Кореново лечение – кога, защо и как

Кореново лечение - кога, защо и как
Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email

„Вадене на нерви“ и „умъртвяване на зъб“ са разговорните изрази за нещо, което в стоматологията наричаме ендодонтия – лечение на корените и каналите на зъба. По същество кореновото лечение представлява точно това, разбира се не само и не съвсем, но в следващите редове Д-р Стоян Бочков и д-р Мария Ненчева разясняват като за начинаещи – разбираемо и без излишно задълбаване в подробности.  

Кога се налага кореново лечение?

Дълбок кариес, който е засегнал пулпата на зъба.
Дълбок кариес, който е засегнал пулпата на зъба.

Кореново лечение може да се провежда в различни случаи. Много често то се налага когато твърде дълго сме отлагали лечението на кариес и това е довело до усложнения като например пулпит, вследствие на което нервът е възпален. Макар и безсимптомно, понякога кариесът засяга голяма част от зъбната структура на емайла и дентина и стига чак до нерва.

Релечение на разрушен зъб, който е бил лекуван преди години.
Релечение на разрушен зъб, който е бил лекуван преди години.
Релечение на зъб с променен цвят и без други симптоми, който е бил лекуван преди години.
Релечение на зъб с променен цвят и без други симптоми, който е бил лекуван преди години.

Кореново лечение може да се наложи и при възникнал рецидив дори след като сме лекували кариеса и неговите усложнения. В определени случаи подобни процеси са безсимптомни и протичат без оплаквания от страна на пациента, но при рентгенова снимка (графия) се наблюдава възпалителен процес около върха на корена на зъба. В други случаи са симптоматични и въпросният зъб е болезнен, като е възможно да има и оток около него.

Дълбок кариес, придружен с нетърпима болка.
Дълбок кариес, придружен с нетърпима болка.

Друга разпространена ситуация, при която се стига до кореново лечение е  при настъпило разрушаване на зъба, вследствие на голяма фрактура – травма от удар и счупване на зъб, която засяга и нерва, при което не е възможно да се извърши биологично лечение (с цел запазване на виталитета) на зъба.

Има и случаи, при които се налага да се извърши кореново лечение, свързано с протетично възстановяване на зъба, с цел поставяне на коронка/и, но те са по редки.

Какви са предимствата от кореновото лечение?

Най-важната полза от кореновото лечение за пациента е изчезването на болката и дискомфорта.
Най-важната полза от кореновото лечение за пациента е изчезването на болката и дискомфорта.

Предимствата на едно добре и навреме проведено кореново лечение са запазване на зъба и неговата цялост, защото почти винаги е по-добре да задържим в устата си естествения зъб максимално дълго време. Огромно значение има и облекчаването и изчезването на симптомите на възпаление, които водят до дискомфорт или направо болка у пациента. Друго съществен плюс е, че след кореново лечение зъбът се запазва трайно и може да бъде местен чрез ортодонтско лечение.

Какво се случва със зъба, ако не се обърнем към дентален лекар навреме?

В много случаи пациентите се обръщат в един късен етап с думите: „Той преди много ме болеше, но с по 3-4 аулина на ден ми мина.“ Но разбира когато обезболяващите спрат да помагат и посещението в кабинета е неизбежно, често възпалението е драматично и/или зъбът е счупен (фрактуриран). Тогава лечението на бушуващите процеси и неговото възстановяване е много по-трудно, времеемко, дискомфортно и скъпо. Когато пък се стигне до изваждане (екстракция), това неимоверно усложнява последващото възстановяване на зъбната редица и нормалното дъвкане.

Как протича кореновото лечение?

Кореновото лечение протича в няколко последователни етапа. Започва се с изследвания и правилно поставена диагноза, която в голяма степен определя и успеха на лечението. Продължаваме с преендодонтско изграждане, което се прави когато липсват някои от стените на зъба, с цел да постигнем впоследствие изолирана среда за същинското кореново лечение. Следва създаване на (ендодонтски) достъп до корените и каналите (кореноканалната система) на зъба, последвано от разширяване и обработване на каналите и тяхното запълване. Кореновото лечение приключва с окончателното възстановяване на дъвкателната повърхност на зъба и неговите функции.

Рентгенография на зъби след проведено кореново лечение.
Рентгенография на зъби след проведено кореново лечение.

Какъв е рискът и съществува ли такъв, кореновото лечение да не бъде успешно и да се стигне до изваждане на зъба? Предвидим ли е крайният резултат от проведено ендодонтско лечение?

Риск при провеждането на кореново лечение винаги съществува и той е свързан основно с обработването на канала или каналите на зъба. Тъй като инструментите, с които се борави са свръхфини, може някой от тях да се счупи. Възможно е и да се случи перфорация на самия канал и др. Рисковете са описани в информираното съгласие, което даваме на пациентите преди самото лечение, за да могат да се информират подробно и на спокойствие, и ако има въпроси да разясним.

Част от инструментите и апаратурата, които се използват при кореново лечение.
Част от инструментите и апаратурата, които се използват при кореново лечение.

Успешният завършек на едно кореново лечение е съвкупност от поставяне на точна диагноза, правилно провеждане на самото лечение с подходящи методи и инструменти и възстановителният процес по изграждане на дъвкателната повърхност на зъба.

Ако няма болка, която да подсказва за възпалителен процес, как да разберем, че зъбът се нуждае от кореново лечение?

Когато липсва ясно изразен симптом като дискомфорт или направо болка, най-добрият ориентир е промяната в цвета на зъба – спонтанно, след травма или след преходно лечение. Дали е настъпил възпалителен процес се осъществява посредством рентгенова снимка и установяване на измененията под корена, които се виждат като по-тъмна окръглена сянка. Провеждаме и изследване за виталитет, т.е. за чувствителност, като отчитаме на какво ниво на дразнение има усещане в зъба.

Когато няма други симптоми, промяната в цвета на зъба подсказва, че може би има нужда от кореново лечение.
Когато няма други симптоми, промяната в цвета на зъба подсказва, че може би има нужда от кореново лечение.

Нормално ли е след проведено лечение да се усеща лека болка и дискомфорт и защо?

Възможно е след проведено кореново лечение да има неестествено усещане в зъба, което обикновено отшумява напълно след 1 – 2 седмици. Това се получава в резултат на чисто механичните процеси по обработка и запълване на канала на корена, както и като реакция към лечебните медикаменти, с които се третира зъба.

Ако няма по-остри или други притеснителни симптоми, препоръчваме търпение и леки противовъзпалителни и болкоуспокояващи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *