Трета сливица – какво е общото между ортодонт и УНГ специалист

Ортодонт и УНГ специалист разказват за третата сливица.
Време за четене: 6 минути
Print Friendly, PDF & Email

Що е то трета сливица?

„Третата сливица е малко митичен образ и човек трудно си обяснява какво е тя и защо води до проблеми“.

Това са думи на д-р Чилингиров, лекар в отделение УНГ към УМБАЛСМ „Пирогов“.

В тази статия д-р Мария Ненчева и д-р Калоян Чилингиров ще повдигнат завесата на връзката между увеличената трета сливица и промяната в захапката, която води до нужда и от ортодонтска намеса.

Д-р Калоян Чилингиров - УМБАЛСМ „Пирогов“
Д-р Калоян Чилингиров

Д-р Калоян Чилингиров завършва медицина с отличие в Медицински Университет – София през 2017 година. В първите години на следването си, от 2012 до 2015 година прекарва студентските си лета в УНГ- отделението на МБАЛ-Шумен. През последните две години от следването си е активен доброволец към клиниката по УНГ-болести на ВМА-МБАЛ София.
От началото на 2018 година е част от екипа на УНГ- отделението на УМБАЛСМ „Пирогов“.
През май 2019 година провежда едномесечен хирургичен и клиничен стаж в клиниката по оториноларингология на университетската болница Germans Trias i Pujol в Барселона.
Владее испански и английски език. Извършвал е професионални преводи на медицинска литература от български на английски. В момента д-р Чилингиров е  на първа линия в борбата с КОВИД-19 в УМБАЛСМ „Пирогов“.

Фарингеалната сливица по-известна като трета сливица представлява струпване на лимфна тъкан. Тя е разположена високо по задната част на гърлото (зад носната кухина и над мекото небце). Третата сливица е част от защитната система на организма. Тя, заедно с двете небни сливици и още много други лимфни фоликули в гърлото, образуват един т.нар. лимфоиден пръстен, който е една от първите защитни бариери при среща с инфекциозни причинители от околната среда.

Фарингеална сливица (трета сливица)
Фарингеална сливица (трета сливица).

Увеличената трета сливица се наблюдава най-често при деца между 2 и 8- годишна възраст

Бързи факти или как да разпознаем увеличената трета сливица:

 • Дишане през устата;
 • Хъркане по време на сън;
 • “Носово” говорене;
 • Промяна в захапката на детето и изкривяване на зъбите;
 • Невъзможност да се изговорят определи съгласни, включително “м” и “н”;
 • Сухота и възпаление на гърлото поради дишането през уста;
 • Упорита, но необилна вискозна носна секреция с жълт или зелен цвят.

Кои са причините за увеличаване на размера на третата сливица и какви са проявите на това състояние?

При децата имунитетът все още е незрял, а третата сливица във възрастта от 2 до 6 години е реактивна и се разраства бурно при имунологично дразнене – тоест при честа среща с инфекциозни причинители или при алергии. При някои деца размерите ѝ могат да достигнат  до топче за пинг-понг!

Как се диша с пинг-понг топче в гърлото? - Трета сливица
Как се диша с пинг-понг топче в гърлото?

По повърхността ѝ може да се образува биофилм от микроорганизми. Още повече, ако тя се разрасне прекомерно, тя изпълва изцяло или частично носоглътката и затруднява потока на въздух от носа към гърлото и белите дробове, възпрепятства дренажа на секрети и се получават т.нар. „задна хрема“ и „градински сополи“. При някои деца тези задържани секрети могат да блокират и входа на евстахиевите тръби, което води до чести отити (възпаления на ушите).

Какви други функционални нарушения могат да произтекат от отока на третата сливица?

Устата използваме както за хранене, така и за говор (разбира се и за усмивка), носът пък ни служи за дишане – почистване, затопляне и овлажняване на въздуха.

Освен увеличената носна секреция и честите инфекции на горните дихателни пътища (ГДП), перманентно увеличената трета сливица възпрепятства потока на въздух през носа и детето започва да диша през устата. Важно е да отбележим, че дишането през устата е нефизиологично и води със себе си усложнения. През нощта детето е неспокойно, хърка и може да прави дори дихателни паузи.

Какви други функционални нарушения могат да произтекат от отока на третата сливица?
По часовниковата стрелка: тъпанче, средно ухо, Евстахиева тръба, меко небце, език, тонзила (сливица), аденоидна вегетация=трета сливица.
Сливици и аденоиди, източник www.entinstituteofnj.com 

През деня устата му „зее“. Това води до деформации в растежа на черепа – т.нар. отворена захапка ( езикът натиска долната челюст и стои между зъбите) захапка, удължено лице, криви зъби, а детето е уморено и несъсредоточено през деня ( поради недостиг на кислород).  Изменението на лицевия череп е много характерно и се нарича аденоиден фациес (аденоиден=сливица, фациес=лице). Отличителните черти са тесни ноздри с липса на тонус, къса, „вирната“ горна устна, езикът е в предна позиция, избутва резците, които изпъкват напред, а сводът на небцето е висок, тесен, дълбок – „готическо небце“.

Защо ортодонтът ми говори за трета сливица?

В следствие на уголемена трета сливица се наблюдават следните промени:

 • Позицията на езика се променя – вместо да опира на небцето (особено при преглъщане, както е нормално) и така от получения натиск да се разширява горната челюст, езикът се спуска зад долните зъби и натиска долната челюст напред– така тя изпреварва горната в развитието си. Горната остава недоразвита, тясна и с високо небце, и липсва място за новопоникващите зъби.

Да припомним, че езикът е съвкупност от мускули, а ние  преглъщаме несъзнателно около 600 пъти за 24 часа, т.е. натискът е голям, макар да не го усещаме.

 • Променя се захапката – в профил долната челюст изпъква пред горната.
 • Нелекуването на причината за затрудненото носово дишане, в бъдеще води и до рецидив след ортодонтско лечение ако не се промени положението на езика и дишането, т. е. за ефикасно лечение трябва да лекуваме първопричината в тясна координация с колегите специалисти уши-нос-гърло (УНГ)!

Не можем да променим положението и функцията на езика ако не облекчим дишането, т.е. не отстраним причината за дишането през устата!

Така заедно помагаме на Вашето дете да подобри дишането, а правилното дишане:

 • Подобрява и снабдяването с кислород на организма (подобрява се съня, вниманието в училище, намаля умората).
 • Подобрява почистването и овлажняването на въздуха в ноздрите (намаляват хремите).
 • Променя се и гласът на детето – не чуваме носово говорене.
 • Променя се външният му вид – от това долната челюст да е увиснала, лицето издължено, горната редица зъби стеснена и видим език между зъбите в покой, при игра, говор или преглъщане, до нормална позиция на двете челюсти, езикът, и зъбите (вижте втората снимка по-долу).Изчезват сенките под очите.

До каква възраст проблемите с третата сливица могат да се проявят при децата?

Физиологично, нормално,  лимфните структури в гърлото се разрастват в периода между 2 до 6, максимум 8 годишна възраст, след това последва обратно развитие, имунитетът съзрява и третата сливица „отбъбва“. Все пак, при някои деца над 9-10 годишна възраст, третата сливица по изключение остава увеличена и следва да бъде отстранена по хирургичен път, за да се възстанови физиологичното носно дишане.

Решението на каква възраст да се отсрани или не третата сливица е комплексно и се взема от компетентен специалист/и, след анализ на много елементи и проследяване във времето!

Какъв е съвременният подход към лечението на третата сливица и кога се прибягва до отстраняването й и съответно по-чести ли могат да бъдат след това инфекциите на горните дихателни пътища?

Първата крачка е щателна диагностика – микробиология, образно изследване и физикален преглед. Когато се установи хронично хипертрофирала трета сливица при деца над 3 годишна възраст със затруднено носно дишане и чести отити, се опитва консервативно лечение. Ако то не даде резултат се прибягва до отстраняването на третата сливица, което в наши дни се извършва с обща упойка и цели отбременяване на носоглътката от този пространство-заемащ процес.  

Съвременният подход към лечението на третата сливица и кога се прибягва до отстраняването й.
Съвременният подход към лечението на третата сливица и кога се прибягва до отстраняването й.
Съвременният подход към лечението на третата сливица и кога се прибягва до отстраняването й.

Отстранена трета сливица и свободен път на въздуха през носа , източник http://hhsnj.adam.com/

Може ли третата сливица да попречи на едно дете в ученето?

Първо, всяко дете има трета сливица. Ако тя обаче е хронично увеличена, то вероятно ще боледува по-често и ще отсъства от градина или училище, а нефизиологичното носно дишане , т.е. дишането през устата води до уморяемост през деня, разсеяност и дори безразличие, които пряко засягат учебния процес.

Вашите съвети към родителите, за да не боледуват децата от инфекции на горните дихателни пътища?

На първо време е важна най-вече бдителността на родителите. В случай, че забележат, че детето им „зее“, че диша през устата през деня и хърка през нощта, когато детето често прави отити или недочува, следва да потърсят помощ от специалист УНГ и ортодонт. Там вече идва моментът, в който ние трябва адекватно да решим проблема.

Преди ортодонтско лечение ли трябва да се махне и защо?

Нашият съвет е да вървим ръка за ръка. При всяко дете и пациент подходът е индивидуален с единствена цел да облекчим трайно носовото дишане.

Очаквайте в следваща статия да покажем какъв е механизмът, чрез който ние ортодонтите помагаме, т.е. как работят част от приспособленията ,с които си служим за да възстановим нормалното положение на езика на небцето, да разширим небцето , да доведем горната челюст пред и над долната. В крайна сметка – как помагаме да възстановим дишането.

Какво ще се случи ако отложа или откажа премахване на 3 сливица?

От ортодонтска гледна точка ще се затрудни неимоверно лечението. Дори и да се постигне резултат, той ще бъде компрометиран от рецидив, т.е. няма да сме премахнали причината за тясната горна челюст (ниския език) и липста на място за зъбите! Положението на езика трудно ще се коригира, ако дишането остане през устата.

Какви са ползите от премахването на 3 сливица?

Възстановяваме нормалното физиологично дишане през носа!

Природата ще свърши останалото с всики плюсове, които то носи – от по-чист въздух за дишане с повече кислород,  до правилно положение на езика и развитие на небцето и горната челюст с достатъчно място за новопоникващите зъби!

One thought on “Трета сливица – какво е общото между ортодонт и УНГ специалист

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *