Директен бондинг – Уверена и красива усмивка само с 1 посещение

Директен бондинг - Уверена и красива усмивка само с едно посещение
Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email

Да харесваш себе си е СУПЕР важно. За да те харесват другите, трябва първо да се чувстваш добре в собствената си кожа. А д-р Бочков предлага решение, което да е хем естетически издържано, хем се изработва в рамките на само 1 посещение, хем щади зъбите, хем Ви връща самочувствието и широката усмивка…и не на последно място – ценово е по-евтино от поставянето на фасети. Казано с две суми – СУПЕР важното си има СУПЕР решение!

Що е то бондинг?

Залепване и свързване – това е буквалният превод на думата бондинг, която днес е широко разпространена и разпознаваема в денталната сфера в България. По същество директният бондинг означава, че денталният лекар работи директно в устата на пациента (без нужда от зъботехник), използвайки композит (материалът, с който се правят пломби), с помощта, на който се възстановява големината, формата и цвета на зъбите само с полиране, без изпиляване. Целта на бондинга е чрез минимално инвазивна процедура на наслояване на композитен материал върху емайла на зъба, да се коригират несъвършенства.

Бондингът подходящ ли е за мен?

Та… ако не смеете да се усмихнете широко поради:

  • отчупено ръбче от зъб;
  • разстояние между зъбите (диастема – разстояние между централните резци и трема – разстояние между страничните зъби);
  • или какъвто и да било дефект, свързан с големината, цвета и формата на зъбите;

ИЛИ

  • нямате възможност да посещавате дентален лекар няколко пъти преди да получите желания резултат;
  • не искате да се изпилява емайлът на зъба Ви;
  • не искате да изпитвате болка или дискомфорт по време на лечението;
  • търсите финансово найдоброто съотношение цена-качество…

…то бондингът е прекрасно решение за Вас!

В Ортос-Дент комбинираме успешно директния бондинг и с други лечения като например поставянето на гласфибро влакна при липсващ зъб и изграждане с бондинг на зъб, чиято форма е нетипична.

Комбинация на директен бондинг на зъб 12 (горен десен втори резец), който е с нетипични размери и форма и липса на 22-ри зъб (горен ляв втори резец), който възстановихме с гласфибро влакна
Комбинация на директен бондинг на зъб 12 (горен десен втори резец), който е с нетипични размери и форма и липса на 22-ри зъб (горен ляв втори резец), който възстановихме с гласфибро влакна.

Не можем да не отбележим, че директният бондинг е много ефикасен метод и когато има липсващ зъб (хиподонтия =състояние на липсващи зъбни зародиши) и на негово място след ортодонтското лечение е преместен друг съседен на липсващия зъб. В такива случаи чрез бондинг процедура „замаскираме“ дадения зъб да прилича на липсващия.

Показваме нагледно какво имаме предвид. В случая пациентът има липсващи зародиши на вторите зъби в горна челюст. След ортодонтско лечение кучешките зъби са „преместени“ до централните резци. И за да не стоят неестествено поради заострената си анатомична форма на кучешки зъби, д-р Бочков „заобля“ формата им посредством директен бондинг – така те се „превръщат” във втори резци!

Директен бондинг след ортодонтско лечение
Втори горен зъб – преди и след бондинг.

Какви са предимствата от директен бондинг?

Директният бондинг може да се извърши в рамките на едно посещение без значение дали се налага възстановяване на един зъб или на група зъби.

Методът е подходящ при повечето клинични случаи.

Директният бондинг е по-евтина и щадяща (зъбите не се изпиляват, а се полират преди да се надгради зъбът) зъбите алтернатива от поставянето на керамични фасети.

Трябва да отбележим, че при директните изграждания с композит вероятността от пукнатини е минимална. Но при нужда (ако например във времето възстановен зъб се пукне) бондингът позволява да се направи корекция само на зъба, който има нужда от релечение директно в устата.

Поради своята гъвкавост композитът създава усещане на естественост при дъвчене, „държи“ като естествените зъбни тъкани.

При директен бондинг има и по-малка вероятност от изтриване на срещуположните зъби.

Какви са недостатъците на директен бондинг?

При спазване на коректен и правилен протокол при извършването на бондинг процедурата от денталния лекар, както и поддържането на добра орална хигиена след процедурата, във времето няма да се наблюдават изменения в цвят и форма на конкретния зъб. Спокойно можем да кажем, че директният бондинг е една дълготрайна и ефективна във времето инвестиция за красивата и функционална усмивка.

Трябва да отбележим, че в зависимост от хранителните навици и поддържането на орална хигиена, както и ако сте пушач, повърхностният слой може да се оцвети, което означава, че ако денталният лекар прецени за необходимо, след определен период от време може да се наложи преполиране за да се възстанови блясъкът.

Има ли нужда от подготовка на зъбите преди бондинг?

Подготовката преди самата процедура включва предварително почистване на зъбен камък и плака, за да може венците да са в добро здраве по време на самата процедура. В някои случаи се налага изработването на предварителен WAXUP (или така нареченият восъчен моделаж), чрез който може да си представим нагледно желания резултат след извършването на бондинг процедурата. На този етап от процеса се обсъжда с пациента формата и контурите на конкретните зъби.

Waxup – предварителен моделаж с восък на желаната промяна върху гипсов модел.
Waxup – предварителен моделаж с восък на желаната промяна върху гипсов модел.

Боли ли?

Бондинг процедурата е абсолютно безболезнена. Единственият дискомфорт, който може да усетите е от изолацията на зъбите, по които денталният лекар работи с цел да се подсигури суха среда за максимална здравина на изграждането. Но дори и в такива случаи поставянето на локална анестезия премахва всякакъв дискомфорт.

Бъдете търпеливи – процедурата на „директно скулптиране” в устата е прецизна и изисква време!

Как да поддържаме оралното си здраве след бондинг?

Поддръжката на оралното здраве след бондинг процедура не се различава от нормалната орална хигиена, която препоръчваме на всеки един наш пациент. Единствената особеност при изграждане на режещи ръбове е да се внимава със захапването на твърди предмети и храни. Както и естественият зъб, така и материалът който използваме е твърд, но крехък, затова в Ортос-Дент насочваме вниманието на пациента към това да се избягва захапване на прибори, чупене на орехи, чопленето на слънчогледови семки и отварянето на бутилки със зъби….

Използвайте ръцете, а не зъбите си за отваряне на бутилки.
Използвайте ръцете, а не зъбите си за отваряне на бутилки.

За да обсъдим Вашата конкретна нужда и да намерим дълготрайно във времето решение, което да върне желанието Ви да се усмихвате широко, се свържете с нас на телефон +359 878 688 309.

До скоро!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *