Кръстосана захапка – защо е спешна за корекция и какво е крис-крос лечение

Кръстосана захапка - защо е спешна за корекция и какво е крис-крос лечение
Време за четене: 3 минути
Print Friendly, PDF & Email

Кръстосаната захапка е малко по-специфичен ортодонтски проблем за разлика от останалите видове захапки, за които сме Ви разказвали досега. Специфичното при нея е, че за разлика от общия случай, когато имаме разместване и неправилно отношение между целите челюсти, при кръстосаната захапка са разместени отделни зъби или група зъби, най-често едностранно. Тя далеч не е само естетически проблем и неглижирането й може да доведе до допълнителни усложнения, свързани с болки в ставите, преждевременно изтриване на зъбите, влошаване на дъвкателните функции и разместване на костите и мускулите в долната част на лицето, както и видима лицева асиметрия.

Кръстосана захапка и крис-крос лечение – що е то?

Кръстосана захапка се получава тогава, когато два или повече срещуположни зъба се разминават и взаимно се блокират.

Крис-крос е система за лечение на кръстосана захапка от 2 или повече бутончета (на срещуположни зъби в кръстосана захапка) и ластиче(та) между тях. Целта е по този начин да се стигне до разкръстосване на зъбите и възстановяване на правилните им дъвкателни отношения.

Бутончета и ластичета при лечение на кръстосана захапка

Защо се получава кръстосаната захапка?

Различни причини водят до кръстосване на двойка или повече зъби. От неправилно положение на зародишите в костта, до закъсняло вадене на млечните зъби особено, ако са били оцветени от предходно лечение. Именно за това е важно да бъдат диагностицирани и коригирани навреме.

Как се лекува кръстосана захапка?

В Orthos-Dent Care прилагаме различни начини за корекция на кръстосаните двойка или повече зъби.

Методите са лесни и всички пациенти – деца и възрастни, напълно самостоятелно се справят.

Бутончета за лечение на кръстосана захапка по метода крис-крос

Освен с крис-крос метода, лечението на кръстосана захапка е възможно също и директно с брекети, апаратчета като Quad Helix или апарат за бързо разширяване.

Преценката кой метод да приложим зависи от степента на кръстосване на зъбите.

В зависимост от конкретния случай, подробно разясняваме различните варианти и техните специфики, както и защо препоръчваме даденото лечение.

Кръстосана захапка не е като да си кръстосаме ръцете, консултирайте се с ортодонт

Колко време продължава лечението на кръстосана захапка?

Между 3 и 9 месеца в зависимост от конкретната нужда и случай. Но тези срокове са твърде относителни, защото всичко зависи от степента на кръстосване на захапката, от броя зъби, които трябва да преместим, както и от отговорното носене на ластиците от крис-крос системата от страна на пациента. Обикновено, за да не се получи рецидив, постепенно намаляваме часовете, в които трябва да се носят ластичетата. Качествен резултат при лечението на кръстосана захапка имаме тогава, когато сме постигнали нови правилни контакти между зъбите при дъвкане.

На каква възраст трябва да се започне лечението на кръстосаната захапка?

Лечение започваме по най-бързия възможен начин! Така предотвратяваме неправилно изтриване на емайла на кръстосаните зъби и напрежение в ставите и мускулите.

Не само възрастта е определящ фактор за започване на лечение на кръстосаната захапка, а по-скоро степента на развитие на корените на зъбите в ранна детска възраст.

При възрастни пациенти започваме лечение веднага щом установим и здравината на подлежащата кост. Съвсем естествено, не е препоръчително разместването на подвижни, оголени зъби, преди компетентна консултация със специалист пародонтолог.

Неприятно ли е усещането?

Не, лечението на кръстосана захапка въобще не е свързано с дискомфорт. Усещането е по-скоро за дърпане, но то е само в първоначалната фаза и бързо изчезва.

Какво може да ни се случи, ако не лекуваме кръстосаната захапка и оставим зъбите кръстосани?

Поради неправилно захапване, има голяма вероятност с времето да започнат оплаквания в областта на долната челюст, които започват с щракане и пукане в ставите и могат да стигат до болка.

При силно кръстосана захапка, понякога може да има дори външни белези – изкривяване на захапката (т.нар. лицева асиметрия) на една страна, отместване на брадичката встрани, различна плътност на мускулите и други.

Емайлът на зъбите, които са кръстосани се изтрива по неправилен начин, води до изтъняване на определени места, нарушава се не само естетиката, но и чувствителността на зъбите.

Призивът ни към родителите е, ако забележат или дори се съмняват, че контактът между зъбките на детето е неправилен, да не отлагат, а да се свържат с ортодонт.