Дентално здраве преди и по време на бременност

Време за четене: 5 минути
Print Friendly, PDF & Email

Бременността е много специален и емоционален момент в живота на една жена! В този деликатен период протичат множество емоционални и физически промени, за който жената не е напълно подготвена. Тогава е нужно повишено внимание и по отношение на оралното (дентално) здраве.

Една от темите, които засягаме регулярно в комуникацията на Orthos-Dent Care е именно профилактиката.

Защо толкова много говорим затова ли? Защото истината е, че голям процент от евентуалните усложнения могат да бъдат диагностицирани в много ранен стадий, ако изградим културата да посещаваме своя дентален лекар на всеки 6 месеца. Впрочем това важи и за всеки друг лекар специалист в дадена област.

За съжаление малко жени обръщат внимание на оралното си здраве по време на бременност, а нелекуваните навреме зъбни заболявания носят риск не само за майката, но и за плода.

Ако планирате бременност е добре да се консултирате с Вашия зъболекар по отношение на това какво да очаквате и какви грижи да полагате преди, по време на бременността, както и след нея по отношение на Вашите зъби и венци.

Много често бременността насочва изцяло вниманието на бъдещата майка към плода и развитието на малкото човече, което расте в утробата й. Множество кръвни изследвания, ехографии, фетална морфология, следене на тонове и др., са естествена част от проследяването на бременността.

Истината, е че в този период женското тяло е под изключителен стрес. Женските полови хормони прогестерон и естроген се удвоят и утрояват, което води до промени и по отношение на денталното здраве на бъдещата майка.

Истината, е че в този период женското тяло е под изключителен стрес. Женските полови хормони прогестерон и естроген  се удвояват и утрояват, което води до промени и по отношение на денталното здраве на бъдещата майка.

Най-често оплакванията са свързани с:

– повишена чувствителност на зъбите;

– лесно кървене на венците;

– нелокализирани, стрелкащи, нетипични болки;

– подувания.

Съвременната дентална медицина е много напреднала. Новите методи на лечение както и наличието на безопасни обезболяващи средства, позволяват на денталните лекари да лекуват бременни дами дори и в напреднала бременност без риск за тяхното здраве или това на бебето.

ПРЕДИ И ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Всички хранителни вещества, които приема майката биват насочени и усвоени с приоритет от плода.

Както вече споменахме по време на бременност организмът на жената претърпява множество промени. Една от тях е, че всички хранителни вещества, които приема майката биват насочени и усвоени с приоритет от плода. Тези хранителни вещества плодът получава основно чрез храненето на майката.

Затова първият ни съвет като дентални специалисти е:

ХРАНЕТЕ СЕ ПЪЛНОЦЕННО И ЗАЛАГАЙТЕ НА СЕЗОННАТА ХРАНАТА.

Храната, която ядете е основен източник на хранителни вещества за Вас и Вашето бебе, те осигуряват неговия растеж, както и Вашето здравословно състояние. Всяка жена наддава тегло по време на своята бременност. Здравословното наддаване на тегло е свързано пряко със здравословното хранене. Заложете на храни богати на витамини и минерали.

Здравословното наддаване на тегло е свързано пряко със здравословното хранене.

Екипът на Orthos-Dent Care Ви съветва да консумирате храни богати на:

 • фолати: тъмно зелени листни зеленчуци и обогатени зърнени продукти, като пълнозърнест пшеничен хляб, брашно, макаронени изделия, ориз (храни богати на фолати);
 • витамин А: моркови, сладки картофи, тъмни или жълти на цвят зеленчуци;
 • витамини от група B: немазни меса – свинско, телешко, пилешко;
 • витамин С: зеленчуци и плодове, като броколи, зелени и червени чушки, зелена салата, брюкселско зеле, карфиол, лимон, зеле, ананас, ягоди, цитрусови плодове;
 • желязо: черен дроб, немазни червени меса, яйца и пилешко, както и зелени листни зеленчуци, като спанак, броколи, листа от хрян и сушени плодове; 
 • йод: млечни продукти (мляко, сирене, кисело мляко), водорасли, риба, месо и яйца.
 • калций: млечни продукти (мляко, сирене, кисело мляко), риба, зелени листни зеленчуци (зелена салата, зеле, зелени листа от ряпа и хрян).

Знаете ли, че зъбите са единствената кост в човешкия организъм, която е видима с просто око? А както знаем за здрава костна система допринася калцият.

За да се изгради добра костна система на бебето калцият, който майката приема бива усвоен чрез плацентата от малкото човече. Това е предпоставка дори и да сте имали здрави зъби преди да забременеете, по време на бременността да се влоши оралното Ви здраве, дори да се стигне до загуба на зъб. Приемайте храни, богати на витамини и минерали за укрепване на зъбите и тъканите около тях.

ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ВАЖНОСТ ЗА БРЕМЕННАТА ЖЕНА И В ПОСЛЕДСТВИЕ ЗА ДЕТЕТО Е КОНСУМАЦИЯТА И РЕДУВАНЕТО НА РАЗЛИЧНИ МИНЕРАЛНИ И ТРАПЕЗНИ ВОДИ, КОЕТО ПРАВИ ЕМАЙЛА НА ЗЪБИТЕ ПО-ЗДРАВ И СПОМАГА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ПОЯВАТА НА ПЕТНА.  

Най-добрият начин да намалите калориите е да ограничите храните, които съдържат добавени захари или мазнини, като десерти, пържени храни, пълномаслено мляко и газирани напитки в хранителния си режим. Избирайте храни, които са нискомаслени, обезмаслени, неподсладени или без добавена захар, сезонни.

Залагайте на плодове и зеленчуци, яйца, млечни и месни продукти, по възможност с произход, за който сте сигурни, че не са вложени пестициди, нитрати, Е-та и др. „екстри“.

Залагайте на плодове и зеленчуци, яйца, млечни и месни продукти, по възможност с произход, за който сте сигурни, че не са вложени пестициди, нитрати, Е-та и др. „екстри“.

Вторият ни съвет за Вас – бъдещи майки е:

СПАЗВАЙТЕ БЕЗУПРЕЧНА ОРАЛНА ХИГИЕНА И ЗАЛОЖЕТЕ НА ДЕНТАЛНА ПРОФИЛАКТИКА ОЩЕ ПРЕДИ БРЕМЕННОСТТА.

Изградете си полезни навици още преди появата на двете чертички на теста за бременност, за да бъдете максимално спокойни в следващите 9 месеца, а именно:

 • миене на зъбите след всяко хранене;
 • използване на подходяща паста за зъби;
 • редовна смяна на четката за зъби (на всеки 2-3 месеца).

ОРТОДОНТСКО ЛЕЧЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Ако в момента водите ортодонтско лечение е много важно да следвате стриктно напътствията и съветите на Вашия ортодонт, за да предотвратите поява на кариеси или възпаление на венците по време на бременността. Лечението с брекети или друг вид ортодонтски апарати по време на бременността не означава, че трябва да се откажете от красивата си усмивка 😊.

ВАДЕНЕ НА ЗЪБ, ИЗПОЛЗВАНЕ НА УПОЙКА И ПРАВЕНЕ НА ПЛОМБА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ

Ако трябва да разделим бременността на периоди, в които дентална интервенция може да бъде рискова (освен в случаите, в които има спешност), то можем да обобщим, че тези периоди са първият триместър (преди 3 месец от бременността) и третият триместър (след 7ми месец от бременността). Това означава, че от 4ти до 7ми месец бременната жена може без да се притеснява да потърси своя дентален лекар. Разбира се по време на цялата бременност не се препоръчват козметични процедури, свързани с естетиката като например избелване на зъбите. Рентгеновите снимки са също противопоказани по време на бременност. Затова отново апелираме да обърнете внимание на оралното си здраве своевременно, ако планирате бременност. А ако не планирате, но тя е факт – най-добрият начин за превенция на зъбни усложнения е да сте изградили навик да посещавате дентален лекар на всеки 6 месеца с цел профилактика

Ако се наложи използването на упойка, бременните дами трябва да бъдат спокойни, че упойката не преминава през плацентата и за тяхното бебе няма риск от увреждане. Повечето дентални лекари са добре запознати със спецификите по време на бременност и може да бъдете спокойни, че ще предприемат всички необходими мерки, така че да помогнат на Вас и да не навредят на бебето Ви.

ГИНГИВИТ

Един от най-често срещаните проблеми по време на бременност е гингивитът – възпаление на венците и тяхното кървене. Причините за това заболяване са хормоналните промени в организма, които водят до намален орален имунитет. Често този проблем отшумява след раждане, но не трябва да го подценявате по време на бременност. Нашият съвет е при подуване на венците или кървене да се консултирате със зъболекар. Той би могъл при нужда да предложи професионално почистване, за да не се задълбочи гингивитът. Най-добрата профилактика по отношение на гингивита по време на бременност е да поддържате добра орална хигиена, за да избегнете появата и натрупването на плака.  

БЕЗ СТРЕС ПРЕДИ ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ И ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТ!

Неслучайно оставихме най-важният компонент за една хубава и спокойна бременност за финал – СПОКОЙСТВИЕTO! Всичко, което бъдещата майка чувства и мисли, се предава чрез неврохормони на плода. Затова д-р Мария Ненчева и д-р Стоян Бочков съветват всички бременни пациентки – изберете дентален лекар, на когото да имате пълно доверие.

За здравето на малкия човек са важни не само правилните грижи за него след раждането, но и месеците преди появата му на бял свят.

За здравето на малкия човек са важни не само правилните грижи за него след раждането, но и месеците преди появата му на бял свят. И не забравяйте, че преди и по време на бременността грижата за денталното Ви здраве е грижа и за здравето на Вашето бъдещо дете 😊.

Екипът, който обича да Ви усмихва Ви пожелава от сърце спокойна бременност и много здраве!

2 thoughts on “Дентално здраве преди и по време на бременност

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *