многото боледувания, а в другия случай – да се подготвим за дългата зима. Мастноразтворимите витамини могат да бъдат предозирани, но не и ако спазваме тези общи принципи.

Твърде много витамини?
Твърде много витамини?

Когато „бурята“ COVID-19 отмине как смятате, че ще се променим ние като хора, като начин  на общуване?

Мисля си, че ще станем по-щастливи, защото ще си даваме сметка колко сме богати – здравето, приятелите, роднините, пътешествията и слънцето вече няма да се приемат за даденост.

Важността на думите в период на криза. Как да общуваме пълноценно при форсмажорни обстоятелства?

Слава богу всеки има телефон и интернет, общуването е изключително улеснено. Просто трябва да се стараем да се интересуваме от човека срещу нас, а не само да разказваме за собствените проблеми.

Каква е разликата между страх и паника?

Страхът е полезен – кара ни да се предпазваме от вероятни лоши събития, докато паниката ни парализира и ни прави неефективни.

Как да не допускаме крайности в емоционално отношение?

Трябва да помним, че сме разумни човешки същества и да се стараем да действаме рационално и логично.

Koе ще бъде първото нещо, което ще направите, когато пандемията бъде овладяна?

Пандемията ще е овладяна след много месеци и скоро няма да свалим маските. Но това няма да ми попречи да започна да търся подходящ дом за кучето Добра, което прибрахме от улицата през януари месец.

Кои са Вашите 3 основни препоръки към хората?

1 Спазвайте строга социална дистанция.

2 Наслаждавайте се на семейството си.  

3 Мечтайте за едно прекрасно лято.

covid-19 психичното физическото здраве
Наслаждавайте се на семейството си и мечтайте за едно прекрасно лято.

Очаквайте скоро част 3, където ще се запознаем с Проф. Анна Кънева – началник на Клиника по детска кардиология на Национална кардиологична болница.

В случай, че сте пропуснали предната среща – може да я откриете тук.

Може да се свържете с нас като ни се обадите на телефон +359 878 688 309 или ни пишете на odcsliven@gmail.com

Екипът на Orthos-DentCare обича да Ви усмихва!

* Медицински център “Ненчев” се намира в гр. София, на ул. Гладстон №17 и може да се възползвате от услугите му след предварително записване на 029804162 и 0888646034.