Най-често срещани дамски дентални проблеми и тяхното решение

дамски дентални проблеми и решения | зъболекар ортодонт Сливен
Време за четене: 3 минути
Print Friendly, PDF & Email

В различните етапи на живота нежният пол преминава през много повече промени в организма, отколкото мъжете. Всички процеси в тялото ни са взаимосвързани. През всеки етап от женското съзряване различни външни и вътрешни фактори влияят на денталното здраве.

Например високите нива на хормони оказват пряко влияние на кръвоснабдяването на венците, което води до тяхното подуване, възпаление и кървене. А щом венецът е възпален изпитваме дискомфорт и затруднение при миене на зъбите, което води до по-голяма вероятност от бактериална инфекция.

Жените по-предразположени ли са към даден дентален проблем от мъжете?

Според нашия опит, дамите като цяло са по-фини, по-грациозни, а това предполага по-нежни и фини тъкани – венци и други меки връзки в устата. Това от своя страна води до по-чести оголвания (рецесии) на венците и костта.

Не са за подценяване хормоналните промени през целия живот на жената – пубертет, менструация, бременност и раждане – свързани с активни промени в обмяната на калция и други елементи в костите.

Употребата на тютюн, разбираемо само би усложнила една наследена предразположеност към пародонтални проблеми.

Възрастта също е фактор, който влияе пряко на денталното здраве при жените. Наблюдаваме повече видими проблеми във възрастта около менопаузата, свързани с хормоналните и други обмени и промени.

Не можем да подминем и фактора стрес, който неминуемо оставя своите следи в дамския организъм. При продължителен и силен стрес настъпва хормонален дисбаланс, който води до последствия и за оралното здраве.

Чести дентални проблеми според периода от живота, в който се намира жената.

Първата голяма промяна в женския организъм започва през пубертета. В този невинаги лесен за растящото момиче период, нивата на естроген и прогестерон се повишават, а това води до подуване на венците. Възможно е да усещаме и болка вследствие на подуването. В този период сме склонни да предпочетем бързото хранене пред качествената храна, а както се досещате, това също води до кариеси и техните усложнения.

дамски дентални проблеми и решения | зъболекар ортодонт Сливен
В добавка към хормоналните промени през пубертета, храната също е важен фактор за денталното здраве

По време на менструация хормоните отново променят своите нива и не е изключен дискомфорт. Венците се успокояват след преминаване на цикъла.

дамски дентални проблеми и решения | зъболекар ортодонт Сливен
Понякога менструацията пречи както на активното ежедневие, което водите, така и на оралното ви здраве

При бременните жени най-често се наблюдават подуване и кървене от венците.

Ние считаме, че ако дамите са посещавали редовно денталния си лекар и той компетентно ги е наблюдавал и лекувал, не би трябвало да се очаква „бум“ на кариеси! Често чуваме „бременността ми развали зъбите“, това би било сведено до „0“, при спазване на балансиран хранителен режим, редовна устна хигиена и редовни прегледи при дентален лекар!

Някои бременни жени се оплакват от наличие на киселини. Зъбите и венците  могат са „пострадат“ вследствие на повишената киселинност в организма. Рефлуксът (усещането, по-известно като киселини) допуска връщането в устната кухина на стомашни киселини през хранопровода, което е предпоставка за увреждане емайла на зъбите и образуването на кариеси. Затова, мили бъдещи майки, мийте зъбите си редовно и старателно.

През менопаузата обратно на периодите на полово съзряване (пубертет) и бременността, женските хормони намаляват. По-ниското количество хормони в организма води до усещане за сухота в устната кухина, следователно и по-малко количество слюнка. Това е предпоставка за образуване на кариеси, поради създадената благоприятна среда за развитие и растеж на бактерии. По време на менопаузата костите губят плътността си, затова зъбите и техните корени стават по-крехки и лесно се чупят.

дамски дентални проблеми и решения | зъболекар ортодонт Сливен
Останете във форма напук на възрастта!

Като цяло „познаваме“ дамата редовен пушач! Клиничната картина е типична – особеност има във вида на венците, цвят, плътност и т.н.

Никотинът не повлиява благоприятно костната обмяна, кръвната циркулация, насищането с кислород на тъканите.

Ако се налага пародонтална корекция, колегите специалисти по пародонтология и имплантология също имат затруднения с възстановяването на тъканите.

Има ли възраст за лечение?

Апелираме майките-дами: Мили дами, грижете се за себе си!

Подарете си желаната усмивка и не пренебрегвайте себе си в името на децата…. Продължаваме да правим отстъпка за втори член от семейството! Заповядайте! Така подкрепяте и възпитавате грижа, търпение, дисциплина и с личен пример сме най-добрите родители!

Ние вярваме във всяка дама, пожелала да извърви пътя към своята желана усмивка! Подкрепяме Ви с търпение и компетентност. Радваме се на успехите Ви!

дамски дентални проблеми и решения | зъболекар ортодонт Сливен
Радвайте се на живота с широка и здрава усмивка!

В дентална практика Orthos-Dent Care се срещаме с малки принцеси, тийн девойки, абитуриентки, булки, майки, „баби“ и всички са ни еднакво любими!

Желание, търпение, смелост!

Имате въпроси или желаете да запишете час за консултация…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *