Сънна апнея – ако детето ви хърка или се концентрира трудно

Какво трябва да знаете, ако детето ви хърка
Време за четене: 2 минути
Print Friendly, PDF & Email
  • Какво е сънна апнея?
  • Какви са симптомите на сънната апнея при деца?
  • Защо ортодонтът е ключов при лечението на сънна апнея?

Какво е сънна апнея?

Сънната апнея (синдром на обструктивната сънна апнея) при децата е често дихателно нарушение. Най-често се среща между 2-8 год. възраст, както и около пубертета. При липса на лечение може да доведе до сериозни медицински усложнения. Сънната апнея се характеризира се с неволеви спирания на дишането – в интервал  10-30 секунди. Честотата може да варира – когато спиранията са повече от 5 в рамките на 1 час, се считат за опасни за здравето.

Какви са симптомите на сънната апнея при деца?

Основните 3 симптома на сънната апнея при децата, за които да следите са:

  1. Постоянно хъркане
  2. Постоянна умора
  3. Затруднения с концентрацията и поведението

Съществува и метод, известен като метод на Friedman.

Детето трябва да отвори уста и да изплези език. Колкото повече, това, което виждате се доближава до снимка номер 4 от илюстрацията, толкова по-скоро трябва да потърсите консултация със специалист.

При сънната апнея имаме нарушаване на пълноценния сън. В следствие на това, тя води не само до сънливост, но и до главоболие и умора.

Може да има нощно изпотяване, кошмари, прихъркване.

Заболяването може да се разпознае от родителите още по дишане през устата. Ако са налични лошо положение на езика, тясно небце, затлъстяване или наднормено тегло, наличие на увеличени лимфоидни тъкани – “сливици“, тумори и др, механични пречки.

При наличие на по-горните симптоми, съветваме да потърсите медицинско съдействие от педиатър, специалист УНГ, специалист по съня, ортодонт, алерголог и пулмолог. 

Тъй като всеки случай е индивидуален и се нуждае от специфичен подход и план на лечение, не може да се определи възраст, в която е подходящо да се започне лечение.

Защо ортодонтът е ключов при лечението на сънна апнея?

Ако се чудите защо ортодонтът е ключов за лечението на сънна апнея, то отговорът е, че често той е първият специалист, който установява клинично и чрез въпросник признаци, и може не само да насочи към други специалисти, но и да помогне.

Ортодонтското лечение се състои в бързо разширяване на горната челюст, както и чрез нейното преместване напред. Използват се неснемаеми и снемаеми апарати.

Например апаратът Куад Хеликс, който служи за разширяване на горната челюст, не пречи на говора и на езика, незабележим е при усмивка, а същевременно дава бърз резултат.

Неснемаем апарат за разширяване на горна челюст Куад Хеликс  при сънна апнея

Неснемаем апарат за разширяване на горна челюст Куад Хеликс

Използва се и силиконов активатор, който мести долна челюст напред и по този начин облекчава дишането.

 Снемаем силиконов активатор при сънна апнея

Снемаем силиконов активатор

В Orthos-Dent Care сме много наблюдателни и насочваме родителите за консултации и с други колеги при поставяне на диагноза сънна апнея.