Вие питате, ние отговаряме – често задавани въпроси преди и по време на ортодонтско лечение

често задавани въпроси преди и по време на ортодонтско лечение | ортодонт | зъболекар | Сливен
Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email

Тук ще откриете отговори на често задавани въпроси, свързани с ортодонтско лечение.

И така, започваме от въпрос, който често вълнува нашите пациенти, които планират ортодонтско лечение. И тъй като едно ортодонтско лечение е продължително и изисква финансова инвестиция, даваме отговор на въпроса:

Мога ли да платя на вноски ортодонтското лечение?

Да, в Orthos-Dent Care предлагаме възможност за разсрочено плащане. Обсъждаме тази възможност, когато ви представяме плана на лечение и опциите на техника и естетика на лечението. Получавате и ценова оферта за лечението и възможни избори на начини на плащане.

И така, ортодонтското лечение започва, а с него идва и следващият въпрос:

Колко време ще продължи ортодонтското ми лечение?

Напълно разбираме нетърпението и желанието ортодонтското лечение да приключи бързо!

Продължителността на лечението зависи от плана на лечение и преценката на лекуващия ортодонт и неговия опит. Основен фактор за продължителността му е плътността на костта на челюстите, а това няма как да бъде измерено предварително с денталния кабинет. Средната продължителност на ортодонтско лечение се определя и от това дали лечението е започнато в ранна възраст, т.е. предвидени ли са няколко етапа на лечение – в млечно, смесено и постоянно съзъбие. Необходимо е „биологично“ време за промените в костта – преместването на зъбите е свързано с процеси на стопяване и образуване на нова кост! За да имаме траен резултат е нужно процесите да стават с „биологично“ темпо, без болка и силен натиск, а с леки и биологично поносими сили!

Друг не по-малко важен фактор е вашата ангажираност в процеса на лечението или казано с други думи, съвестното отношение по време на лечението, спазването на насоките и съветите, които ви е дал ортодонтът ви.

Може да разчитате на нас и поетия от нас ангажимент да доведем лечението до желаната усмивка.

Какво се случва, ако пропусна часа си за преглед и проследяване на ортодонтското ми лечение?

От една страна пропуснатият час за преглед забавя процеса на лечение и удължава срока му. Живеем в много динамични времена и правим всичко възможно да откликнем на нуждата от промяна на часа. Разчитаме да ни се обадите или пишете (телефон, смс, вайбър, месинджър, мейл, инстаграм…), защото от друга страна, ако не дойдете на записания си час и не ни предупредите за това ние няма как да предоставим възможност вашият час да бъде препланиран за друг чакащ ни пациент!

Благодарим за солидарното отношение и уважение към екипа ни и другите пациенти на клиниката!

Пропуснатият час за ортодонтски преглед удължава лечението ви | ортодонт | зъболекар | Сливен
Пропуснатият час за ортодонтски преглед удължава лечението ви

От тук можем съвсем уместно да преминем към:

„При вас графикът е много натоварен и се чака за записване…“

Благодарим за разбирането – стараем се да се погрижим за всички наши пациенти еднакво! И отново апелираме – ако имате запазен час, но сте възпрепятствани да дойдете, моля, уведомете ни своевременно.

Нашето желание е да се срещнем с всеки нуждаещ се. Поради големият поток от нуждаещи се, понякога се налага да бъдете търпеливи преди да успеем да се видим на живо.

И сега преминаваме към често срещани въпроси по време на самото ортодонтско лечение като:

Мога ли да използвам избелваща паста за зъби докато съм с брекети?

Нашият съвет е да не прилагате силно избелващи продукти преди да приключи активната част от ортодонтското ви лечение (сваляне на брекети). От една страна под брекета емайлът е трудно достъпен, от друга страна считаме, че докато сте с брекети е по-нужно да подсилваме емайла с минерали, поради затрудненото почистване.

Съветваме да мислите за професионално избелване около 3 месеца след сваляне на брекетите, за да има време продуктите за хигиена и минералите да си свършат работата, венците да се успокоят, ако евентуално е имало гингивит.

Моля съветвайте се с вашия ортодонт и терапевт преди да пристъпите към избелване за да изберете най-подходящия момент.

Избелването на зъби може да почака, следвайте съветите на ортодонта си  | ортодонт | зъболекар | Сливен
Избелването на зъби може да почака, следвайте съветите на ортодонта си

Трябва ли да мия зъбите си със специална паста за зъби по време на ортодонтското ми лечение?

Ние предлагаме да запазите вашата любима паста. Ако има нужда от специално внимание  към венците или емайла, ние ще ви посъветваме и предложим продукти конкретно за вашия случай!

Какво да правя, ако ми свършат ластичетата?

Правило номер 1 – Важно е да не спирам напълно носенето – мускулите са се активирали и ще компрометирам резултата от лечението и вече положените усилия от мен и екипа!

1. Първи жест като забележите, че намаляват ластичетата в пликчето и нямате възможност да дойдете до кабинета на следващ ден, е да не ги хвърляте вечер, а да дезинфекцирате и ги запазвате – по-добре със стари ластичета, отколкото да спрете рязко да си ги слагате!

2. Втора реакция е да намерете удобен момент да минете през Orthos-Dent Care и да вземете нови в работно време.

3. Трета опция е да ни се обадите или да ни пишете да ви изпратим ластичета с куриер – за сметка на кабинета!

4. Вариант е да разредите носенето спрямо схемата, която следвате, но както вече казахме – не трябва да спирате рязко с носенето им.

Упорството дава резултат!

Какво да правя, ако ми се отлепи елемент от ортодонтския апарат?

Всеки ортодонтски елемент има функция, при проблем незабавно се свържете с нас | ортодонт | зъболекар | Сливен
Всеки ортодонтски елемент има функция, при проблем незабавно се свържете с нас

Винаги съветваме да ни пратите снимка или кратко видео на odcsliven@gmail.com, Viber или Facebook Messenger! Така спестяваме време за вас и време за нас, а и преценявaме колко бързо ще трябва да ви дадем час и да се видим извън планираните ни срещи.

Важно е, когато изпращете снимката да напишете:

  1. Името си или на детето, което сте снимали;
  2. Кога е следващия ви час;
  3. Всякакви допълнителни пояснения като дали имате усещания, боцкане, болка и др. могат да ни бъдат само от ползва и да спестят последващи доуточняващи въпроси от наша страна.
  4. Не можем да не споменем и, че всяка снимка или видео, които ни изпращате трябва да бъдат на фокус и да е видимо какво точно липсва, счупило се е или се е разлепило.

Всеки отчупен елемент запазете и донесете с вас на следващия преглед, който сме планирали.

А тук може да откриете кратко видео, което би дало отговори на този и други важни въпроси, свързани с ортодонтското ви лечение.

Моля, не чакайте да дойде часа ви и тогава да кажете какво се „счупило“ или „скъсало“! Няма да успеем в разчетеното време да работим по извънредната ситуация, а това бави и затруднява лечението ви!

Благодарим да ни предупредите дори, ако в навечерието на часа ви се случи нещо с апарата ви!

Това ни дава възможност да пренаредим графика и да можем да отделим необходимото време за да решим вашия проблем!

Ако сме пропуснали нещо, което искате да разберете във връзка с ортодонтското си лечение, не се колебайте да ни пишете. С радост ще допълним статията с отговори на вашите въпроси.

Имате въпроси или желаете да запишете час за консултация…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *