Код червено: пародонтит – заболяването на зъбите и венците с рекорд на Гинес

Код червено: пародонтит - заболяването на зъбите и венците с рекорд на Гинес
Време за четене: 3 минути
Print Friendly, PDF & Email

Със сигурност знаете, че пародонтитът е инфекциозно възпалително заболяване, засягащо тъканите около зъба (зъбодържащия апарат). А знаете ли, че това заболяване през 2001 година е включено в рекордите на Гинес и официално е признато за най-разпространеното заболяване на човечеството?

В тази статия ще намерите отговори на въпросите:

 • Причини за появата на пародонтит
 • Устна хигиена при пародонтит
 • Симптоми на пародонтит
 • Лечение на пародонтит
 • Защо не можем да започнем комплексно лечение на зъбите преди да сме излекували пародонтита

ПРИЧИНИ ЗА ПАРОДОНТИТ

Главният виновник за развитие на пародонтит са бактерии в устната кухина, които възпаляват тъканите (венците и костта) около зъбите. Бактериите „живеят“ в зъбната плака, която се отлага в тънък биофилм по повърхността на зъбите. При неправилно и ефективно почистване и отстраняване започва възпалителен процес, който бавно, но сигурно разгражда тъканите около зъбите. 

Никой не е застрахован срещу пародонтит, дори и децата! При тях причините са най-често, свързани с неправилна орална хигиена (родители, контролирайте периодично спазването на устна хигиена), хормонални промени по време на пубертета и смяната на зъбите, ортодонтски аномалии.

Хормоналните промени през пубертета могат да доведат до пародонтит
Хормоналните промени през пубертета могат да доведат до пародонтит.

Истината е, че най-честата причина за развитие на пародонтит е неправилната и недобра орална хигиена. Повечето хора мият зъбите си с четка и паста машинално, без много да се замислят, правят го с неправилни движения и продължителност от 30-40 секунди. Но дори и да миете зъбите си по 5 пъти на ден пак няма гаранция, че в даден момент от живота си няма да се сдобиете с гингивит или пародонтит (за разликата между двете заболявания след малко).

Тогава какво е решението?

ПРАВИЛНА УСТНА ХИГИЕНА = БЕЗ ПАРОДОНТИТ

Спазването на безупречна орална хигиена е разковничето в превенцията на пародонтит и гингивит. Как да разбера дали правилно си мия зъбите?

Не съществуват единни стандартни правила за правилна орална хигиена, НО най-добрият съветник в случая остава Вашия дентален лекар. Той следи и познава индивидуалните особености и нужди на Вашата уста и би могъл да Ви покаже и каже как да почиствате правилно своите зъби и венци.

Най-важното е:

 • Миенето и почистването на зъбите Ви да бъде осъзнат процес с определена техника спрямо индивидуалните особености на устната Ви кухина (разстояние между зъбите, наличие на брекети или друг ортодонтски апарат, коронки, мостове и др.)
 • Да четкате зъбите си с измитащи движения от венец към зъб 2 пъти на ден по 2-3 минути.
 • Задължително 1 път на ден използвайте допълнителни средства за почистване на зъбите (конец за зъби, ако имате зъби с близък контакт и междузъбни четчици при по-големи разстояния между зъбите).
 • Постоянство и мисъл какво и как правите по отношение на оралното си здраве.

Фактори, които увеличават риска от развитие на пародонтит и водят до по-големи поражения в устната кухина са тютюнопушене, диабет и други системни заболявания, наследственост, някои медикаменти, по време на бременност.

СИМТОМИ НА ПАРОДОНТИТ

Не подценявайте кървенето на венците!

Не подценявайте кървенето на венците!
Не чакайте да „пламне“ огън в устата преди да посетите своя зъболекар.

Най-ранният симптом, свързан с пародонтит, на който трябва да обърнете внимание е системното кървене на венците (безпричинно или провокирано от например четкане на зъбите). 

Можем да разграничим два основни стадия на заболяването, а именно възпаление във видимата част от повърхността на венците = гингивит и възпаление, засягащо подлежащите структури (алвеоларната кост) = пародонтит.

За съжаление видимите изяви на пародонтита показват, че заболяването е прогресирало. Освен кървенето на венци симптоми за пародонтит са:

 • лош дъх;
 • задълбочаващо се отдалечаване на зъбите (разстояние между зъбите, което расте);
 • отдръпване на венците от зъба;
 • промяна в цвета на венците;
 • нестабилност на зъбите при хранене;
 • клатещи се и удължени зъби (венецът се отдръпва нагоре и зъбите изглеждат удължени и с променена позиция);
Удължени зъби вследствие на пародонтит
Удължени зъби вследствие на пародонтит.
 • зъбът Ви е здрав, но изведнъж пада.
Не подценявайте сигналите на тялото!
Не подценявайте сигналите на тялото!

ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТИТ

Добрата новина е, че живеем във време, в което медицината и технологиите са много напреднали и пародонтитът може да бъде стопиран или обратим процес! Условие за лечението на пародонтита е навременното му диагностициране и активното участие на пациента в лечението!

В дентален център Orthos-Dent Care предлагаме професионално лечение на гингивит, а при нестабилност на зъбите ще Ви предложим пародонтално шиниране на подвижните зъби посредством глас-фибро влакна.

Първият етап от лечението на пародонтит или гингивит включва професионално почистване на зъбен камък в дълбочина. Д-р Стоян Бочков отстранява натрупалата се зъбна плака с ултразвуков апарат и air-flow (фино разпръскване на абразив, който да почисти до идеална гладкост зъбния емайл).

Преди и след почистване на зъбен камък с ултразвуков апарат и air-flow
Преди и след почистване на зъбен камък с ултразвуков апарат и air-flow.

Съществено значение за превенцията и лечението на пародонтит имат редовните посещения при дентален лекар за професионално почистване в клинична обстановка (поне 2 пъти годишно, а при пациенти с диагноза пародонтит на 2-3 месеца), както и трайното отстраняване на вредни навици като тютюнопушене например.

По наша преценка при необходимост от регенативна пародонтална хирургия, благодарение, на която с различни биологично активни агенти (хиалуронова киселина), мембрани или растежни фактори, извлечени от кръвната плазма на пациент се лекува пародонтит, е възможно да Ви насочим към колеги пародонтолози, които да поемат грижата и лечението в своите професионални ръце.

ЗАЩО НЕ МОЖЕМ ДА ЗАПОЧНЕМ ДРУГО ЛЕЧЕНИЕ НА ЗЪБИТЕ ПРЕДИ ДА СМЕ ИЗЛЕКУВАЛИ ПАРОДОНТИТА

Защото, за да бъде успешно едно комплексно лечение, било то ортодонтско, протетично или друго, е задължително зъбодържащият апарат да е здрав. Само така можем да гарантираме дългосрочност на самото лечение.

One thought on “Код червено: пародонтит – заболяването на зъбите и венците с рекорд на Гинес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *