Как да започнем „начисто“ 2020 – почистване на зъбен камък

Натрупан зъбен камък
Време за четене: 4 минути
Print Friendly, PDF & Email

Какво представлява зъбният камък?   

Зъбният камък представлява минерализирана/втвърдена зъбна плака (размекната храна и микроорганизми). Образуването на самата плака започва няколко часа след прием на различни храни и напитки.

Ако плаката не се отстранява редовно и напълно, минералите в слюнката се комбинират с плаката и образуват кристали, които се втвърдяват в зъбен камък. Зъбният камък може и да се отлага и по повърхността на коронки и мостове, както и да оказва неблагоприятно въздействие върху здравето на венците. При деца с недобра устна хигиена също може да се наблюдава натрупване на зъбен камък и в двете съзъбия.

Не е ли вредно за зъбите да се отстранява?

Почистването на зъбния камък не води до увреждане на зъбите, а точно обратното -води до по-здрави венци,а оттам и зъби.

Образуването на зъбния камък е свързано с редица клинични прояви, включително лош дъх, отдръпване и хронично възпаление на венцитеВъншният вид на зъбите е неприятен – може да бъде жълт или дори кафяв.

Мит или истина? „Веднъж ми го изчистиха и след това започнах да трупам още“.

Веднъж почистен зъбният камък не означава, че няма да се появи отново.Също така след като се почисти не означава, че появата и натрупването му ще се осъществява по-бързо. Хората се различават по податливост за натрупване на зъбен камък. С напредване на възрастта е възможно процесът по натрупване на зъбен камък да се ускори.

На колко време е добре да се прави профилактика на зъбен камък?

В зависимост от количеството, което се отлага, е добре почистването да се осъществява 2 до 3 пъти годишно. При всеки човек натрупването му отнема различно време. Препоръката на д-р Бочков е на всеки 6  месеца да се провежда почистване.

Има ли отношение зъбният камък към здравето на венците?

Редовното почистване на зъбен камък предотвратява възпалението на венците и подобрява тяхното здраве.

Защо някои хора „трупат“ повече зъбен камък от други?

Отлагането и натрупването на зъбен камък е процес, който е съчетание от различни фактори. При някои хора съставът на слюнката може да е с повишено съдържание на минерали и също така самото количество слюнка да е повишено. Това води до по-бързо отлагане и натрупване на зъбен камък. Друг основен фактор, който води до по-бързото натрупване на зъбен камък е неподдържането на добра орална хигиена.

Колко време трае процедурата по отстраняване на зъбен камък?

Почистването на зъбен камък е процедура, която може да се осъществи в зависимост от количеството му както в едно посещение, така и в няколко последователни.

Болезнена ли е?

Процедурата по премахване на зъбен камък не е болезнена в повечето случаи. Но при някои пациенти може да има известна степен на чувствителност и дискомфорт по време на премахването му. Една от причините за чувствителност или дискомфорт е не навременното остраняване на зъбен камък. След почистване на зъбните повърхности, те  вече са в директен контакт с всички дразнители в устата – температурни и химически. Чувствителността е свързана и със степента на загуба на кост и възпаление на венците.

Какъв метод използвате за отстраняването му?

В Orthos-Dent Care почистването на зъбен камък се извършва посредством ултразвуков апарат/скалер/ или с ръчни инструменти в зависимост от конкретната нужда и индивидуален случай на пациента. Завършваме почистването с полиране, с насоки как да се използва конец.

Процедурата е идентична и при наличие на ретайнер след лечение с брекети.

Съветваме пациентите си относно следващи профилактични срещи.

Ултразвуков апарат за почистване на зъбен камък
Скалер – ултразвуков апарат

Каква е причината понякога след почистване на зъбен камък да се разклати/ят зъб/и? Как може да се предотврати това?

Понякога след почистване на зъбен камък може да се създаде усещане за подвижност на някои зъби. Това е вследствие на факта, че зъбният камък е твърда структура, която обхваща няколко зъба в съседство, както и пространството между тях, което води до образуването на монолитна структура, която все едно „шинира“ зъбите. След почистването усещането за някои пациенти е странно, съпроводено с  усещане за разстояния между зъбите и подвижност.  При необходимост насочваме към колега специалист пародонтолог. Степента на подвижност на зъбите зависи от нивото на загуба на кост, а не от премахването на зъбния камък.

Ще станат ли зъбите ми по-бели след почистване на зъбен камък?

След почистването на зъбния камък процедурата завършва с полиране на зъбите. Вследствие, на което налепите и плаката се отстранява и зъбите изглеждат естествено по-бели.

Полиране след почистване на зъбен камък
Полиране след почистване на зъбен камък

Каква е разликата между конец за зъби и клечка за зъби? Кое препоръчвате да се използва и защо?

Разликата между конец за зъби и клечка за зъби е огромна. С клечка за зъби може да се отстранят хранителни остатъци, но също така може да се нанесе травма на венците и части от самата клечка да останат в междузъбните пространства. Почистването на зъбите с четка и конец може да премахне плаката, от която се образува след това зъбен камък, но веднъж образувал се, зъбният камък е здраво закрепен, за да бъде отстранен с четка за зъби. Тогава отстраняването му е възможно само от дентален специалист.

В Orthos-Dent Care препоръчваме редовното използване на конец за зъби за почистване на междузъбните пространства. Конецът минава фино на труднодостъпни места между струпани зъби.

Предлагат се и междузъбни четки – силиконови или на метален носител – като „елхичка”, които превъзхождат традиционните клечки и са по-щадящи за околозъбните тъкани.

Има ли храни и напитки, които допринасят за натрупването на зъбен камък?

Натрупването на зъбен камък е строго индивидуално при всеки и зависи от храните и питките, които приемаме. Нерафинираните продукти като плодове, зеленчуци и ядки, водят до естественото почистване на зъбната плака. От друга страна рафинираните – готвени и обработени храни, сладки изделия, кафе, цигари, водят до по-бързо натрупване на плака и от там на зъбен камък.

Нерафинираните продукти като плодове, зеленчуци и ядки, водят до естественото почистване на зъбната плака и от там по-малка вероятност за образуване на зъбен камък

Предвид предстоящите празници и големи трапези, какво препоръчва д-р Бочков на своите пациенти, така, че натрупването на зъбен камък да не се повлияе от храната и напитките?

С наближаването на коледните празници д-р Бочков препоръчва да се обръща повече внимание на устната хигиена.

На пазара се предлагат сгъваеми четки за зъби, удобни и при пътуване, специални кутийки за съхраняване на междузъбните четки или такива с  индивидуални капачета, конци за зъби с различни размери и покрития.

Внимателното и правилно почистване на зъбите, съпроводено с използване на конец за зъби, подходяща вода за уста и редовни профилактични срещи с нас, може значително да намали възможността от образуване на зъбен камък.

Внимателното и правилно почистване на зъбите, съпроводено с използване на конец за зъби, може значително да намали възможността от образуване на зъбен камък.