Чао, брекети! Здравейте, ретайнери!

Какво е ретайнер и каква е неговата роля в ортодонтското лечение?
Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email

Преминали сте през ортодонтско лечение и вече се усмихвате широко и без притеснение след свалянето на брекетите или друг ортодонтски апарат, който е съпътствал лечението!

След приключване на активната част от лечението, идва ред на не по-малко важния етап, а именно задържане на постигнатия резултат във времето. Това е така наречения период на ретенция, в който лекуващият ортодонт поставя ретайнер (от английски retainer => фиксатор), чиято функция е да задържи резултата и да предотврати рецидив (повторно разместване на зъбите).

Какво е ретайнер и каква е неговата роля в ортодонтското лечение?
Начало на лечение с брекети
Какво е ретайнер и каква е неговата роля в ортодонтското лечение?
Ретенционна фаза на лечение

Ретайнерите:

  • противодействат на нормалните сили на еластичните пародонтални влакна да върнат например един завъртян зъб на предишната му позиция;
  • напасват горните и долните фронтални зъби в правилни взаимоотношения;
  • не позволяват естествения дрифт (движение, плъзгане) на зъбите напред;
  • не позволяват в определена степен евентуално струпване във фронта.

Има фактори, които са непредвидими за лекуващия ортодонт и поради тази причина поставянето на ретайнер е ключово за задържането на красива и подредена усмивка. Такива фактори са например донапасване на зъбите при дъвчене или отхапване, генетични фактори както и евентуален остатъчен челюстен растеж на по-късен етап.

Както човешкият организъм се променя през годините, така и зъбите  променят позицията си и се движат до живот. Най-добрият начин да противодействаме на естественото движение на зъбите е като следваме насоките на лекуващия ортодонт и носим снемаем (индивидуално изработени шини, които се поставят всекидневно ) или неснемаем (фиксиран) ретайнер – удобен и невидим.

Какво е ретайнер и каква е неговата роля в ортодонтското лечение?
Снемаем ретайнер – небна пластинка  
Какво е ретайнер и каква е неговата роля в ортодонтското лечение?
Снемаем ретайнер – силиконова шина
Какво е ретайнер и каква е неговата роля в ортодонтското лечение?
Снемаем ретайнер – алайнер

В Orthos-Dent Care предлагаме и двата варианта за ретенция, но предпочитаме фиксираните ретайнери. Причината? Живеем в динамично ежедневие и по този начин свеждаме до минимум пропуските в носенето на подвижните ретайнери и евентуалното им загубване (особено в тийнейджърска възраст).

Фиксираните ретайнери се носят 24 часа в денонощието като по никакъв начин не пречат на говора, храненето или естетиката (поставени са във фронта, от вътрешната страна на горните и долни предни зъби).

Какво е ретайнер и каква е неговата роля в ортодонтското лечение?
Фиксиран ретайнер зад долни предни зъби

След по-сложна корекция на захапката фиксираните ретайнери могат да се комбинират с подвижни такива за през нощта и/или и почасово денем.

Единствената разлика между двата вида ретайнери е в отговорната грижа и ангажимент да се почиства редовно зъбен камък и да се носят без пропуск снемаемите ретайнери.

Какво се случва с подредените зъби, ако не се носи ретайнер?

Наблюдаваме рецидив – може да няма връщане в същата първоначална степен на изкривяване, но все пак е разочарование и за нас и за пациента, ако загубим постигнатия резултат.

И двете страни – ортодонт и пациент,  се налага да вложим време, усилия и средства за пациента за корекция и нова фиксация.

В Orthos-Dent Care oбръщаме внимание и осигуряваме на нашите пациенти годишни контролни прегледи за да уловим навреме евентуално разлепяне, неусетено от пациента, което с времето ще доведе до евентуално разместване.

Какво да направим, ако ретайнерът се отлепи или счупи?

Ще Ви насочим с компетентен съвет веднага след като ни се обадите или ни пишете – по телeфон, мейл или чрез социалните мрежи.

„Не чакайте и не дърпайте ретайнера! Ако все пак се е отлепил напълно, моля запазете го и ни го донесете – можем да Ви спестим време и средства за изработване на нов, ако е възможно“.

Д-р Мария Ненчева, специалист ортодонт

Каква хигиена трябва да се поддържа?

В Оrthos-Dent Care oбучаваме всеки преминал през ортодонтско лечение как да четка старателно и откъм ретайнера/ите , т.е. от вътрешна страна на зъбите. Показваме и подаряваме водачи, чрез които да улесним почистването с конец под ретайнера. Наблягаме и на важността да се провеждат редовно годишни прегледи. При нужда почистваме зъбен камък.

Колко време трябва да се носят ретенционни апарати?

„Носил съм брекети преди години, но след като ги свалих изгубих ретайнера и сметнах, че няма да ми трябва нов, но след година един зъб ми се размести доста и сега не стои добре. Въпросът ми е как да го върна на мястото му, трябва ли да слагам пак брекети?“

М.Ш., който ни писа в Instagram

Зъбите са разположени в кост и се движат, тъй като костта подлежи на непрекъснати промени с възрастта (например процес на резорбция на костта).

Лекуващият ортодонт преценява и определя продължителността на носене на ретенционните апарати независимо дали са подвижни или фиксирани. Спазването на насоките на ортодонта е най-добрият начин да си гарантирате, че няма да получи нежелано разместване на зъбите.

Ортодонтското ми лечение беше в детска възраст, а сега като възрастен зъбите ми са разместени. Какво мога да направя?

За съжаление на този въпрос няма еднозначен отговор… По-често се налага корекция или релечение.

Възможни са и по-леки или частични решения според възникналите нужди и/или усложнения.

Човешкият организъм се променя с възрастта, затова е нормално да настъпват промени и в устната кухина. И понеже ние се променяме духом и тялом с годините , не е необичайно да се наложи ортодонтско релечение на по-късен етап от нашия живот.

Налага ли се сваляне на ретайнера ако е назначен ядрено магнитен резонанс на глава?

По принцип не се налага. Обърнете се към Вашия ортодонт да прецени според материала, от който е изработен ретайнерът и областта, в която се прави ЯМР.

И на финала бихме искали да обобщим, че запазването на постигнатия резултат след ортодонтско лечение е във Вашите ръце!

Какво е ретайнер и каква е неговата роля в ортодонтското лечение?
Д-р Мария Ненчева и Георги Сталев усмихнати с маски и с
Какво е ретайнер и каква е неговата роля в ортодонтското лечение?
широки усмивки! 

„Благодаря на доктор Ненчева и нейния екип. С техните професионални качества, сега притежавам перфектната усмивка!“

Георги Сталев

С годините косите ни побеляват. Затова в даден етап от живота си започваме да ги боядисваме (най-вече дамите) като по този начин се стремим да прикрием промените.  

Какво е ретайнер и каква е неговата роля в ортодонтското лечение?

Стабилността на костната система, носеща нашите зъби също търпи промени – например невидима миграция на зъбите или стопяване на костта.

Посещавайте своя ортодонт профилактично и бъдете спокойни, че дори и след години с бяла коса и малко бръчки, ще имате щастието да се усмихвате спокойно!

Ние от Orthos-Dent Care ще Ви съпътстваме и подкрепяме с грижа и компетентност!

One thought on “Чао, брекети! Здравейте, ретайнери!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *