Covid-19 – как да опазим психичното и физическото си здраве – част III

Време за четене: 7 минути
Print Friendly, PDF & Email

За да не чакаме спасителния пояс, а да действаме прагматично и без излишни емоции, и без множество въпроси за „мъглявото“ утре, завършваме поредицата ни от срещи с гледната точка относно кризата COVID-19 на проф. Анна Кънева.  

Последната дама, която Ви представяме в един разговор по отношение на коронавирусната инфекция, профилактиката, психичното и физическото здраве, се грижи за здравето на най-малките герои – децата с вродени сърдечни малформации (ВСМ).

Професор Анна Кънева за профилактиката, физическото и психичното здраве по време на коронавирус COVID-19.

В ерата на глобализацията, в която бяхме свикнали да можем всичко, да бъдем навсякъде по всяко време, днес сме у дома, с най-близките си, а в много семейства, пръснати по големия свят, единственият начин да бъдем близо сега е през екраните на телефоните и компютрите ни. Слаба Богу, че интернет е навсякъде!

Професор Анна Кънева за профилактиката, физическото и психичното здраве по време на коронавирус COVID-19.

Проф. Анна Кънева

Проф. Кънева завършва медицина през 1979 г., и от 1980 г. работи в Клиника по детска кардиология на Национална кардиологична болница. В кариерното си развитие минава през всички академични етапи, като от 2017 г. е професор. От 2014 г. е началник на клиниката по детска кардиология. Има две специалности – детски болести и детска ревмокардиология и множество професионални сертификати. Специализирала е във водещи центрове на САЩ, Израел, Европа. Въвежда в България някои от съвременните интервенционални методи на лечение при вродени сърдечни малформации (ВСМ). Членува в националните и международни професионални организации по детска кардиология, педиатрия, кардиология, интервенционална кардиология. Член е на Асоциация „Детско дърце“. Експерт е към НЗОК. Ръководител е на междунродни проекти за оценка на качество на живот при израстнали с ВСМ и за сътрудничество в областта на интервенционалната кардиология. Има над 100 научни публикации и множество участия в национални и международни форуми.

Произхожда от семействo на лекари и двете й деца са лекари.

Обича децата, спорта, музиката и пътешествията в близки и далечни страни.

Ако сте пропуснали предните ни разговори с клиничен психолог и психоаналитик, както и с педиатър и откъде дебне спасение, може да се запознаете с мнението на Весела Банова и д-р Диана Ненчева-Миличевич.

„Спазвайте указанията за социална изолация, изживявайте пълноценно времето в дома и мечтайте за пътуване в близки и далечни „здрави“ страни. “

Пандемията COVID-19 – с какво е по-различен коронавирусът COVID-19 и кои са изводите, които всеки от нас трябва да си направи

Защо и с какво коронавирус е по-различен вирус от досега познатите на съвременното човечество?

Това, което четем в публикации и професионални сайтове в глобалната мрежа показва, че се касае за нов, непознат досега, мутирал вирус. В движение, ad hoc, световната медицинска общност трябва да реши и разреши много задачи. Първоначално възприеман като „едно грипче“, се оказва, че вирусът се разпространява бързо, устойчив е и което е най-страшно – вирусът е смъртоносен! Ако погледнем назад във времето, тази пандемия наподобява „испанския грип“ от 1918 г., взел повече жертви от Първата световна война или епидемиите от чума в средновековието.

Как от медицинска гледна точка се очаква човечеството да се справи с пандемията?

Не мога да дам категоричен отговор. Отнася се за нов вирус с неясен характер. Очаквахме да се достигне пик или плавно повишаване и после спад. Оказва се, че в Китай наблюдават ново покачване на заболеваемостта. Кой знае докога ще продължи?

Майка ми е инфекционист и в годините благородно съм й завиждала, че лекува болни с остро заболявание, които по-късно оздравяват напълно.

Професор Анна Кънева за профилактиката, физическото и психичното здраве по време на коронавирус COVID-19.
Инфекционист проф. Живка Кънева с внучка и правнуци.

Това важи до голяма степен за бактериалните инфекции – има причинител и антибиотик, който го унищожава. При вирусните инфекции е по-различно. Много малко са противовирусните медикаменти, а за коронавирусът още не е намерен такъв. Със сигурност борбата ще е в търсене на ваксина и антибиотично лечение. Дано учените и фармаиндустрията имат скорошен успех!

Пандемията – изпитание и/или възможност?

И двете, но по-добре да не се беше случвало!

Какво ни припомни коронавирусът?

Забързани в ежедневието, задачите, ангажиментите, оборудвани със съвременни устройства за комуникация, включени в световната мрежа, следейки достиженията и новостите в науката, като че ли започнахме да живеем с мисълта, че нищо лошо не може да ни се случи! Пандемията ни кара да се замислим, че днес в 21 век, в борбата между вируса и човека, засега вирусът печели повече „рундове“. Припомня ни, че „социалната изолация“, в която често сами се поставяхме, няма нищо общо с истинската изолация. Припомня ни, че трябва да ценим и пазим живота и глътката въздух и да се смирим малко.

Професор Анна Кънева за профилактиката, физическото и психичното здраве по време на коронавирус COVID-19.
Семейство и приятели на проф. Кънева – заедно.

„Пандемията ни припомня, че „социалната изолация“, в която често сами се поставяхме, няма нищо общо с истинската изолация. Припомня ни, че трябва да ценим и пазим живота и глътката въздух и да се смирим малко.“

COVID-19 и децата по време на извънредното положение.

Вярно ли е, че децата и по-младите хора са извън опасност?

По никакъв начин! Боледуват всички. Може би децата по-леко, но такива с хронични белодробни, сърдечни, автоимунни, злокачествени заболявания са в рисковата група.

Професор Анна Кънева за профилактиката, физическото и психичното здраве по време на коронавирус COVID-19.
Екип от български и американски детски кардиолози и д-р Печилков, шеф на детска реанимация, който работи по общ проект за подобряване на обгрижването на сърдечно болни деца в развиващите се страни.

Има ли ползи от карантината за детското здраве и как да обясним на децата какво се случва и защо не могат да имат свободата да са навън?

Както писах в началото – сега се учим за „характера“ на вируса. Първоначално се говореше, че засягал само възрастни, оказа се, че не е така. Боледуват и деца, дори новородени, могат да  заболеят тежко, могат да загинат. Децата ходят и пипат навсякъде и те биха могли да са източник за разпространение на заразата. Все още не знаем нищо за имунитета срещу този вирус – дали оставя траен имунитет, както е при варицела или такъв не може да се изгради, както е при респираторно-синцитиалния вирус например. Дали и за какъв период помагат ваксините. Сигурно се работи върху ваксина, но засега такава няма и затова карантината ще предпази както децата, така и възрастните.

Професор Анна Кънева за профилактиката, физическото и психичното здраве по време на коронавирус COVID-19.
Проф. Анна Кънева и прекрасната й внучка София.

В тези дни често си мисля за един фантастичен филм на режисьора Роберто Бенини – „Животът е прекрасен“. В него се разказва историята на един баща, който съумява да предпази психиката на детето си от ужасите на войната и лагерите на смъртта.  За мен това е може би най-вълнуващият филм за Втората световна война. Мисля, че по някакъв подобен начин трябва да постъпим и с децата – да не ги плашим излишно, да съхраним психиката им, да се опитаме да обърнем извънредното положение в игра. Сигурно ще е трудно, но си струва! Възрастните да поемем негативите и стреса.

Как да прекарваме пълноценно време с децата и семейството си в период на социална изолация?

Оказва се, че има много начини – да играем на забавни игри, да четем приказки, учим букви и цифри, рисуваме, редим пъзели и други. И най-важно да разговаряме, да общуваме и споделяме, да ги учим на полезни неща и в крайна сметка да оставим в съзнанието и спомените им удоволствието от съвместното общуване в този период.

COVID-19, денталните лекари и оралната хигиена

Защо денталните лекари са на първа линия в борбата с коронавирус заедно с колегите си лекари и затвориха денталните си практики?

Коронавирусът се предава по въздушно-капков и контактно-битов път. Близостта на денталните лекари до устната кухина, която е „входната врата“ за вируса, работата с „разпръсквачи“ и бормашина,  създава условия за контакт, разпръскване и инфектиране. Може би лекарите са малко „по-далеч“ от пръските, но и те са в близък контакт с носоглътка, кожа, лигавици. Застрашени са също и сестрите, лаборантите и денталните асистенти. Вероятно, за да намалят контактите и да спазят инструкциите да се отменят плановите прегледи, манипулации и операции, много дентални лекари затвориха своите практики. Това важи и за лекарите, отменени са плановите прегледи и интервенции за цялата страна.

Какво трябва да знаем за добрата орална хигиена, което може би сме игнорирали досега и кои са най-важните неща, които всеки човек трябва да спазва без значение от извънредната ситуация?

Като детски кардиолог, който се е срещал с едно от най-тежките усложнения при децата с ВСМ – инфекциозен ендокардит, възпитавам децата и малките пациенти в двукратно миене на зъбите, сутрин и вечер. Съветвам ги да не изпадат в ужас, като чуят за „зъболекар“, а да ходят на профилактичен преглед регулярно през 6 месеца и да лекуват зъбите навреме, да не чакат да се образуват „хралупи“ и да се стига до вадене на нерви или зъби. Ако все пак се стигне дотам моят съвет е да спазват препоръките за профилактика на рисковите групи – прием на антибиотик преди и след процедурата, и 24 часа след това. Колегите дентални лекари са запознати с това.

Всеки трябва да има навици по отношение на ежедневен душ, двукратно миене на зъбите, при замърсяване и преди всяко хранене, както и миене на ръцетепросто, ефективно и за цял живот!

COVID-19 – изпитание за здравето и психиката

Психическото натоварване от несигурността утре или страхът от вируса COVID-19 ще окаже по-голямо влияние върху психиката ни и как са се предпазим?

Ще преминем през сериозни стресови ситуации, първо с болестта и после с последствията от нея. Какви ще са те за сега никой не знае, важното е да оживеем и продължим напред.

Kак да се грижим за телата и душевността си целогодишно

Народът го е казал – „Здрав дух в здраво тяло“. Трябва да сме умерени във всичко и да се движим, спортуваме и храним разумно и по малко (което е много трудна задача, особено в състояние на стрес и изолация).  Като активно работещ лекар, аз съм привърженик на „проактивното поведение“ – да ръководим събитията и нещата, а не да чакаме да се случи белята и после да му мислим. В този смисъл профилактичните прегледи и плановите прегледи при специалист са от огромно значение.

Какво трябва да знаем за прекомерния прием на витамини?

Самолечението е опасно! Съветвайте се със специалист. По-добре яжте сезонни плодове и зеленчуци!

Кои са поуките, които човечеството трябва да извлече от пандемията COVID-19? Когато „бурята“ COVID-19 отмине как смятате, че ще се променим ние като хора, като начин  на общуване?

Няма „недосегаеми“! Примери за това ни дават правителствата на Италия и Испания, които със забавяне на мерките доведоха страните си до национални катастрофи със загуба на много човешки животи.

Психолозите ще кажат по-точно, но мисля, че стресът ще е голям и във всякакви измерения – здравни, психологични, финансови. Ще трябва да се пренастроим. Дано спиралата на живота не е стръмно надолу! Дано като излезем от „бурята“ сме по-добри и човечни!

Важността на думите в период на криза. Как да общуваме пълноценно при форсмажорни обстоятелства?

Трябва да си припомним и възстановим уменията за говорене и общуване. Съвременният свят го позволява. И по-добре на глас отколкото писмено!

Каква е разликата между страх и паника?

Две степени на безсилие. За мене разликата е степенна.

Как да не допускаме крайности в емоционално отношение?

Трябва да намерим нещо, което да ангажира психиката и вниманието – четене, писане плетене, игри, свършване на недовършени задачи и да чакаме приятелите психолози да направят online курс по психотерапия.

Koе ще бъде първото нещо, което ще направите, когато пандемията бъде овладяна?

Ще отида да видя сина си, който не живее в България и ще организирам голям купон на вилата (по едно „първо“ нещо за държава)!

Кои са Вашите 3 основни препоръки към хората?

1 Спазвайте указанията за социална изолация.

2 Изживявайте пълноценно времето в дома. 

3 Мечтайте за пътуване в близки и далечни „здрави“ страни.

Професор Анна Кънева за профилактиката, физическото и психичното здраве по време на коронавирус COVID-19.
Мечтайте за пътуване в близки и далечни страни.

Може да се свържете с нас като ни се обадите на телефон +359 878 688 309 или ни пишете на odcsliven@gmail.com

Екипът на Orthos-DentCare обича да Ви усмихва!