Безобидно ли е смукането на пръст и даването на биберон на дете над 2 годишна възраст?

Време за четене: 3 минути
Print Friendly, PDF & Email

Тежка е родителската „корона“, когато говорим за „борба“ с вредните навици при децата.

Истината е, че често в забързаното ежедневие не забелязваме навреме вредните навици или просто не им обръщаме достатъчно внимание. Но идва момент, в който например смукането на палец прави „бели“, които биха Ви стрували скъпо не само във финансово отношение, но и във време и ресурс, който трябва да инвестирате, за да остане вредния навик зад гърба на детенце и на Вас самите.

До какво води смукането на пръст при децата (най-често палец)?

Смукането на пръст при децата оказва натиск върху небцето и предната част на горната челюст. Този натиск е в пъти по-голям в сравнение с нормалния натиск на езика (при говор и преглъщане) и води до деформации – изкривяване и неправилен растеж на горната челюст. В резултат виждаме най-често преместени напред зъбки, неправилно положение на езика, разстояние между горните и долни зъбки (отпред или странично) и др. проблеми.

Създава се навик, труден за корекция. Детето свиква да заспива смучейки пръста си или пръстите денем и нощем или когато е уплашено и притеснено.

Как да се справим с вредния навик смукане на пръст. Какви биха били последствията за захапката на детето?

Лесно е да кажем – колкото по-рано отпадне навика, толкова по-малко вреда ще има върху развитието на зъбките и челюстите!

Трудно е на практика! Пръстчето е част от тялото на детето и е винаги на разположение. Смукането на пръст/и наподобява сукането и успокоява по естествен начин детето.

А последствията както вече казахме, най-често са деформации на горната челюст.

Биберонът – алтернатива на смукането на пръст, но до кога можем да сме спокойни, че детето няма да има изкривяване в захапката?

Ние в Ортос-Дент успокояваме родителите, че анатомично и функционално изработените съвременни биберони са добра алтернатива. Смукането на пръст/и има далеч по-неприятни последици.

По-добре биберон отколкото пръст.

Как един специалист ортодонт успява да се справи с навика за смукане на пръст/и, който премества напред зъбките и вреди на захапката при децата?

В Ортос-Дент сме свидетели на разкази на родители и техните опити да „преборят“ навика за смукане на пръст/и. За съжаление колкото по-рязко искаме да спре навикът, толкова по-често се проваляме…Всички опити за превързване на пръста или ръката, мазане с горчиви….и лютиви на вкус продукти, лакиране и др., водят евентуално само до временен резултат…

В нашата клиника предлагаме търпелив и внимателен подход:

– Съветваме да не укорявате или да се карате на детето. Не го сравнявайте с други деца в опит да му дадете пример.

– Опитайте да замените нуждата от пръст/и с повече контакт, гушкане, говорене на малкото дете. Може би скоро се е появило бебе в семейството, преместили сте дома си, детската ясла, градина, загубили сте близък и самите вие сте тъжни. Всички промени в живота на малкия човек оказват влияние.

– Опитайте да замените навика за смукане с четене на приказка, разговор преди заспиване, успокояваща музикална лампа или играчка, или просто нежна музика, меко одеалце или любима плюшена играчка….Всеки опит си струва, за да може плавно детето да „забрави“ за пръста и да му създадете нов приятен и безвреден навик. Стресът в детското ежедневие е фактор, който не бива да подценяваме. Дали по-големите деца не биха се успокоили, ако им предложим йога преди сън или дълбоко дишане?

Нека бъдем изобретателни и проявим разбиране!

Проявете търпение, изобретателност и много любов в борбата с вредните навици при детето.

Нашите пациенти разполагат с малки хартиени бележници и с помощта на родител отбелязват с лепенка дали на сутринта пръстчето е „спало до другите си братя и сестри“, защото само зъбките „спят“ в устата“. На всяка среща с нас разглеждаме заедно цветния бележник и наблюдаваме как зъбките се подреждат.

В Ортос-Дент не препоръчваме апаратчета с „бодлички“, тъй като ги считаме за агресивни и с временен ефект.

След 2 годишна възраст е добре да махнете и биберона. Ето няколко съвета как да се справите с тази не лека за един родител задача:

  • Ако детето си няма любима играчка, с която да се успокоява и спи, нека си избере такава. Превърнете тази играчка в негов най-верен приятел и съветник, винаги там, когато му се спи, тревожи се или има друга причина да иска своя биберон. В началото нека любимата играчка бъде до него заедно с биберона.
  • Когато сте готови (обикновено родителите имаме повече нужда от подготовка за махане на биберона от самото дете) срежете биберона до пластмасовата му част. Когато детето го потърси му го дайте, но му обяснете, че се е спукал и, че вече не „работи“.
Освен, че изглежда нелепо голямо дете с биберон, той нанася и „вреди“ на захапката му

И така, ако можем да обобщим – скъпи родители, по-добре биберон от пръст в устата. След 2 годишна възраст е време детето да каже „чао“ на биберона. По този начин ще спестите бъдеща нужда от ортодонтско лечение вследствие на деформации на челюстите.

Пожелаваме ви успех и много търпение!

И не забравяйте – няма голям човек с биберон, но има възрастни хора, които въпреки възрастта продължават да смучат своя палец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *