Защо да пазим място за пробив на постоянен зъб е толкова важно

Местопазител за пробив на постоянен зъб | ортодонт зъболекар Сливен
Време за четене: 3 минути
Print Friendly, PDF & Email

Ако детето Ви все още е с млечни зъбки, но…

  • има усложнения на кариес на зъбче, което не може да бъде спасено и се налага изваждането му (екстракция);
  • детето ви е претърпяло инцидент и си е счупило зъбче, което се е наложило да бъде извадено или е паднало след инцидента;

То тази статия ще отговори на въпроси и тревоги, ще Ви даде полезна информация, която би могла да Ви спести доста грижи, продължително ортодонтско лечение и средства в бъдеще.

В дългогодишната ни практика често чуваме от родилите:

– “ Млечните зъби едва ли са толкова важни, нали след тях идват постоянните?“  

– „Зъбките бяха уж добре подредени, не знаехме, че няма място за бъдещ нов зъб?!“

Истината обаче е друга. Всеки млечен зъб пази място за пробив на съответния постоянен зъб.

Когато се наложи екстракция на временен зъб или се случи инцидент, при който млечен зъб падне, е много важно ортодонт и дентален лекар да се погрижат възможно най-скоро за Вашето дете. Защо? Защото при преждевременна загуба на млечен зъб съседните зъби се накланят, преместват и „превземат” празното място!

И следва неприятна изненада – постоянният зъб или не пробива поради липса на място, или пробива на нетипично място, например високо напред или откъм езика.

Обикновено, когато започне пробивът на постоянните зъби, моментът за „спасение“ е закъснял и се налага ортодонтско лечение, за да се „отвори“ загубеното място. И така само 1 зъб е способен да превърне захапката (оклузията) на детето в сага, която струва пари и време за Вас и за детето.

Какво е решението

Местопазител за пробив на постоянен зъб | ортодонт зъболекар Сливен
Да запазим място на постоянен зъб с местопазител би спестило пари и време от бъдещо ортодонтско лечение

Ако детето има ранна загуба на млечен зъб решението е местопазител.

Важно е да отбележим, че поставянето на местопазител е добре да се случи не по-късно от около 2 месеца след преждевременната загуба на млечния зъб.

Съществуват различни видове местопазители според конкретната нужда. Местопазителят може да бъде подвижен (снемаем), залепен (неснемаем). Има разлики и в материала, от който се изработва местопазителят – метал или гласфибро влакна.

В денталните кабинети на Orthos-Dent работим често с естетичните местопазители от гласфибро влакна.

Местопазител за пробив на постоянен зъб | ортодонт зъболекар Сливен
Преди и след – изграждане на местопазител от гласфибро влакна
Местопазител за пробив на постоянен зъб | ортодонт зъболекар Сливен
Метален  местопазител

Нашите съвети

Направете профилактичен ортодонтски преглед преди да започне смяната на зъбите на детето. Установените в ранен етап от развитието на челюстта деформации се лекуват по-бързо и по-лесно. Костната система при децата е по-пластична и резултатите се постигат за по-кратко време. Специалист ортодонт може да прецени дали смяната на зъбите предстои в кратък срок и дали ще следва нормален ход.

С помощта на панорамна рентгенова снимка ортодонтът ще установи наличие или липса на зародиш на постоянен зъб. При липса на зародиш да се прецени максимално рано дали ще се пази млечния зъб (като местопазител) или не.

Ортодонтът ще установи наличието на „чакащи“ пробив зъб, но без налично място и ще Ви предложи решения.

Ще може да Ви ориентира кога се очаква смяната на зъбите както и приблизителният срок за пробив според степента на развитие на корена на постоянния зъб. Ако периодът между падането на млечния зъб и пробива на постоянния е дълъг, ще Ви препоръча поставянето на местопазител.

За финал ни се иска да добавим, че не всяко падане на млечен зъб е защото „идва другият“ и всичко е наред. Много често млечен зъб може да се разклати и падне сам, защото е разклатен от пробиващ съседен нов – по-голям по размер, за който няма достатъчно място, сценарий, в който падат два млечни зъба наведнъж, но пробива само един голям!

Каквато и да е причината за загуба на млечен зъб, навременната профилактична консултация с ортодонт би Ви дала реална представа за състоянието на съзъбието на детето, което от своя страна ще спомогне за по-адекватното и спокойно израстване на постоянните зъби за него и ще спести финансови средства за Вас в бъдеще.

Местопазител за пробив на постоянен зъб | ортодонт зъболекар Сливен
 Моля, заведи ме на ортодонт … профилактично!

Имате въпроси или желаете да запишете час за консултация…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *