Защо и кога трябва децата да се срещнат с ортодонт за пръв път

Защо и кога трябва децата да се срещнат с ортодонт за пръв път
Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email
  • Кога трябва да заведа детето си на ортодонт?
  • Има ли нужда да водя детето си на ортодонт при положение, че не смятам, че има причина за това?
  • Какво значение има дали ще го заведа преди да е сменило всички млечни зъби с постоянни или след пълната им смяна?

На тези и още важни за всеки родител въпроси ще намерите отговор в тази статия.

Преди да навлезем в конкретната тема на статията, нека Ви припомним с какво се занимава ортодонтията като дял от денталната медицина.

Ортодонтското лечение е лечение, С  цел  предпазване (профилактика) или корекция на вече налични проблеми в подреждането и естетиката на отделни зъби, зъбните редици и съотношенията между горна и долна челюст. Ортодонтията установява правилната функция на езика и други фактори като дишане например, имащи отношение към растежа на зъбните дъги и челюсти и следователно и към красивата и здрава усмивка и дъвкателната функция на зъбите и челюстите.

И така…

На каква възраст е добре да се направи първа консултация със специалист ортодонт?

Приблизително на  6-7-8 години детето е с нови (постоянни) кътници и резци.

Съветваме Ви 1-ви ортодонтски преглед  да се направи именно около пробива на резците (предни режещи зъбки). Най-подходящ би бил моментът, в който са пробили 4-те нови предни зъбки горе и долу.

Успоредно с пробива на предните постоянни зъби обикновено пробиват и първите постоянни кътници! Внимание – кътниците пробиват зад последните млечни и тъй като няма признаци за появата им (няма падащ млечен зъб), често родителите не разбират, че са пробили. Кътниците определят захапката, тъй като заемат голяма площ. Захапката се променя в зависимост от това как се „срещат“ горните и долните кътници. Също така поради положението си най-отзад в зъбните редици, обикновено са по-трудни за почистване от неумелата детска ръка. Така  остатъците от храна и микроби създават кисела среда, т.е. първите постоянни кътници са и първите потенциални „жертви“ на кариеса. За да се почистват правилно съветваме родителите да съдействат и помагат на малчуганите при четкането.  

Защо силно препоръчваме 1-та ортодонтска консултация да се случи преди смяната на всички млечни зъби с постоянни?

Още веднъж обръщаме внимание – детският организъм е в процес на растеж. Ранната пластичност на кости, мускули, навици и психология, ни позволяват да открием и при нужда преподредим навреме всички елементи от пъзела на усмивката! Децата са по-мотивирани в ранна детска възраст и предотвратяваме много усложнения и невидими проблеми (липса на зародиши, свръхбройни зъби и други).

Ортодонтското лечение при деца със смесено съзъбие е по-леко и по-бързо
Ортодонтското лечение при деца със смесено съзъбие е по-леко и по-бързо

За какво да следя като родител по отношение на захапката на детето ми?

Това, което изисква ранна реакция е кръстосаната захапка на единичен зъб или повече зъбки, както и обратната захапка във фронта (разновидност на кръстосаната, но изисква повече внимание).

Кръстосана захапка | Обратна захапка
Кръстосана захапка | Обратна захапка

Как да се подготвя за първа ортодонтска консултация?

Има много скрити „изненади“, които стават видими само с панорамна рентгенова снимка. Първата ортодонтска консултация в Orthos-Dent Care провеждаме именно с панорамна снимка. Само така можем да разберем дали детето има зародиши на всички бъдещи зъбки, какво е състоянието на лекуваните зъбки, налага ли се да насочим за ново лечение или вадене, ако постоянният зъб е с вече достатъчно развит корен, а млечният не се клати (най-често розов на цвят), и редица други потенциални „подводни камъни“ като свръхброен зъб/и и др.

Съветваме Ви на 1 ортодонтска консултация да донесете обичайната за детето четка за зъбки и паста. Това е идеален повод, особено ако детето Ви не е било в дентален кабинет преди, да се похвали как се грижи за хигиената на зъбките си. При нужда в Orthos-Dent Care показваме правилните хигиенни навици и даваме насоки, поощряваме детето към четкане всяка сутрин и вечер.

Панорамната рентгенова снимка дава отговори на много въпроси
Панорамната рентгенова снимка дава отговори на много въпроси

Какви рискове крие липсата на навременна диагностика на ортодонтски проблем?

Ортодонтските проблеми могат да бъдат разнообразни и от различно естество. Все пак без ранен ортодонтски преглед с панорамна снимка, рискувате например да падне незабелязано млечен зъб и страничните зъбки така да се разместят, че да няма място в бъдеще за новото!

Друг често наблюдаван сценарий в практиката ни е риск от изваждане на временен (млечен) зъб, а в действителност да липсва зародиш на подлежащия постоянен зъб , което както обяснихме откриваме само с помощта на панорамна снимка.

И ако можем да обобщим – без навременна ортодонтска диагностика рискувате да чакате смяна или пробив, а да има липса на зародиш или обратно – да има свръхброен зъб, който създава механична пречка.

С навременен преглед при специалист ортодонт  може да насочим за или спестим  премахване на френулум (лигавична юздичка, свързваща устните или езика към челюстта).

Навременният анализ на ортодонта по време на клиничния преглед, евентуално на отпечатъците от зъбните редици, както и допълнителните рентгенови изследвания, дават пълна картина и можем да помогнем навреме! Друга причина за ранна ортодонтска диагностика е, че децата са по-мотивирани в ранна възраст. Ако следвате насоките на ортодонта резултатът е траен във времето. Лечението на един или няколко етапа не уморява детето, а и цената е икономически по-приемлива.

Какви са възможните решения за ортодонтски проблеми при децата?

Дишането през устата оказва пряко влияние върху захапката на детето
Дишането през устата оказва пряко влияние върху захапката на детето

Картината е пъстра и всеки случай е строго индивидуален. Възможно е да ви насочим към  консултация с друг колега – специалист като уши-нос-гърло, логопед, хирург и др. Можем да поставим необходимото „апаратче“,  да дадем насоки за хигиена, хранене, да помогнем за справяне с вредни навици (като смукане на пръст, език и т.н. ) и други.

По преценка насочваме за допълнителни рентгенови снимки или отпечатъци от зъбките на детето, оформяме и анализираме клиничното досие на пациента, за да Ви предложим конкретен план за лечение – клиничен и финансов.

Съвкупността от профил на меки тъкани, зъбни структури, навици на хранене, дишане и говорене, наследственост – размер и брой на зъбите и челюстите и др., са от изключително значение за развитието на челюстите. С други думи – взимаме предвид доста елементи в анализа и плана на лечение.

Защо да избера Orthos-Dent Care за ортодонтско лечение на детето?

В Orthos-Dent Care обичаме да помагаме отдадено и компетентно, честно и отговорно, ние сме екип от професионалисти – лекари, асистенти, в непрекъснато обучение и квалификация, но и сме родители, хора със съдби като всички Вас! Заедно извървяваме пътя на усмивката – Вашия, на Вашето дете, но и нашия – на удовлетвореността от добре свършената работа за още една здрава и красива детска усмивка!

 Благодарим за доверието!
Благодарим за доверието!

One thought on “Защо и кога трябва децата да се срещнат с ортодонт за пръв път

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *