Не питай Google, питай денталните асистенти на Orthos-Dent Care

Не питай Google, питай денталните асистенти на Orthos-Dent Care
Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email

Google знае много, но не знае всичко. Особено, когато става дума за медицинско състояние често пъти се объркваме и стресираме повече отколкото е необходимо.

Затова вместо да питате Google, Ви съветваме да попитате нашите дентални асистенти, лекари и администратор в дентален център Orthos-Dent Care.

Имате множество въпроси без отговор относно предстоящо дентално лечение и не знаете на кой да ги зададете. Денталният асистент е естественото продължение на денталния лекар. Той е вторият чифт очи и ръце, без които нищо не би било същото.

В тази статия ще прочетете:

  • Защо денталните лекари имат нужда от асистенти
  • Какви са функциите на денталните асистенти
  • На кaкви въпроси мога да получа отговори от денталните асистенти на Orthos-Dent Care

Сигурно сте си задавали въпроса защо зъболекарите имат асистенти. И сигурно сте стигали до извода, че асистентите асистират по време на манипулациите на докторите. Да, звучи логично и да, от години това е една от основните им функции. Но истината е, че денталният асистент има множество задачи и компетентности, за които може би не подозирате.

Например грижата за психическия и физически комфорт на пациента от посрещането му до изпращането му, предаване на важна за пациента информация на администратора на регистратура, но и още …

Какви са най-честите причини логопед да работи с дете, което преминава през ортодонтско лечение?

Истината е, че денталните асистенти чувствително улесняват работния процес на лекаря като същевременно съкращават времето, необходимо за провеждане на всяка една манипулация. Това е така, защото те подпомагат денталния лекар по време на прегледите, а същевременно могат и успешно да заместят доктора при провеждането на рутинни процедури, за които са добре обучени.

Какви са функциите на денталните асистенти

Денталните асистенти в Orthos-Dent Care всекидневно посрещат и изпращат всеки пациент. Не е безизвестно, че повечето хора изпитват страх и напрегнатост при посещаването на зъболекар. Представете си, ако Ви е притеснено и същевременно Ви посрещне и покани в кабинета намусен и нелюбезен асистент… Как бихте се почувствали? Със сигурност ролята на денталния асистент е ключова за това с каква нагласа и настроение ще седнете на зъболекарския стол. Усмивката и топлото посрещане още от чакалнята ще спомогнат да се почувствате една идея по-уверени и спокойни.

Но преди да Ви покани в кабинета денталният асистент има важната задача да почисти и дезинфекцира работното поле. Денталният асистент следи графика и спрямо причината за Вашия преглед съобразява какви инструменти да подготви преди да Ви покани на стола. Той организира работно поле, така че да бъде удобно за работа на лекаря и на самия себе си. Асистентите на Orthos-Dent Care подпомагат денталния лекар по време на прегледа като освен да подават необходимите материали и инструменти на доктора, те могат да Ви задават конкретни въпроси или да ви обясняват какво следва да Ви бъде направено, така че да се чувствате спокойни и наясно с всяка стъпка, която предстои по време на прегледа.

Асистиране по време на преглед
Асистиране по време на преглед

Ако Ви предстои ортодонтско лечение или подготовка за по-сложно ортопедично лечение и трябва да Ви се вземе мярка (отпечатък), по която да се изготви план за лечението или съответното планирано и одобрено от вас апаратче, мост, коронка и др., денталният асистент има задачата да приготви сместа, с която се снема отпечатък.

Приготвяне на сместа за взимане на отпечатък
Приготвяне на сместа за взимане на отпечатък

И докато прегледът е в разгара си, денталният асистент има и важната задача да вписва всичко, което зъболекарят установява или извършва в електронен картон на пациента. Досието на всеки един пациент служи за проследяване на лечението и спомага денталният лекар, така че той да се ориентира по-бързо какво вече е правено при предходните прегледи и какво предстои. Асистентът попълва и амбулаторни листи, координира заедно с администратора на денталния център графика. При нужда от рентгенова снимка насочва пациента как да стигне то рентгеновата лаборатория и издава съответните направления. Преди, по време на и след приключване на лечението снима пациентите. Класифицира снимките в досието на всеки пациент. Координира всички необходими съпровождащи документи от и към зъботехническите и рентгенови лаборатории.

След приключване на работния ден денталните асистенти почистват и подреждат инструментариума в автоклав като го подготвят за стерилизация, спазвайки стриктен протокол.

Подготовка за стерилизация на инструментариума
Подготовка за стерилизация на инструментариума

Нашите асистенти следят винаги да разполагаме с необходимите материали – дезинфектанти, медикаменти, еднократно използваеми консумативи и други и контактуват с доставчиците и денталните депа.

На какви въпроси мога да получа компетентен отговор от денталните асистенти на Orthos-Dent Care

Денталните асистенти на Orthos-Dent Care с удоволствие ще отговорят на всеки Ваш въпрос, свързан с поддържането на орална хигиена, от това как правилно да миете зъбите си до как да използвате конец за зъби. Ако в момента преминавате през ортодонтско лечение те ще Ви обяснят обстойно как да поддържате добра устна хигиена с брекети или друг ортодонтски апарат.

Асистентите ни ще дадат отговор и на въпросите, свързани с профилактиката, като например Ви обяснят въздействието на плаката върху зъбите и венците и как да се предпазите от възникването на зъбен кариес или пародонтално заболяване (възпаление на венците).  ще ви посъветват каква паста за зъби да изберете за да визуализирате „невидимата плака”.

В зависимост от конкретната причина на посещение на дентален център Orthos-Dent Care нашите асистенти ще Ви дадат ценни съвети относно рационалното хранене и подходящия за Вас хранителен режим – какви храни да избягвате и защо, защо да нарязвате храната, така че да не се разлепи брекет или дъга по време на ортодонтското Ви лечение.

Ако в главата Ви се въртят куп въпроси относно етапите на предстоящото лечение или възстановителния период след него, не се колебайте да зададете всеки един от тях на денталните ни асистенти. Те с удоволствие ще Ви разкажат стъпка по стъпка какво предстои, така че да бъдете максимално спокойни и подготвени, за да не си гризете ноктите или устните от притеснение😊.

На какви въпроси мога да получа компетентен отговор от денталните асистенти на Orthos-Dent Care

Асистентите ни ще ви дадат отговори и на въпроси, които на пръв поглед може да изглеждат незначителни, но са много важни за Вашето вътрешно спокойствие, а именно – „Какво ще усетя“?, „Колко време ще продължи?“,„Какво да правя в случай, че..?“ и др.

Не можем да не споменем и администратора на дентален център Orthos-Dent Care, който е първият член на екипа, с когото ще се срещнете – директно или по-често по телефона. Той е запознат с целия ни процес на работа, с отделните диагнози и също много често Ви изслушва и съветва. Ивена преценява безпогрешно спешността на Вашето посещение при д-р Ненчева или д-р Бочков и има дарбата да успокои малките ни пациенти, особено при първо посещение. Умело поощрява с добра дума, усмивка и малки награди-изненади за търпението и куража. Извън директния контакт с всеки един от Вас тя комуникира с НЗОК, със счетоводство, банки и други институции. Ежедневно решава различни казуси, така че денталните лекари и асистенти да са максимално на Ваше разположение.

Ивена и д-р Ненчева в работна обстановка
Ивена и д-р Ненчева в работна обстановка

А, за да работим за Вас с внимание в детайла, нашите асистенти са изцяло в услуга на Вас – нашите пациенти. Провеждаме регулярни екипни срещи, за да решаваме организационни и клинични въпроси и стиковаме ангажиментите за предстоящи периоди. Разбира се, имаме си и ритуали за отмора както в работни дни, така и в почивните, за да можем с нови сили да заработим концентрирано и в спокойна обстановка с една единствена цел – да Ви усмихваме ден след ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *